שינוי תפיסת הגנת היישובים
מספר חתימות
עד כה נאספו: 248 חתימות.
|
כב' חשוון תשפ"ד 6 לנובמבר 2023
לכבוד
ראש ממשלת ישראל מר בנימין נתניהו [email protected]
שר הבטחון מר יואב גלנט [email protected]
שר האוצר והשר הממונה על המנהא"ז מר בצלאל סמוטריץ' [email protected]
שר וחבר הקבינט מר בני גנץ [email protected]
שר וחבר הקבינט מר גדעון סער [email protected]
שר וחבר הקבינט מר חילי טרופר [email protected]
מכובדנו,
הנדון: שינוי תפיסת הגנת היישובים ביו"ש/קו התפר, לאור מאורעות שמחת תורה תשפ"ד 7/10/23 – נא טיפולכם הדחוף לאלתר!
שלום רב,
רקע:
ההתקפה הרב מערכתית (שיתוק אמצעי המודיעין והצילום, שימוש ברחפנים ובאמצעי אוויר, שימוש במרגמות, מטענים, אש כבדה ומדוייקת, פגיעה במערכת רואה יורה, פעולה תלת שלבית) ועם כוחות אויב מאומנים על היישובים בעוטף, בשמחת תורה תשפ"ד והנזקים הכבדים, עם אובדן חיים רב מאוד ובצורה אכזרית ומזעזעת ובפרק זמן קצר יחסית, מחייבים שינוי פארדיגמאלי מיידי בתפיסת הגנת היישובים ביו"ש:
הנחות מוצא עכשוויות:
לאויב יש :
- יכולת. ביצוע התקפות רצחניות משולבות בעלות אפקט רב.
- מוטיביציה. לביצוע פעולות אלה. הדיפרנציאציה בין עזה ליו"ש, מלאכותית ברמת הרצון של האויב, אף אם יכולותיו באיזור יו"ש מוגבלות יותר.
- רב זירתיות. מאורעות תשפ"ד, לימדונו שהתפיסה הקונספטואלית האנכית, בדבר אירוע אחד ע"י מפגע אחד במקום אחד, כשלה לחלוטין ואנו מחוייבים להיערך לאלתר להתרחשות רב זירתית כולל לאפשרות של התנגשות מאסיבית של המחבלים בכמה יישובים במקביל.
תפיסת ההגנה הקיימת:
בנויה בעיקרה על עמדות שמירה (עם נשק קצר) בציר/י התנועה המובילים אל היישוב (ש"ג), שימוש בגדר היקפית (במקום שהיא קיימת בכלל), אמצעים טכנולוגיים כגון מצלמות (במקום שהדבר קיים בכלל), וסיירי יישוב חמושים באקדחים.
כמו"כ ההבנה היא שבעת שגרה, היישוב מאבטח את עצמו ואילו צה"ל וגורמי הבטחון מעניקים את מעטפת האבטחה מחוץ ליישוב, על צירי התנועה ובין היישובים עצמם.
זוהי הגנה שמתאימה למאורעות יום האתמול ולפני קרות אירועי שמחת תורה 7/10/23, משום שהיא בנויה להגן מפני חדירה בודדת של מפגע חמוש בסכין או נשק קל. אין בכוחה לתת מענה למה שראינו בהתקפות על יישובי העוטף; שימוש האויב בכלי רכב, מקלעים ואמצעי לוחמה כבדים (כגון מטענים) לפריצת הגנות היישוב וחדירה לבתים לצרכיי טבח.
ההצעה:
ראשית: הצלחת הגנת היישובים מחייבת הפנמה שאנחנו באירוע אחר ועם סיכונים ברמה אחרת לחלוטין ממה שהיה לפני 7/10/23
שנית: על היישובים להיערך לאלתר לתפיסת הגנה מקסימלית, עד לשלב שבו צה"ל וכוחות הבטחון מגיעים ומתפעלים את האירוע. ראינו בשמחת תורה שיישובים בעוטף שבהם כיתות הכוננות פעלו בארגון מלא, בתקשורת בין הכוחות השונים, בצורה מאסיבית והגיבו מיידית ועם נשק ארוך, התוצאות של הגנת היישוב היו מוצלחות יותר וכמעט ללא נפגעים.
