תחבורה ציבורית בשבת

תחבורה ציבורית בשבת

מספר חתימות

14
 
5,000  
פורסם בתאריך: 23/02/2013
 

מטרת עבודת החקר באזרחות שלנו הייתה לשם בדיקת הבעיה אשר אנשים נתקלים בה וקיים בנושא ויכוח רב – הפעלת תחבורה ציבורית בשבת.

מהמחקר העיוני נודע לנו כי הבעיה מבוססת על הסכם ה"סטטוס קוו" – הסדר הקיים מאז הקמת המדינה שהוא קו מנחה להסדרי דת ומדינה. הסכם זה כולל את מעמדה של הרבנות והאוטונומיה שלה לזרמי החינוך הדתיים וחוקים נוספים בתחום השבת והכשרות.

במחקר בחרנו להתעסק בתחום השבת הנוגע להסכם ה"סטטוס קוו". בעיית השבת ואופן שמירתה העסיקה את החברה בישראל בזמן הקמת המדינה. הדיון בנושא עסק הן בהפעלת עסקים פרטיים, והן בפעולתם של משרדים ממשלתיים ועירוניים. בעשורים האחרונים חלה הפרה קלה ב"סטטוס קוו" בתחומים אלה, עם צמיחת התנגדות רבה יותר ויותר ל"סטטוס קוו" הקיים בקרב הרוב החילוני, המוגבל על ידי הסכם זה.

איסור העיסוק בשבת, מונע את הפעלתה של תחבורה ציבורית, אשר לחילונים, מהווה בעיה גדולה. איסור הפעלת תחבורה ציבורית בשבת פוגע באזרחים המעוניינים בתחבורה ציבורית בזכויותיהם. הזכות הבסיסית שניתנת לכל אדם – זכות החירות, ובה בעצם נפגעת הזכות לחירות שממנה נגזר חופש הפעולה וחופש התנועה, שמהווים זכויות הכרחיות במדינה דמוקרטית.

בחברה דמוקרטית, מובע עקרון הכרעת הרוב, ובו למעשה החלטות נעשות לפי רצון הרוב במדינה הדמוקרטית. במקרה שלנו, בארץ ישראל, אחוז הדתיים (המשוער) הוא כ-37%. משמע, קבוצת המיעוט בארץ היא האזרחים החרדים ולא החילונים ובכך למעשה אמור להתבטא עקרון הכרעת הרוב על ידי כך שהרצון שתתקיים תחבורה ציבורית בשבת, רצון החילונים, אמור להתקיים, ולמעשה לבטל את הסכם ה"סטטוס קוו".

על פי סקר שערכנו:

שאלנו "האם אתה חושב שהסכם הסטטוס קוו עדיין אקטואלי?" - עולה כי רוב הנבדקים העונים על הסקר ענו שלדעתם הסכם הסטטוס קוו אינו אקטואלי (כ-  מ 63% מהנבדקים). בהסכם הסטטוס קוו ישנם חוקים הנוגעים לגבי השבת וביניהם האיסור על הפעלת תחבורה ציבורית בשבת. מהתוצאות של הסקר ניתן להסיק שרוב האזרחים תומכים בניסוחו החדש של ההסכם ולמעשה לבטל את ההסכמים לגבי עיסוק בשבת ולאפשר לתחבורה ציבורית לפעול בצורה מלאה בשבת ולספק לאזרחים את צרכיהם. ניתן להבין כי הרוב אשר ענה כי ההסכם אינו אקטואלי, נפגע בזכות לחירות על ידי כך שהסכם זה מונע מהם לבצע פעולות המנוגדים להלכות הדת, וביניהם את הנסיעה בשבת בתחבורה ציבורית ובכך אנו מקבלים את התוצאות הנ"ל.

שאלנו "האם אתה מעוניין בתחבורה ציבורית בשבת?" - אפשר לראות כי האוכלוסייה שענתה על הסקר תומכת בתחבורה ציבורית בשבת (84% בעד תחבורה ציבורית בשבת כנגד 12% נגד תחבורה ציבורית בשבת ו3% ניטרליים לגבי תחבורה ציבורית בשבת). הדעה של רוב האוכלוסייה הישראלית לגבי תחבורה ציבורית בשבת היא דעה חיובית כמעט לחלוטין- כאשר קצת יותר מ10% מהאוכלוסייה נגד תחבורה ציבורית בשבת ו87% מהאוכלוסייה בעד תחבורה ציבורית בשבת או שהנושא לא חשוב\משמעותי בשבילם. כדי להבין את המשמעות של נתון זה צריך לזכור כי אחוז הציבור היהודי דתי וחרדי כאשר הוא מהווה כ8-20% מהציבור היהודי במדינת ישראל. גם כאשר מכלילים את שאר האוכלוסייה בסקר (שלה מבחינה דתית אין בעיה עם נסיעה בשבת) הנתונים לא קרובים אפילו למה שמצופה. לכן אפשר להסיק כי במדינת ישראל הזכות לחירות והזכות להגדרה עצמית עולה בהרבה על האמונה של החברה היהודית בהמשך הסכם הסטטוס-קוו.

הפתרון שלנו:

הפתרון שלנו הוא פשוט. לעורר רעש תקשורתי וציבורי רחב. כמו במחאת האוהלים בשנה שעברה, שעוררה רעש רב וגרמה לירידת מחירים משמעותיים ועוד ממשיכה לגרום לירידתם, כך אנו, האנשים שרוצים תחבורה ציבורית בשבת, נפעל. נמחא על כך ברחובות ונפגין על הנושא מול הכנסת כדי שיבינו כי העם דורש תחבורה ציבורית בשבת!

הוסיפו את חתימתכם

שולח חתימה, אנא המתינו