קואליציית ימין-מרכז ליברלית
מספר חתימות
16 |
|
50,000 | |
אדוני ראש הממשלה, מר בנימין נתניהו,
אנו קוראים לך לשקול מחדש מי הם באמת השותפים הטבעיים של הליכוד. כפי שהראו תוצאות הבחירות האחרונות, מרבית הציבור תומך במפלגות הימין והמרכז ומסכים עם עקרונותיהן מבחינה מדינית ומבחינה כלכלית-חברתית. לאחרונה הוזכרו מפלגות הבית היהודי, ישראל ביתנו וכולנו כשותפים הטבעיים של הליכוד, ללא אזכור של מפלגת יש עתיד. המכנה המשותף בין הליכוד ושאר מפלגות הימין והמרכז לזה של מפלגת יש עתיד הוא רחב, וקיים בסיס לשיתוף פעולה פורה.
תנועת הליכוד, שנולדה כברית מפלגות ימין ליברליות וזכתה לשם מח"ל (מפלגת חירות ליבראליים), דוגלת בהשקפה מדינית וכלכלית שמרנית. מבחינה כלכלית-חברתית, המפלגה דגלה לאורך השנים בכלכלת שוק חופשי משוכללת ותחרותית, שבירת מונופולים, פישוט בירוקרטיה והקטנת המעורבות הממשלתית בכלכלה. מרבית הציבור בישראל תומך בהשקפת עולם זו הן מבחינה מדינית והן מבחינה כלכלית-חברתית. ניתן לראות בבירור שגוש "הימין הקלאסי" (הליכוד, הבית היהודי, ישראל ביתנו), המונה 44 מנדטים, גדול משמעותית מגוש "השמאל הקלאסי" (המחנה הציוני ומרצ) המונה 29 מנדטים בלבד.
יחד עם זאת, אין להתעלם מגודלו של גוש המרכז המונה 21 מנדטים. שתי המפלגות בגוש, יש עתיד וכולנו, בעלות מצע וערכים דומים. מבחינה מדינית שתיהן דוגלות בביטחון, בשמירה על שלמות ירושלים וגושי ההתיישבות ביהודה ושומרון, ומתנגדות לויתורים טריטוריאליים חד-צדדיים. שתי המפלגות תהיינה מוכנות לתמוך בהסדר מדיני רק במידה והוא ייענה על צורכי הביטחון של ישראל. מבחינה חברתית-כלכלית (עיקר הפוקוס של שתי המפלגות) הן מתמקדות בהורדת מחירי הדיור ויוקר המחייה, שיפור מערכות הבריאות והחינוך, שקיפות ציבורית ומלחמה בשחיתות, קידום שוויון בין האזרחים לרבות שוויון בנטל, צמצום פערים חברתיים, ודאגה למעמד הביניים, לקשישים ולשכבות החלשות. בניגוד לגישה הסוציאליסטית של מפלגת העבודה, הדוגלת בניהול ענייני הכלכלה ע"י המדינה והגדלת המיסים והגירעון, שתי מפלגות המרכז מציעות לממש את המצעים שלהן ע"י הגדלת תחרותיות, שבירת מונופולים, פישוט תהליכים בירוקרטיים ושינוי סדרי עדיפויות. ללא הגדלת גירעון, ללא העלאת מיסים מיותרת, וללא פגיעה בעקרונות השוק החופשי.
ניתן לראות כי האג'נדה והמצע של שתי מפלגות המרכז קרובים ביותר להשקפות תנועת הליכוד לאורך השנים, וראוי להכליל את שתי המפלגות ברשימת "השותפים הטבעיים" של הליכוד. כמובן שקיימים הבדלים בין הליכוד לשתי המפלגות, ובין שתי המפלגות עצמן, אך ההבדלים אינם נובעים מהמהות אלא מהדרך, ולכל מפלגה הצעות ותכנויות שונות להתמודדות עם הנושאים שעל הפרק. מבחינת המהות ההבדלים זניחים, וניתן לצפות לשיתוף פעולה פורה בינן לבין הליכוד, וכן עם הבית היהודי וישראל ביתנו.