ומכאן
שלישית: תפיסת ההגנה חייבת להיות בשימוש בנשק ארוך, כולל נשק מאסיבי (מקלעים וכד'), בכמה עמדות הגנה ברחבי היישוב ובדגש על נקודות התורפה (כגון שטחים מישוריים שהחדירה מהם ליישוב קלה, איזורים מתים, איזורים לא מוארים, צמודי בתים של ערבים שיכולים להוות עמדות צליפה וטיווח באמצעות נשק כבד) וכן על עמדות הגנה מתחלפות, כלומר: שאם קו ההגנה הראשון נפל, יש מייד קו שני. עמדה זו חייבת להיות מוכנה מראש באמצעות בטונדות, שקי חול, עמדות ירי וכיו"ב
רביעית: חשיבות התקשורת בין הכוחות השונים אקוטית (הדבר הראשון שעשה האויב בשמחת תורה היה להפיל את אמצעי הקשר), באמצעות מכשירי קשר וכד'. זיווד וציוד הכוחות השונים והרחבת מערך של "כיתת כוננות מילואים"=אנשים בעלי הכשרה מתאימה ורקע, שיוכלו לתת מענה מיידי בהתאם למתודה לעיל, מעבר לסד"כ של כיתות הכוננות העכשוויות. כל חוליה שכונתית/איזורית, חייבת לדעת מה היא עושה ובאיזה תרחיש.
חמישית: במסגרת תוכנית שורשים של סלאם פיאצ', נבנו בשנים האחרונות אסטרטגית מבנים פלסטינאים בלתי חוקיים על צירי התנועה או בצמידות להם וכן בצמידות ליישובים (חלקם כמבנים רבי קומות, כחלק מתפיסת הגברת האיום).
מאז החלה המלחמה לפני כחודש, קיימת החרפה של הפעילות הטרוריסטית בדגש על ניצול הקרבה לצירי התנועה וגדרות היישובים.
מדובר בהפס"דים, זיקוקים וירי אש חיה, תצפיות קבע של האויב, מקום התארגנות לפעילות, סינוורים באמצעות פרוז'קטורים משם לעבר עמדות החיילים והיישובים ועוד.
ביחס לחלק משמעותי ממבנים אלה, קיימים לגביהם צווי הריסה כמבנים לא חוקיים שנבנו בשטחי c וחלקם אף מצויים בתחומי "קו כחול" של היישובים.
מכאן וכדי למנוע התגברות שימוש עוין ומסוכן במבנים אלה, ולצימצום האיום החמור והמיידי שנשקף למתיישבים ולחיילים ביו"ש, מוצע כי במסגרת השיקול הביטחוני גרידא, יש לפעול מידית להריסת מבנים אלה - כדי שלא נהיה "זועקים על לשעבר" ויפה שעה אחת קודם.
בטווח המיידי, לכאורה ניתנת הגנה מלאה ליישובים באמצעות תגבור כיתות הכוננות, הגמ"ר וגיוסי מילואים וסדירים. זה מהלך זמני שלא יימשך לנצח. ולכן קיימת חשיבות לפעול ובאופן מיידי לשינוי תפיסות ההגנה של היישובים, באופן שיטייב את מערך ההגנה עליהם כאן ועכשיו וכמובן גם להבא.
במקביל יש לחזק את ההגנות הקיימות והכשלים של ההגנה, כגון: פרצות בגדר, הצבת גדר תלתלית נוספת במרחק פנימה לתוך השטח, הוספת רכיבי תאורה ופרוז'קטורים, הגברת הסיורים על הצירים ההיקפיים של היישובים, הצטיידות בנשק ארוך ועזרי לחימה, כגון: קסדות, אפודים,
פנסים, מכשירי קשר, הפעלת אמצעי הטעיה ול"פ כלפי האויב, באופן שישבש את יכולת איסוף המודיעין שלהם וימנע מהם שימוש בנקודות תורפה.
ובד בבד, פעולות להסרת איומים בטחוניים קונקרטים או אופציונאליים כגון: מבנים לא חוקיים ובתוכם רבי קומות שיושבים על גדרות היישובים (ועל צירי תנועה מרכזיים בישראל, כגון הצמידות לכבישים מס' 6 ו 1, באיזור השרון וים המלח) ולעיתים במרחק יריקה המהווה סכנה מיידית וממשית ליישובים, מנהרות חדירה (כגון זו שפורסם שהתגלתה ממש לאחרונה בכפר רנתיס), יצירת חסמים וגורמים מעכבי תנועה, למקרה של התארגנות של האויב, באופן שעשוי למנוע או לעכב אותו מביצוע פעילויות עוינות.
ובתקווה להתייחסות ולטיפול לאלתר בנזכר בהרחבה לעיל
בברכה,
מיכאל שפרבר (אפרת – פורום יו"ש) בשם כלל החותמים
ציר הזמן של העצומה
- 06/11/2023
- העצומה השיגה 100 חתימות!
- 06/11/2023
- העצומה נפתחה