תמיכה בהצעת החוק למניעת התעמרות בעבודה

התעמרות בעבודה הינה תופעה רחבת היקף אשר כיום אין לה מענה בחוק. אחד מכל ארבעה עובדים יסבול מהתעמרות חריפה במהלך הקריירה שלו ולפי סקר שערך התמ"ת ב -2012, הנתונים אף גבוהים יותר. התעמרות כוללת השפלות, עלבונות, איומים, בידוד חברתי ומקצועי ועוד התנהגויות פוגעניות.

התעמרות בעבודה הינה התנהגות פוגענית המופנית כלפי אדם באופן חוזר ונשנה במספר אירועים נפרדים (לא כאירוע "חריג" וחד-פעמי), ויוצרת עבור האדם סביבה עוינת במסגרת יחסי עבודה.

התעמרות בעבודה כוללת מגוון התנהגויות המבזות ומשפילות את העובד כמו: צעקות, קללות, האשמות שווא, הפצת שמועות מזיקות, גרימת נידויו של אדם או החרמתו, מתן משימות משפילות, פגיעה בדימויו (של העובד), פגיעה ביכולתו לבצע את תפקידו או בפגיעה בסיכוייו להצליח או להתקדם בעבודה, הצגת דרישות או שינויין באופן שלא ניתן להתמודד עמן, שליטה הדוקה באופן בלתי סביר על פעילות העובד במסגרת יחסי העבודה, הטלת משימות שאינן נוגעות לתחומי תפקידו של העובד ושכל מטרתן מילוי אחר צרכיו האישיים של אחר, או הצרה של סמכויותיו או תחומי אחריות העובד כנגזר מתפקידו, מטעמים בלתי ענייניים וכשביצוע העבודה אינו מחייב זאת, היטפלות קנטרנית לאדם היוצרת אווירה של פחד ואיומים; ייחוס עבודתו, הישגיו והצלחותיו של אדם לאדם אחר או ייחוס לאדם כישלונות לא לו, תוך הסתרת עובדות או הצגה מעוותת שלהן; נקיטת פעולות שיש בהן כדי להוביל לבידוד מקצועי או חברתי של אדם; נקיטת פעולות שיש בהן כדי לפגוע באופן בלתי סביר בפרטיותו של אדם.

התעמרות במקום העבודה עשויה לגרום לנחשפים אליה סבל רב בדרגות שונות: לבד מהסבל הרגשי, עלולים עובדים החווים התנכלות לסבול מתופעות גופניות ונפשיות כנדודי שינה, לחץ, חוסר שקט, אובדן תחושה של ערך עצמי, אומללות חברתית, וכאבים פיזיים שונים. בין התוצאות של התעמרות במקום העבודה ניתן למנות נטישת מקום העבודה, יציאה לפרישה מוקדמת, נזק בריאותי בלתי הפיך ובמקרים קיצוניים אפילו התאבדות.מעבר לפגיעה בעובד עצמו, גם עמיתים לעבודה נחשפים להתעמרות ונפגעים בצורה עקיפה וכמובן נפגע גם הארגון והמשק הישראלי כולו.

עבור כל אלו, אין עד היום מענה מוסדר וברור בחוק המגן על השכירים במקום העבודה.

cמאי 2015 הושלמה והוגשה הצעת חוק בהובלת ח"כ מרב מיכאלי, עליה חתומים 38 חברי כנסת נוספים כדי להביא לתיקון המצב ולהגן על כבודו, חירותו, רווחתו ויכולתו של העובד לבצע את עבודתו כהלכה.הצעת החוק עברה בקריאה טרומית בחודש יולי 2015 וזכתה לתמיכה גורפת של 58 חברי כנסת מכל הסיעות וללא מתנגדים. בימים אלה - דצמבר 2015 - החוק נמצא בשלבי הכנה סופיים לקראת קריאה ראשונה.

הצעת החוק מגדירה מהי התעמרות בעבודה, מהן חובות המעסיקים על מנת למנוע אותה ואילו הגנות עומדות לזכות הנפגע. רק לכשיתקבל בכנסת חוק מניעת התעמרות בעבודה, הוא יעמיד את מדינת ישראל עם המתקדמות במדינות העולם ויתרום רבות לסביבת עבודה הוגנת בה ביזוי, השפלה, נידוי, החרמה, הצרת סמכויות, התנכלות ועוד, יהפכו לעבירות הקבועות בחוק עליהן יש לתת את הדין.

חתמו על העצומה והפיצו לכל מי שאתם מכירים לחתום גם, כך, נבטיח את הפיכת הצעת החוק לחוק ואת זכויותינו במקום העבודה.

קישור להצעת החוק ולדברי ההסבר להצעה שנכתבה על ידי ד"ר אורית קמיר ועו"ד תמר וינטר קמר ממשרד עו"ד ארנה לין.

22/11/2015
העצומה השיגה 1,000 חתימות!
04/01/2015
08/12/2014