שינוי שיטת הבחירות בישראל
מספר חתימות
26 |
|
100 | |
מדינת ישראל כיום נמצאת בבחירות הרביעיות בשנתיים האחרונות (נכון ל - 2021) כאשר בחירות במדינת ישראל אמורות להיות כל 4 שנים. מצב זה הוביל לחוסר אמון של הציבור בכנסת ונציגי הציבור בעיקר בתקופת הקורונה שבה קיים סיכון לחייהם של האזרחים והצורך בממשלה יציבה גובר. מצב זה הוא תוצאה של שיטת בחירות בעייתית שמאפשרת ניצול לרעה על ידי נציגי הציבור.
- אין תקציב למוסדות המדינה - הממשלה אינה מצליחה לגבש את תקציב המדינה ובכך מונעת ממוסדותיה תפקוד מלא ויעודי. מוסדות המדינה אינם ממלאים את תפקידם כראוי וכתוצאה מכך פוגעים בכלל האזרחים. "חוק התקציב מביא עמו טבלת אקסל שקצת קשה לקרוא, דיון מורכב על הסמכות שלו, אבל גם עוברות איתו רפורמות משמעותיות וחשובות כמו תוכנית הסיעוד הלאומית, ניוד חשבונות בנקים וצמצום המזומן שעברו בחוק ההסדרים של 2019."
- בבחירות האחרונות (מועד 4) נרשמו אחוזי הצבעה נמוכים ביותר, גם בכללות העם, אחוזים שעומדים על 67%. נרשמה גם ירידה בהצבעה למפלגה ששולטת כעת במדינה כבר מעל לעשור, הליכוד הפסידו כ-250 אלף מצביעים ביחס לבחירות הקודמות ועמדו על בערך כמיליון מצביעים. הבעיה היא כפולה, לא רק שהעם לא מצביע בכללותו אלה מעל רבע ממנו לא הצביע בבחירות האחרונות וגם המפלגה שבשלטון נבחרה על ידי רק שישית מכלל האזרחים בעלי זכות הבחירה. "התוצאה – המגובה בנתונים חד משמעיים – היא קריסה באמון הציבור באישים ובגופים האמונים על טיפול במשבר הקורונה". כאשר הציבור לא מצביע והמפלגה הגדולה ביותר עדיין מיעוט ביחס למכלל הבוחרים, שלטון העם לא מובע ונחלש כי מי ששולט הוא קמצוץ מכלל העם בסופו של דבר. הבעיות האלה הם תוצאה ישירה של מערכת בחירות מרובת מפלגות ואיבוד העניין של העם בבחירות והעייפות שלו.
- הממשלה שלנו גם היא כעת אינה כה מתפקדת, ממשלת המעבר בראשות הליכוד וכחול לבן כעת נמצאת בחילוקי דעות רבים מה שיוצר אי יציבות והסכמה אדירים! כך למשל ב-29.3 כחול לבן ביטלו ישיבת ממשלה שהייתה אמורה לאשר את העברת התקציב לחיסוני הקורונה, בטענה ש-"הביטול בא בגלל שנתניהו וגוש הליכוד בממשלה סירבו לאשר מינוי קבע של שר משפטים". במקום גם למנות שר וגם לאשר את התקציבים, שום דבר לא קרה ומי שנפגע מכך זה האזרחים. כל זה הוא חלק מסכסוך שנוצר בממשלה לא יציבה בין מפלגות בלי אידיאולוגיות משותפות רבות וכתוצאה ממערכות הבחירות הבעייתיות שהיו בשנים האחרונות.
- קורונה - בשנתיים האחרונות פרצה מגפת הקורונה העולמית. המגפה שינתה לחלוטין את סדר העולם כולו ובפרט את ישראל, הממשלה נדרשת לתפקד במצב חסר מנוחה בכדי לשמור על אזרחי המדינה, על הכלכלה והמסחר וכמובן שקט ממשלתי. למרות זאת, באותם השנתיים במדינת ישראל התקיימו 4 מערכות בחירות עד למרץ 2021, וכן אין שקט ממשלתי לתפקוד אחיד בין נבחרי הציבור. בעוד שהעולם עסק בקורונה ישראל עדיין מתעסקת בבחירות ממשלתיות.
הגענו למסקנה שעל מנת לפתור את מצב בעייתי זה צריך להחליף משיטה של הרבה מפלגות שונות לשיטת שני גושים בדומה לארצות הברית (דמוקרטים ורפובליקנים). מצביעים יוכלו להצביע רק לראש הגוש אשר יכהן כראש ממשלה. שיטה זו תגרום לכך שיווצרו 2 גושים דומים בגודלם וכך גם תוצאות הבחירות יהיו יותר ברורות לגבי הגוש שניצח (שמאל או ימין לדוגמה). ברגע שתהיה תוצאה ברורה שידעו שלגוש מסוים רוב האזרחים הצביעו, וראש ממשלה ידוע מראש, שלטון העם יתחזק מפני שרוב העם באמת יהיה זה שבחר את הגוש ואת המנהיג שנבחר. כך גם הממשלה תהיה בעלת אופי יציב יותר שתוכל לעבוד בזמן מהיר יותר מסיום הבחירות, הממשלות יהיו בעלות אידיאולוגיות זהות יותר ולכן הן יהיו יותר יציבות וגם הסכמים והחלטות יעברו בצורה ברורה, יעילה ומהירה יותר. בנוסף תהיה הגבלה ל-2 קדנציות כך שמקרים כמו קדנציות נתניהו לא יהפכו לנושא בסדר היום וכך תקטן הסכנה של ניצול כוח וזמן זה לשחיתות פוליטית.