בוודאי ששתי מפלגות המרכז קרובות הרבה יותר בהשקפתן לליכוד מאשר גוש החרדים (ש"ס ויהדות התורה), המונה 13 מנדטים. מפלגות אלה הן מפלגות סקטוריאליות הדואגות בעיקר לציבור בוחריהן. מבחינה מדינית הן אינן מפלגות ימין קלאסיות, שתיהן ישבו בעבר בממשלות שמאל והנושא המדיני כלל אינו באג'נדה שלהן. בפרט, חברי יהדות התורה לא מגדירים את עצמם כציוניים ואף בוחרים שלא לכהן כשרים בממשלה ציונית, ואילו ש"ס לא ידועה, בלשון המעטה, בטוהר המידות של חבריה ושל העומד בראשה. החיבור שלהן לימין, ולליכוד בפרט, נועד לצרכים פוליטיים ואינו נובע מערכים משותפים.
מרבית הציבור בישראל, לרבות מרבית מצביעי הליכוד ושאר מפלגות הימין, מסכים עם העקרונות של מפלגות המרכז בנושאי הורדת מחירי הדיור ויוקר המחיה, שבירת מונופולים, עידוד תחרות, שיפור מערכות הבריאות והחינוך, שוויון בנטל ולימודי ליב"ה לכלל האוכלוסיה, קידום מעמד האישה, עזרה לקשישים וניצולי שואה, תמיכה בחיילים משוחררים, סיוע ליזמות ועסקים קטנים ומאבק בעוני. מרבית הציבור מתנגד להגדלת מס' השרים בממשלה, למעבר לשעון חורף בתחילת ספטמבר, לקבצאות ילדים מוגדלות המטיבות בעיקר עם הערבים והחרדים, ולהקצאת תקציבים סקטוריאלית (ולעיתים סחטנית) שלא משרתת את רוב העם.
בנוסף, למרבית הציבור לא לגמרי ברור מדוע התפרקה הממשלה הקודמת, ובפרט מדוע נפגעו היחסים בין הליכוד ליש עתיד. התחושה בציבור היא שהממשלה נפלה על עניינים אישיים ואגו ולא על נושאים מהותיים. הבחירות האחרונות הייתה עלייה של מנדט אחד לגוש הימין (מ-43 ל-44), עלייה של שני מנדטים לגוש השמאל (מ-27 ל-29), עלייה של שני מנדטים לגוש המרכז (מ-19 ל-21) וירידה של 5 מנדטים לחרדים (מ-18 ל-13). התוצאות מראות בבירור כי מרבית העם מזדהה עם הדרך של מפלגות הימין והמרכז, הן בבחירות 2013, וביתר שאת בבחירות 2015. מרבית הציבור בישראל חש כי מפלגות הימין והמרכז מייצגות אותו ואת השקפותיו נאמנה. במידה ותשאל, אדוני ראש הממשלה, את חברי הכנסת של הליכוד, ואף את אלה של ישראל ביתנו והבית היהודי, האם יש עתיד שותפה טבעית יותר לליכוד מאשר החרדים, אנו משוכנעים כי התשובה תהיה חיובית.
אי לכך, אנו קוראים לך, ראש הממשלה, להזמין לקואליציה גם את מפלגת יש עתיד. גם אם התקשורת ניסתה לשייך את יש עתיד ל"גוש המרכז שמאל" הפיקטיבי, מפלגת יש עתיד אינה מפלגת שמאל כלל ועיקר. כפי שנמצאה הדרך לשיתוף פעולה בין הליכוד ליש עתיד ב-2013, ניתן לשחזר זאת גם כעת. אפילו אם היו סכסוכים אישיים כאלה ואחרים, טובת המדינה חשובה מהם. אין ספק שנעשו טעויות ע"י חברי מפלגת יש עתיד והעומד בראשה, חלקן טעויות של פוליטיקאים מתחילים, אך הגישה הרווחת בציבור הרחב היא שמדובר במפלגה של אנשים נקיי-כפיים שרוצים לתרום לציבור בכללותו ולא רק לסקטור מסויים.
קריאה זו אינה מתייחסת להקצאת תיקים לחברי המפלגות השונות, הקריאה מתייחסת לקבלת החלטה מהותית יותר בנוגע לאג'נדה של הממשלה ועל בחירת השותפים הטבעיים של הליכוד. ניתן להקים קואליציית ימין-מרכז חזקה ויציבה המונה 65 מנדטים שתעבוד לטובת הציבור ותשמור על האינטרסים של ישראל בעולם. קואליציה שכזו תהיה הומוגנית יותר ונתונה פחות לסחטנות מאשר קואליציית ימין-חרדים. אין מניעה להכניס גם את החרדים או מפלגות אחרות לקואליציה, אך חשוב להבין מי הם השותפים הטבעיים של הליכוד, מי מייצגים את ההשקפות של רוב העם, ומי צריכים להצטרף לליכוד בקביעת קווי היסוד של הממשלה.