בעיית הטסטים בישראל

מספר חתימות
4 |
|
10,000 | |
במדינת ישראל, ישנם תנאים מסוימים לקבלת רישיון נהיגה. תחילה יש לבצע בדיקות רפואיות, בדיקות ראייה מסוימות ולהחתים עליהן רופא, יש לעמוד בהצלחה במבחן עיוני(תיאוריה) ולעמוד בהצלחה במבחן מעשי(טסט). המבחן המעשי הוא השלב האחרון לקראת קבלת רישיון הנהיגה. על פי האתר של משרד התחבורה אשר עודכן לאחרונה בתאריך 18.12.2017, פרסם את תקנותיו בנוגע למבחן המעשי. המבחן בודק שליטה בתפעול הרכב, התנהגות נכונה ובטוחה בדרך, פניות, חציית צמתים, התחשבות בהולכי רגל וכדומה.
קיימת בעיה בעניין כמות הטסטים הקיימים. במידה ותלמיד נכשל בטסט, זמן ההמתנה בין הטסטים עומד בממוצע על יותר מחודשיים, זמן המתנה זה הוא בעל השלכות רבות, כספיות ונפשיות. בזמן ההמתנה הארוכה לטסט הבא, על התלמיד מצופה להמשיך ולעשות שיעורי נהיגה על מנת שלא ישכח את אשר למד ויגיע מוכן לטסט הבא, ככל שזמן ההמתנה ארוך יותר- כך נעשים יותר שיעורים לאורך זמן- וכך ההפסד הכספי הולך וגדל. בנוסף לכך, נגרם לתלמיד עוגמת נפש וחשש רב מאוד מפני כישלון עקב הידיעה שההמתנה בין הטסטים היא כה ארוכה.
אחת הסיבות העיקריות להמתנה ארוכה זו הינו המחסור הגדול בבוחני הנהיגה במדינה. ישנם פתרונות מוצעים אך אף דרך פתרון לא נבחרה באופן רשמי. הבעיה הינה נוכחית ועדכנית ובוערת בתלמידי הנהיגה בכל רחבי הארץ. הגורמים הרלוונטיים לבעיה זו הינם משרד התחבורה- אשר ממונה על הכשרת נהגים חדשים באמצעות מבחני נהיגה מעשיים (הטסטים) ועיוניים(מבחני התאוריה). אגף הרישוי מופקד על הכשרתם של בוחני הנהיגה. הדיון הועלה בכנסת על ידי שר התחבורה ובשנת 2013 הועלתה הצעה להפרטת מבחני הנהיגה- להעביר את סמכויות התפעול, הביצוע והפיקוח לידי ספקים פרטיים ג�� מהלך שיהפוך את הבוחנים מעובדי המדינה לעובדים של ספק פרטי. יש הטוענים כי במידה ויופרטו מבחני הנהיגה ויעברו מידי המדינה לידיים פרטיות, יהיה ניתן לגשת באופן פרטי למבחני הנהיגה ואז הנגישות תהיה גדולה יותר דבר שעשוי להקל משמעותית על תלמידי ומורי הנהיגה ולפתור את בעיית זמינות הטסטים שמסעירה את תחום לימוד הנהיגה.
בנוסף לעוגמת הנפש ולהפסד הכספי הרב של תלמידי הנהיגה הנכשלים בטסטים(בה נפגעת זכות הקניין של התלמידים- הזכות לקניין היא זכותו של אדם לצבור, לשמור, להחזיק רכוש וליהנות ממנו. ללא חשש שיילקח ממנו). נעשית גם פגיעה בזכות לשוויון(הזכות המתייחסת לכך ששוויון משמעו יחס שווה לכל בני האדם – מבלי להפלות ביניהם. הזכות לשוויון מבוססת על כך שכל בני האדם שווים זה לזה, כלומר: אין אנשים שהם שווים יותר מאחרים. זכות זאת היא זכות בסיסית בחברה דמוקרטית.( ההקצאות לטסטים שמורה נהיגה מקבל הן 1:3, 1:4, 1:5, 1:6, 1:7. זאת אומרת אם חמשה תלמידים מתחילים ללמוד ביחד ולומדים באותו קצב מורה הנהיגה יצטרך להגיש רק אחד מהם על חשבון האחר ללא שוויון.
בנוסף לכך, זכות נוספת אשר נפגעת זוהי הזכות לחירות- חופש התנועה. הזכות של כל אדם לנוע בחופשיות ממקום למקום, בתוך המדינה או ממדינה למדינה. כמובן שהכניסה למדינה היא חופשית רק עבור אזרחים. במידה ומתעכב תהליך הוצאת הרישיון, חופש התנועה של האזרחים מוגבל ומתעכב גם כן ובכך נפגע חופש התנועה.
בחרנו בבעיה אזרחית זו מכיוון שהיא נוגעת לנו באופן אישי. גילנו הינו הגיל בו ניתן להתחיל ללמוד נהיגה ולגשת לטסט ובקרב בני גילנו הבעיה הזו הינה דחופה ובוערת, קבלת רישיון הנהיגה הינו עוד שלב של התבגרות שאנחנו עוברים בתקופה זו. בנוסף לכך, בגלל גיוסנו לצבא בשנה הבאה, במידה ולא נעבור טסט אחד ובעקבות ההמתנה הארוכה לטסטים, ישנו לחץ בגלל ה''זמן הקצוב'' שנותר לנו לקבלת הרישיון- לפעמים לחיילים לא מתאפשר להוציא רישיון במהלך הצבא וכל השיעורים שלקחו והטסטים שעברו היו לחינם. אנו מעוניינים להכיר בעיה זו ולהציע דרכים לפתרון על מנת שנשפיע על עתידנו, עתיד חברינו, ואנשים שעתידים להיכנס למעגל שיעורי הנהיגה ומבחני הנהיגה המעשיים.
אנו פונים אליכם, הציבור, לחתום על עצומה זו ובכך ליצור השפעה ולגרום לשינוי במדיניות משרד התחבורה בעניין הטסטים.בנוסף אנו פונים אל שר האוצר, משה כחלו,ן אשר ממונה על ענייני התקציב במדינה, במטרה לפתור את בעיית הטסטים במדינת ישראל.