אלימות בהפגנות

אין תמונה

פורסם בתאריך: 06/04/2021

במסגרת שיעורי אזרחות התבקשנו להכין עבודה (פרויקט) שנקראת תלקיט עיתונות כחלק מן הציון לבגרות באזרחות. במהלך העבודה נתבקשנו לצאת למסע חיפוש אחר כתבות העוסקות בנושא חשוב במהלך הסדר הציבורי.

העבודה שלנו עוסקת בלב ליבה של סוגיה אזרחית בוערת שהיא אלימות בהפגנות על שימת דגש מיוחדת על אלימות משטרתית בהפגנות. הבעיה האזרחית העיקרית בה אנו עוסקים היא אלימות משטרתית שכן תפקיד משטרת ישראל הוא הגנה תוך הימנעות מוחלטת (עד כמה שניתן) מאלימות והפעלת כח שכן עולה קושי מוסרי עמוק וקשה שמשטרה מפעילה כח לשווא שכן היא אמורה להגן על האזרח המפגין ללא כל פגיעה בו. במקרים אלו בהם אנו עסקנו לא זו בלבד שלא ביצעה המשטרה את עבודתה ותפקידה אלא גם פגעה באזרחים ובכך פגעה באמון האזרחים, במשטרת ישראל ובשלטונות ישראל כולם.

כחלק מן העבודה נתבקשנו ליצור תוצר הסופי על מנת למצוא פתרון לבעיה האזרחית הכאובה. לשם כך יצרנו עצומה זו שמטרתה העיקרית היא לפתור את הבעיה האזרחית הזו.

לשם כך הגענו למסקנות רבות:

1. יש ליצור / לחדד נהלים וחוקים במשטרת ישראל כחלק מהאתיקה של ארגון אכיפת החוק, שהם איסור חמור לניגוד עניינים אידיאולוגי מצד המשטרה בהפגנות שכן אין זכות לאף שוטר במדינת ישראל למנוע / להזיק למחאה לגיטימית דמוקרטית, לכן שוטרים שהם בעלי דעה פוליטית קיצונית יורחקו מן ההפגנות ולא יוכלו להגיע אליהן אפילו לא כחלק מעבודתם את אכיפת שלטון החוק בישראל. עוד יחודדו נהלי הדמוקרטיה בישראל שאין לפגוע בה או להזיק לה על ידי דיכוי לא חוקי של המחאות. עוד נאמר כי יהיה פיקוח מוגבר על שוטרים אלימים בהפגנות, שכן חשוב לציין כי יש מקרים בהם הפעלת אלימות וכוח מצד המשטרה מקבל לגיטימציה חוקית המעוגנת בחוק, שכן למרבה הצער אנו עדים בכל העת לתקיפות משטרתיות שלא מוצדקות ומעוגנות בחוק.

2. בכל הפגנה מאושרת על פי חוק מראש יוצבו סוכני מח"ש שיתעדו בזמן אמת את ההפגנות, את האלימות משני צידי המתרס תוך סימת דגש על האלימות המשטרתית וישפטו בזמן אמת האם הפעלת הכח / האלימות הייתה מוצדקת. שכן הצילומים של הסוכנים יוכלו להוות חומר ראייתי בבית המשפט לאחר ההפגנה. עוד נוסיף כי הסוכנים יוכלו להתערב במהלך ההפגנה ולעצור את האלימות המשטרתית במידע ותהיה חריגה בזמן אמת ובכך למנוע אלימות כלשהי בין המפגינים למשטרה.

3. פתרון יעיל וקל לביצוע נוסף הוא לחייב שוטרים לשאת מצלמות גוף אישיות שיתעדו ללא הפסקה את המתרחש בהפגנות תוך שימת דגש חשובה על כך שאין בידי השוטרים את האפשרות לכבות ולהדליק את המצלמה בכל זמן ואת שירצו בזמן ההפגנה. שכן בזמן ההפגנות השליטה במצלמות תהיה מבוקרת על ידי מרכז שליטה במשרדי מח"ש.

לסיכום, מצאנו מספר פתרונות אפשריים ויעלים לביצוע שיביאו לדעתנו למיגור האלימות בהפגנות ולמציעת משפט אמת עם האשמים לאחר ביצוע העבירה עם העבריין שבמקרה ספציפי זה יכו להיות מצד המפגינים אך גם מצד המשטרה. עוד חשוב לומר כי ברעיון שבו הצענו הצבת סוכני מח"ש ניתן יהיה למצוא אשמים כבר בזמן ההפגנה ולא אחריה ולמגר את האלימות בזמן שהיא קורת, מה שיסייע למיגור האלימות בהפגנות לעתיד ולהחזרת אמון הציבור במשטרה.

מפאת כל הסיבות הללו נבקש מכם לתמוך בנו ולחתום על העצומה למען ייטב לכולנו.