הגברת הסבסוד להנגשת מקומות ציבוריים לבעלי מוגבלויות

הנגשת מבני ציבור לבעלי מוגבלויות היא סוגיה חשובה מאוד בימים אלו, שעלתה למודעות הציבור בשנים האחרונות. במדינת ישראל ה"ישנה" יותר זו לא הייתה סוגיה גדולה כיוון שהיה קשה מאוד להנגיש מבנים לבעלי מוגבלויות, אך היום, בשנות האלפיים, עם חידושים טכנולוגיים, מודעות גבוהה יותר, תשתיות משופרות ויותר משאבים כספיים משהיו בעבר- זה יותר מאפשרי ואפילו "פשוט" להנגיש מבנים בעזרת השקעה כספית קטנה ורצון לעזור לאוכלוסיה מוחלשת כמו בעלי המוגבלויות.

כיום, קיים מערך של חוקים ותקנות המטיל על החברה הישראלית את האחריות להנגשת השירותים והמרחב הציבורי.מערך זה נוצר כדי לאפשר לבעלי המוגבלויות לקחת חלק פעיל בחברה ולשמור על ערך השוויון.מערך חקיקת הנגישות מתייחס למספר תחומים כללים: נגישות הבניינים, נגישות מקומות שאינם בניינים (כגון רחובות פארקים וטבע) ונגישות של השירות הניתן לציבור. בנוסף לתחומים הכלליים, החקיקה מתייחסת גם למספר תחומי חיים ספציפיים כגון: תחבורה, חינוך, בריאות, תעסוקה, חירום ושירותי תקשורת. החקיקה כוללת תקנות המפרטות כיצד להנגיש מבנים וקובעות את היקף ההנגשה. תקנות אלו הן למשל: מהו השיפוע החייב בחוק של דרך נגישה לנכים, איזה אבזור צריך להיות בעמדת שירות נגישה ועוד. אלו המקומות החייבים בנגישות:

1. כל המקומות העומדים לשימוש הציבור
  2. מקומות עבודה בבניינים חדשים
  3. בנייני מגורים פרטיים חדשים הכוללים לפחות 6 יחידות דיור

כמו כן שירותים ציבוריים שונים חייבים גם הם בנגישות, כגון שירותי בריאות, שירותי השכלה, שירותי רווחה וכו'.החוק מטיל את האחריות על הנגשת המבנה/השירות על הבעלים/האחראי. חקיקה זו בעייתית וגורמת לחוק להיאכף בצורה פחות טובה. לא תמיד ברור מי האחראי ומי צריך לדאוג לנגישות, כאשר גוף/חברה משכירים בניין לא ברור על מי מוטלת האחריות לטיפול בנגישות, וכשמדובר בגופים פרטיים ישנו קושי לאכוף את החוק מבחינה כלכלית.כמו כן לעיתים אנשים מתעצלים, לא רואים את החשיבות בחוק הנגישות או לא מודעים לחוק זה.

חוסר הנגישות של מבני הציבור בארץ גורם להרבה אנשים לא להיות מסוגלים לפעולות רבות, ואתם, בפעולה קטנה של לחתום על עצומה זו - יכולים לעזור להם, לכל כך הרבה אנשים. לחיזוק הנקודה:  כ- 80% מהמסעדות בארץ אינן נגישות לנכים, וכמחצית מהקלפיות, הדרך שלכם - אזרחי ישראל - לבחור בנציגי החוק שלכם - לא נגישות לנכים. נתונים אלה ללא ספק מפחידים ומעציבים...

לכן אנו קוראים לכם - אזרחי ישראל - לתמוך ולהשפיע בנושא כה חשוב ולגרום לשינוי אמיתי.

מטרתנו היא להעלות את המודעות לבעיה לשם הגברת הסבסוד מצד המדינה להנגשת מבנים ציבוריים לבעלי מוגבלויות.

אין סיבה שהם לא יכולו לעשות דברים רק מאי-אכפתיות של גורמים במדינה, ברוח הבחירות - בחרו לעשות את השינוי!

12/04/2019
10/04/2019