לא צופים מהצד - הזדהות תנועת הצופים עם המאבק נגד גירוש הפליטים

פורסם בתאריך: 21/02/2018

עצומה - הזדהות רשמית של תנועת הצופים עם המאבק בגירוש הפליטים

מדיניות הגירוש של הממשלה פוגעת בערכי הצדק והמוסר הבסיסיים. בסודן מתקיים רצח עם וטיהור אתני על ידי המשטר , באריתריאה ישנו שלטון דיקטטורי אכזר המחייב גיוס חובה ללא זמן מוגבל אשר כרוך בעבודות קשות והעדר תנאים בסיסיים. למרות נתונים אלו ישראל הכירה רק ב-11 מבקשות המקלט של אריתראים וסודנים,  מתוך 13,784 שהוגשו , לעומת מדינות באירופה בהם למעלה מ-80 אחוז מהאריתראים והסודנים ששלחו בקשות מקלט קיבלו מעמד של פליט. רואנדה ואוגנדה שאמורות להוות את "המדינה השלישית" , אשר תקלוט את העולים , הכחישו שנחתם הסכם קליטה כלשהו עם ישראל ועל פי עדויות שמגיעות מפליטים ש"עזבו מרצון" למדינות אלה עולה כי לא ניתן להם כל מעמד רשמי , הם חסרי פרנסה ורבים מהם נאלצו לברוח לאוגנדה ומשם ללוב במטרה להגיע לאירופה , מה שמוביל למסע נוסף של פליטות אשר כרוך בסכנת מוות ממשית.ישראל למעשה מפרה את אמנת זכויות הפליט אשר היא עצמה קידמה לאחר מלחמת העולם השנייה ופשוט מסרבת לקחת חלק במאמץ העולמי להתמודד עם סוגיית הפליטים.

מספר מבקשי המקלט בישראל מהווה פחות מחצי אחוז מכלל אזרחי מדינת ישראל , כמו כן מאז הקמת הגדר בגבול מצרים  לא הגיעו לישראל פליטים נוספים מאריתראה וסודן דרך מעבר הגבול. תוכנית לפיזור מבקשי המקלט ברחבי הארץ , וסיוע בתחומי החינוך ,הרווחה , הדיור , יפתרו את בעיית ריכוז הפליטים בדרום תל אביב , לצד שמירה על אנושיות ,מוסריות ומתן מענה ראוי לאלו שנרדפו במדינותיהם.  לעומת זאת עד כה הושקעו מעל למיליארד ש"ח כדי להקים את מתקני החולות בנגב , ע"פ הערכות העלות של מבצע הגרוש עתידה להגיע 300 מליון  נוספים , את הסכומים הללו ניתן להשקיע בשכונות דרום תל אביב בצורה הוגנת ובכך לפתור באמת את בעיית המצוקה של התושבים, שהייתה קיימת משכבר הימים הרבה לפני הגעת מבקשי המקלט . הנתונים מדברים בעד עצמם – סוגית הגרוש לא מהווה שאלה פוליטית מורכבת , או ניסיון אמיתי לדאוג לתושבי דרום תל אביב הותיקים. מדובר במהלך פופליסטי שנועד כדי לזכות בדעת קהל ובצבירת הון פוליטי תוך רמיסת זכויות אדם בסיסיות והימנעות מסיוע אמיתי לשכונות דרום תל אביב, מה שמצריך תהליך ממושך וארוך טווח – כזה של אף הכרחיותו וחשיבותו לא מניב הון פוליטי ולכן לא נעשה. בנוסף חשוב לזכור , שבעלי הון המקורבים לחברי כנסת מחזיקים בחברות כוח אדם ויש להם אינטרס להוריד את היצע כוח האדם הזול,  לטובת העסקיים הפרטיים שלהם , תוך ניצול ציני של מצוקת תושבי דרום תל אביב הותיקים.  לא מדובר במחלוקת פוליטית אמיתית שמונעות מהשקפת עולם כזו או אחרת , אלא בניסיון מתוחכם,אכזרי ומושחת לקדם אינטרסים פולטים, פוליטיקת בחירות מסוכנת והרסנית  אשר פוגעת בזכויות אדם בסיסיות ובדמוקרטיה בארצנו . ולכן לצופים כתנועת הנוער הגדולה ביותר בארץ , אסור לשתוק. הצופים הינה תנועה השואפת לעודד את חניכיה להתעניין באקטואליה , ולמעורבות  חברתית . וכתנועה פוליטית לא ניתן להתעלם ממה שקורה במדינה , ולהישאר תמיד נטרליים. תנועה פוליטית בעלת השפעה , חייבת לעשות צעדים דרסטיים על מנת לעודד אקטיביזם ולחשוף את חניכיה לכוח השפעתם כבני נוער שפעילים בתנועה הגדולה ביותר בארץ ובעולם.

בחודשים הקרובים יחל תהליך המסע לפולין בצופים , התנועה שמה דגש על ההשפעה של תנועות נוער במלחמת העולם השנייה ועל כך גאוותה  . אם כך מדוע  היום שבמדינתנו , מגרשים בני אדם שהיו קורבן למחנות עינויים ולא יכולים לחזור למדינותיהם , הצופים חוששים לנקוט עמדה ברורה?!! בינתיים בהרבה מאוד מהשבטים נושא מבקשי המקלט בכלל לא מועלה לדיון , יש לא מעט חניכי שכ"בג שאינם יודעם דבר על הנושא. אם בסמינר שבעיות שהתרחש בהנהגת דן שכל מטרתו הוא עידוד מעורבות והבנת מקומינו כצופים , נושא מבקשי המקלט אפילו לא הוזכר , אז קצת קשה להגיד שהתנועה היא פוליטית. "בכל עת לזולת תעזור" "הצופה רע לכל אדם ואח לכל צופה" "הצופה טהור בדיבוריו ובמעשיו" טמונה כאן הזדמנות לצופים לנקוט עמדה בנושא גרוש מבקשי המקלט , להיות מעורבת ,לפעול על פי הערכים שהיא חרטה על דגלה, ולא להיסחף לאדישות ולאפקט "הצופה מהצד" שהתנועה מזהירה מפניהם שוב ושוב. שכ"בג ברק בנהגת דן שבפ"ת כבר החליט להזדהות עם המאבק  בגירושבעצומה זו אנו קוראים לגורמים הסמכותיים בתנועה לא להיות "צופים מהצד" ולהצטרף אל ניצולי שואה, אנשי רוח, אקדמאים, טייסים,  מורים, תנועת השומר הצעיר ,שכבר הביעו את תמיכתם במאבק : לצאת עם הודעת תמיכה תנועתית רשמית במאבק נגד הגרוש ולעודד בני נוער להגיע על חאקי לעצרת נגד הגירוש ביום שבת ה24.2 ולהפגנות תמיכה נוספות. וכן להעלות את המודעות ולבנות מערכי פעילות בנושא שיועברו בשבטים.