זכויות לשליחי וולט

פורסם בתאריך: 04/04/2022

הסוגיה האזרחית הנמצאת על סדר היום הציבורי היא התנהלות חברות הפלטפורמה כלפי עובדיה, מעמד העובדים בפלטפורמות לא מוגדר מבחינה משפטית. החברות מגדירה אותם כעצמאיים והם עובדים באופן דומה לשכירים אך לא נהנים מזכויות סוציאליות מטעמי החברה וכתוצאה מכך הם מקופחים מצד הפלטפורמות.

וולט, אובר, תן ביס, הן פלטפורמות מצליחות מאוד בעולם, הן חברות גדולות וחזקות בשוק. היחס שעובדי החברות מקבלים לא הוגן, החברות מנצלות את המצב הסוציאלי-כלכלי של העובדים שרובם צעירים, שעובדים בחברות כמקור הכנסה צדדי. הן לא מעניקות להם יחס חוקי ביחס לעבודתם - הם לא זוכים לקבל יחס מתאים שמגיע להם על פי חוק.

רוב העובדים לא מודעים כלל למצב, השכר שלהם די טוב ביחס לשעות העבודה ונתון זה ״מעוור״ את העובדים.

הבעיה הנוספת שנלוות לכך, היא שאם כל חברה כמו וולט, שמעסיקה עובדים רבים בארץ תתחיל לנצל את עובדיה ותקפח את הזכויות שלהם – תוביל לכך שחברות יוכלו לשלוט בזכויות של כל אדם שעובד אצלן – ולפגוע בו ולהעסיק אותו באופן לא חוקי. הציבור צריך להבין שאם הוא מבצע עבודה עבור חברה שעונות על הגדרתו כשכיר – הוא זכאי לזכויות וחייב לדרוש מהחברה לתת לו אותן.

קביעת יחסי עובד מעביד היא קביעה משפטית, שנבחנת על פי מבחנים שנקבעו בפסיקה, ואינה תלויה בהסכמת הצדדים.

עובד יכול לתבוע הכרה בדיעבד ביחסי עובד-מעסיק, למרות שהועסק כעצמאי, ולקבל את כל הזכויות הנגזרות מיחסי עבודה.

גם אם המועסק הסכים להגדרתו כקבלן עצמאי ולתשלום באמצעות חשבוניות מס, ייתכן וקיימים בין הצדדים יחסי עבודה בהתאם למבחנים שנקבעו בפסיקה.

לפי המידע באתר כל-זכות על יחסי עובד-מעביד, עובדי חברת וולט יכולים להכיר בדיעבד ביחסי עובד מעביד שמגיעים להם מחברות הפלטפורמה למרות שהוכרו כבר כעצמאיים על ידי החברה ולכן מבחינה חוקית יכולים העובדים לשנות את מצבם.

ראינו כי הפתרון האופטימלי הוא הסדרת הזכויות לעובדי הפלטפורמה