מסגרת חלופית לצעירים חרדים

פורסם בתאריך: 13/06/2022

עצומה זו מופנית אל הממשלה, המפלגות החרדיות והלא חרדיות כאחד.

זה לא סוד שיש שסע עמוק בין הציבור החרדי לחילוני בארץ, ואחת הסיבות העיקריות היא המחלוקת סביב הנושא של גיוס בני ישיבות. רוב תושבי ישראל, לא רק חילונים אלא גם מסורתיים ודתיים-לאומיים , תומכים בגיוס חרדים לצה"ל (60% מתושבי המדינה בעד גיוס חרדים בכפייה), בעוד שהחרדים ברובם המוחלט מתנגדים לגיוס  ולעיתים קרובות מביישים את החרדים שבוחרים להתגייס לצה"ל (כמו הסיפור שיש עם קמפיין החרדקים, למשל). הממשלה מנסה למצוא פתרון שיאזן את חופש הדת של החרדים עם עקרון השוויון כבר זמן רב, ועד עכשיו לא נמצא פתרון סופי וקבוע שהוכיח את עצמו לאורך זמן ועוגן בחוק בצורה פורמלית.

המחלוקת הזו רודפת את מדינת ישראל מאז הקמתה ועד ימינו - הסדרים שונים שלא עוגנו בחוק, ניסיונות גיוס נרחבים שהובילו מחאות נרחבות ולא מתפשרות מצד הציבור החרדי. עד עכשיו הנושא נמצא במחלוקת וכל ניסיון נרחב לגיוס נתקל במחאה חרדית, ולא מצליח להחזיק מעמד.

בסופו של דבר אנחנו לא יכולים לגייס את החרדים בכפייה כי זאת פגיעה ישירה בחופש הדת שלהם, ובוודאות הצד החרדי של השסע רק יתמלא ביותר תרעומת וכעס. המחאות החרדיות יהפכו ליותר נרחבות, צה"ל יאלץ להוציא הרבה מאוד כסף על שילוב חרדים במסגרת הצבאית וייתכן שהשירות שלהם לא יהיה משמעותי בגלל העומס הנפשי שיווצר כשהם משרתים במקום בו הם לא מעוניינים להיות. אגב, עקב העובדה שחרדים רבים מתחתנים ומביאים ילדים בגיל צעיר מאוד, פעמים רבות המשכורת של חייל חרדי תצטרך להיות גבוהה יותר כדי לכלכל את משפחתו. ב-2011, למשל, צה"ל סגר את האופציה לגיוס חרדים כיוון שהייתה חריגה תקציבית.

מצד שני, אי אפשר לתת פטור כללי לכולם. אין פה שוויון בנטל, הצד הלא חרדי ימחא על ההחלטה, יהיה קשה יותר לשלב חרדים בשוק העבודה ובאופן כללי בחברה הישראלית. המצב בוודאות לא יכול להימשך כמו שהוא.

הפתרון שאנו מציעים הוא יצירת מסגרת מחייבת חלופית שאליה יכנס חרדי בגיל גיוס, בהידברות עם הקהילה החרדית, שמצד אחד באמת תהיה מחייבת ותתרום למדינה ומצד שני תיתן לצעיר החרדי כלים להמשך החיים, אבל עדיין תהיה גמישה מספיק כדי לאפשר לימוד תורה ברמה שתסוכם מראש. חרדי יוכל לבחור בין גיוס לבין המסגרת הזו, אך הגיוס לצה"ל כאמור לא יהיה חובה.

נוסף על כך, אלה פרטים נוספים שלדעתנו חשוב לשים עליהם דגש:

-לעגן את ההחלטה הזו בחוק - כן, חרדי לא חייב להתגייס, אבל הוא חייב לבחור מסגרת (שכאמור אם הוא לא מעוניין  להתגייס המסגרת תהיה גמישה ומאפשרת במידת האפשר). פוליטיקאים רבים מנסים, בעינינו, ללכת עם הראש בקיר בנושא הזה ורק מעמיקים את השסע כל פעם שפותחים אותו שוב (אהמ, ליברמן). חקיקה תוביל ליציבות מסוימת, והסבר מבוסס שקיפות יוכל להרגיע את הרוחות בקרב הציבור.

-חשיפות חובה בכיתה י"א של הנוער החרדי לצה"ל. החשיפות יוכלו כמובן להיות רק למסגרות החרדיות, כמו "נצח יהודה", אך לטעמנו חשוב שהנער החרדי ידע את התמונה המלאה ויראה דברים גם מהצד השני. צעד זה יכול גם להעלות את כמות המתגייסים החרדים, אבל חוץ מזה (ואולי גם חשוב מזה) הוא העניין שצעד זה יכול לצמצם משמעותית את האנטגוניזם בחברה החרדית כלפי חיילים חרדים.

-יש לבחון מחדש את המסגרות החרדיות בצה"ל ולוודא שבאמת המקסימום נעשה שם כדי לשמור על אורח החיים של החרדים המשרתים בהן.

ולסיכום, נציין כי לדעתנו לא רק שנושא השסע בוער ונוגע לכל תושב במדינת ישראל, אלא כי הפתרון שהצענו מסוגל לשנות הרבה היבטים רעילים של השסע, ובאופן כללי יהפוך את המדינה שלנו למקום טוב ויציב יותר. ברור לנו כי השסע לא יפתר לחלוטין, גם לתוכנית זו יהיו מתנגדים משני הצדדים ובסופו של דבר להוציא אותה לפועל יקח לא מעט כוח אדם וכסף. אבל הצעד צריך להיעשות, צורת המחשבה צריכה להשתנות, והממשלה חייבת לעשות מעשה.

על החתום,

אפינה, גמליאל, שילה ו-ורוניקה, תלמידי כיתה יב' מבאר שבע