רואים רחוק! דורשים לבטל את התקנות הפוגעות בעיוורים ולקויי ראיה

קהילת האנשים עם עיוורון ולקויות ראיה בישראל, פונים בדרישה חד משמעית למכובדים קובעי המדיניות בממשלה ובכנסת: שר הרווחה מרגי, שר הבריאות בוסו ומנכ"ל משרד הרווחה ינון אהרוני, לביטול התקנות החדשות, הפוגעות בהכרה במוגבלותם וזכויותיהם של אנשים עם עיוורון ולקויות ראיה במיידי.

בתמציתיות, החלק הנוגע לאנשים עם עיוורון ולקויות ראיה בתקנות, מוציא אנשים שהתעוורו לאחר גיל 67 (50% ממחזיקי תעודת עיוור נכון ל-2022) ואנשים שמאבדים את ראייתם מעל גיל 18 עקב מחלה ניוונית כרטיניטיס פיגמנטוזה (35% מכלל מחזיקי תעודת עיוור נכון ל-2022), מקטגוריית אנשים עם מוגבלות על פי חוק והם לא יוכרו במוסד לביטוח לאומי , משרד הרווחה או אף גורם אחר . קרי - לא יהיו זכאים לגמלאות, הנגשות, הטבות או כל סיוע שיקומי הנדרש לעצמאותם ותפקודם.

אנו דורשים:

1. הכרה במוגבלות של אנשים עם לקויות ראיה ועיוורון כתוצאה ממחלות ניווניות כגון רטיניטיס פיגמנטוזה (RP), אשר, גלאוקומה או כל מחלה ניוונית אחרת הקשורה לראיה.
  2. הכרה במוגבלות ראיה גם לאנשים מעל גיל 67.

עיוורים ולקויי ראיה מתמודדים עם קשיים ואתגרים במהלך כל יום ודקה ובגבורה! מקושי בהתארגנות ותפקוד בבית, קושי עצום בהתניידות במרחב ובסביבה, הדרה תעסוקתית, הדרה חברתית, הדרה כלכלית והתמודדות אישית, זוגית, הורית ומשפחתית עם כל האתגרים.

במקום להקל ולסייע, התקנות החדשות עליהן החלטתם ללא ידיעתנו או שיתופנו בקבלת ההחלטות, יפגעו בהכרה של מבוגרים וילדים עם לקויות ראיה לעתיד כאנשים עם מוגבלות, על כל המשמעויות הנלוות לכך: קבלת גמלת נכות, קבלת תעודת עיוור, דמי ליווי, שר"מ, הקלות והטבות נלוות כמו פטור ממס, הקלה בארנונה, הדרכות שיקומיות, שיקום מקצועי ועוד. מדובר על אנשים עם מחלות ניווניות בעיניים שהמחלה גורמת למוגבלות הזהה לכל עיוורון או לקות ראיה שנגרמו מסיבות אחרות. בידול אנשים אלו יגרום לאפליה חמורה בזכויותיהם ובעיקר ביכולת שלהם לממש את זכותם הבסיסית לחיות חיים איכותיים בקהילה. זוהי גזרה שתגרום לאנשים נוספים להכנס למעגל העוני,  לתחושות תסכול וחוסר שייכות, לבדידות והדרה.  מדובר על הילדים שלנו! על ההורים שלנו! ובסופו של עניין גם עלינו - לטווח הארוך קהילתנו תצטמצם משמעותית, אנשים עם לקויות ראיה לא יוכרו , שרותי שיקום יסגרו , איכות השירותים תהיה ירודה ותכל'ס , נחזור אחורה ב-50 שנה..זה מכעיס, לא הגיוני ו לא ניתן לכך לקרות!

אנו מבקשים לשנות תקנות אלו במיידי ולהכליל אותנו בתהליך מיפוי הצרכים וקבלת ההחלטות - שום דבר עלינו בלעדינו!

**לצפיה בתקנות המלאות: https://did.li/9oFTY

חיתמו על העצומה וסייעו לנו במאבק על זכויותינו!

25/01/2024
העצומה השיגה 2,500 חתימות!
09/01/2024
העצומה השיגה 1,000 חתימות!
08/01/2024
08/01/2024