אפליה כלפי נשים בעת מיון ליחידות קרביות

אפליה כלפי נשים בעת מיון ליחידות קרביות

מספר חתימות

25
 
100  
פורסם בתאריך: 25/05/2018
 

קהל יקר,

לאחר מחקר בנושא שירות נשים ביחידות קרביות הופתענו לגלות כי ישנה אפליה כלפי נשים בעת מיונים ליחידות אלה.

מתוך המחקר אנו מסיקים כי הסיבות העיקריות לאפליה זו הן תהליך ההדתה שמתרחש בשנים האחרונות בצה"ל; אי התאמה של צה"ל לשירות קרבי של נשים וכמו כן אי מוכנותו של צה"ל להתאים את הלחימה הקיימת לנשים; דעות קדומות הקיימות בחברה הישראלית כלפי נשים; אי חשיפה של תפקידים קרביים לבנות וכתוצאה מכך שיעור נמוך של נשים המעוניינות לשרת בתפקידים קרביים.

הצבא טוען שכרגע אין לו צורך בחיילות, אך ברגע שיהיה חוסר של לוחמים, הוא יאפשר, יעודד ויתאים את השירות הקרבי לנשים. כלומר לצבא ישנה יכולת להתאים את הציוד והסביבה כדי לאפשר לנשים לשרת ביחידות קרביות אך לאור סגנון פעולתו של הצבא- לפי עלות ותועלת הוא לא עושה זאת. אנו קוראים לצבא ומתחננים שלא יחכה לשעת משבר וצרה ויתחיל את התהליך הארוך כבר עכשיו. בחברה שוויונית מתקדמת אין הבדלים בין גברים לנשים בהיבט הצבאי וניתן לראות כדוגמה צבאות זרים כמו למשל צבא ארצות הברית בו בכל היחידות משולבות גם נשים. אין סיבה שישראל תהיה יוצאת דופן בשילוב נשים בצבא רק ממניעים כלכליים. 

מהמחקר עולה כי האפליה המגדרית בצה"ל היא תופעה רחבה המשפיעה על הציבור בכמה תחומים: מעמדן של הנשים בצבא ובחברה הישראלית; ירידה המוטיבציה ובשיעורי מספר הנשים השואפות לכהן בתפקידים גבוהים באזרחות; ערכים של תרומה לאחר הקיימים אצל הנשים המעוננות לשרת ביחידות קרביות מדוכאים ודיכוי זה משליך גם על אופי החברה הישראלית כולה.

אפליית הנשים מפרה זכויות, עקרונות וחוקים שונים והם:

ראשית, מידור הנשים מתפקידי לוחמה פוגע בזכותן הבסיסית לשוויון הזדמנויות לפיה אין להפלות אדם בשל זהותו, שיוכו או סממן חיצוני או מגבלה כלשהי (דת, גזע, מין, העדפה מינית, צבע עור, מוצא, מראה חיצוני, מוגבלות מסוימת).

שנית, ישנה פגיעה בערך כבוד האדם בצה"ל ובחברה הישראלית. ערך זה מתקשר  לחוק היסוד- כבוד האדם וחירותו ומשמעותו הגנה על זכויות אדם עיקריות, בהן הגנה על חייו, גופו וכבודו של אדם. פגיעה במעמדן של הנשים, הדרתן ודחיקתן מחללות את כבודן ומעידות על נחיתותן.

זאת ועוד, ישנה פגיעה בצורך לנהל את השונות בצבא ובחברה הישראלית. במסגרת הצבאית נחוצה הכרה בשונּות חברתית, ויש לאזן בין התחשבות בצורכיהם השונים של הקבוצות הקיימות לבין שמירה על עקרונות היסוד ,ובין היתר ליצור סביבה נוחה ומכבדת לכלל המשרתים בו .

בנוסף, קיימת סטירה לרוח צה"ל. הנחת יסוד ראשונה ברוח צהל היא החובה לשמור על כבוד האדם ועל מימוש עקרון השוויון, שהוא מערכיה של מדינת ישראל כמדינה דמוקרטית, מחייבת את צה"ל לשמור במסגרתו על כבוד הנשים ולממש את זכותן לשוויון. יתר על זאת, שירות משמעותי של נשים בצה"ל מעלה תרומה ערכית ומוחשית לביטחון ישראל, ובכך הוא מסייע לממש את מטרת צה"ל, הלוא היא הגנה על קיומה ועל עצמאותה של המדינה.

מניעת שירות נשים ביחידות קרביות פוגעת במעמדן של הנשים בה"ל ולאחר מכן גם בחברה הישראלית כולה; מפרה חוקים, עקרונות זכויות בסיסיות רבות; בעלת משמעות ומשקל רב על פני החברה הישראלית; המניעה גורמת לביזבוז זמנן של החיילות ופגיעה בכבודן ובשאיפות שלהן לכבוש אתגרים ולהגיע למקומות גבוהים באזרחות.

אנו קוראים לכם קהל רחב לחתום ולהביע את עמדתכם בנוגע לנושא זה. הקולות שנאסוף יתחלקו לשניים: קולות הגברים, התומכים ומעודדים שילוב מלא של נשים ביחידות קרביות. גברים המכירים ביכולתן ותרומתן הרבה של הנשים ומצהירים כי הם בעד שילוב הנשים ביחידות הקרביות. כמו כן, קולות הנשים ייצגו את הנשים המעוניינות להתגייס ליחידות אלו. כך נראה כי מספר הנשים המעוניינות להתגייס ליחידות קרביות הוא גדול ומשמעותי ויש להשקיע בו. עצומה זו תהווה כקלף מיקוח בפני הכנסת וצה"ל ובעזרתו נוכל לשכנע את חשיבותו של שילוב הנשים בכל  היחידות הקרביות.

תודה לכם.

קישור למחקר:

https://files.acrobat.com/a/preview/ab152ce1-ab68-4a96-b8a4-88ae9a37996c

הוסיפו את חתימתכם

שולח חתימה, אנא המתינו