עצומה לביטול תכנית מתאר מקומית מד/6/ 3ב מחוז המרכז
מספר חתימות
291 |
|
500 | |
לכבוד הועדה המחוזית לתכנון ובניה מחוז מרכז שדרות הרצל 91 רמלה
כידוע, משרד הבינוי מתכנן לבנות על מגרש ח-2 אשר ממוקם בין רחובות נפתלי, יהודה, בנימין ושבטי ישראל. מגרש ח-2 הינו מגרש בגודל 10.501 דונם המצוי בלב שכונת מגורים שקטה.
על-פי התוכנית הנוכחית של משרד השיכון מתחם ח-2 מיועד למסחר, דיור מוגן ומשרדים. במספרים מדובר על 8200 מ"ר שטח עיקרי ו-10,500 שטח שירות. ברור לכל כי הגשמת תוכנית זו תגרור נפח תעבורה אדיר לרחובותינו הצרים ובנוסף תכער, תזהם ותרעיש את אורח חיינו בשכונתנו השקטה.
להלן הנימוקים העיקריים להתנגדותנו:
1. רחובות בנימין נפתלי ויהודה, כמו מרבית רחובות מתחם "בוכמן" בעיר מודיעין בנויים על פי רוב, בבנייה לא רוויה, ומאוכלסים במשפחות אשר בחרו בקפידה ובדקדקנות את מקום מגוריהם הנוכחי. הדיירים הסתמכו עת רכשו בתיהם, על כי המצב הסטטוטורי אשר היה קיים בעת רכישת בתיהם לא ישתנה במהירות כה רבה מאז אושר, ובוודאי כי לא יחולו בו שינויים כה מרחיקי לכת, הנגועים בחוסר סבירות, שרירות ושיקולים זרים דוגמת השינויים המוצעים בתכנית. הדיירים הסתמכו על מצג מסוים בבחירתם להשתכן דווקא ברחובות אלו, ולא תיארו לעצמם כי השכונה תשנה פניה באופן כה בוטה ובהסתמך על תשתית תכנונית כה רעועה ובלתי מקצועית כבמוצע בתכנית.
2. תכנית פוגענית זו הינה תכנית ביזמת משרד הבינוי, ומתכנניה הינם, למיטב ידיעת המתנגדים, אותם מתכננים עצמם אשר תכננו את השכונה מלכתחילה, כשבתכנון המקורי לא מצאו לנכון המתכננים מבחינה תכנונית, מקצועית, לכלול את השימושים המוצעים בתכנית החדשה ואת הקיבולות מרחיקות הלכת המוצעות בה כעת. ונדגיש, כי למיטב ידיעתנו, הממצאים הארכיאולוגיים אשר לא אפשרו את פיתוח השכונה עפ"י התכנית התקפה, בוודאי ובוודאי שאין בהם כדי להצדיק תוספות בנייה וייעודים כמוצע.
3. השינוי למצב התכנוני הקיים, כולל בין היתר שינוי יעוד ותוספת זכויות בניה לדיור מוגן/ בית אבות, בבנייה צפופה ורוויה במגרש מס' ח-2. הבינוי המוצע כרוך בצמצום ופגיעה בגינה שכונתית (מגרש פ- 16), בתוספת דרך ובשינויים בהסדרי תנועה וחניה ברחובות גובלים.
4. זאת ועוד, התכנית מאפשרת גמישות בלתי מתקבלת על הדעת בבינוי. נספח הבינוי הינו מנחה בלבד, ואין התכנית קובעת הוראות חד משמעיות אשר נועדו למנוע פגיעה נוספת בדיירי השכונה, דוגמת קביעה כי תוספת קומות או גובה או שינוי בקווי בניין יהוו סטייה ניכרת מתכנית.
5. אך כדי לסבר את האוזן, וכדי להמחיש את דיס הפרופורציה בין המצב התכנוני הקיים לזה המוצע, נציין כי התכנית מציעה תוספת של 120(!) יחידות דיור (ולעניין זה העובדה כי מדובר בדיור מוגן איננה מקלה על המצב, אלא ההפך הוא הנכון), כאשר ברחוב בנימין שבצמוד אליו מוצע הדיור המוגן, קיימים נכון להיום, פחות מ-100 יחידות דיור. דהיינו, המדובר בלמעלה מהכפלת כמות יחידות ברחוב חדש ובשכונה חדשה שתכנונה וביצועה "טריים" לחלוטין במונחים אורבאניים. וישאל השואל- מה מניע את יזמי התכנית ליזום שינוי כה דרמטי בתכנון? מה שכנע את מתכנני התכנית המוצעת לסטות באופן כה מהותי מהתכנון המקורי שלהם? והתשובה- כסף. כל שמעניין את יזמי התכנית הינו הוספת שימושים וזכויות בנייה באופן מאולץ ובסטייה חמורה מהמצב התכנוני התקף, אך כדי לגרוף סכומי כסף על חשבונם של הדיירים הקיימים בשכונה, ומבלי שהשינוי התכנוני המוצע נתמך בבדיקות מקצועיות כלשהן. לא ראינו ברקע התכנית או בהוראותיה שום נימוק תכנוני או פירוט לראיה אורבאנית כלשהי המחייבים או מצדיקים הקמת בית אבות דווקא במיקום זה, במקום מרכז מסחרי כבתכנון התקף, ולא מצאנו ראיה לבדיקות כלשהן התומכות בשינוי היעוד או בתוספת הקיבולת העצומה. המדובר בהימור אותו לוקחים יזמי התכנית, ושאת מחירו ישלמו דיירי השכונה.
6. כבר בשלב זה נקדים ונציין, כי במקביל להגשת התנגדות זו, הגישה עיריית מודיעין, אשר בתחומה חלה התכנית, התנגדות עצמאית מטעמה. עובדה זו מחזקת ומעניקה משנה תוקף להתנגדותם של הדיירים, שכן מקום בו הרשות המקומית שבתחומה חלה התכנית מתנגדת בעצמה לתכנית, הרי שהדבר אומר דרשני, ומחייב את הועדה המחוזית הנכבדה ביתר זהירות והפעלת שיקול דעת מחמיר ומוקפד בעניין. כך, בסעיף 6 להתנגדות העירייה נאמר כי: "נרצה להדגיש כי הועדה המקומית לתכנון ובניה מודיעין מתנגדת לבניית דיור מוגן במגרש זה, בין היתר, בשל היותו ממוקם בלב שכונת מגורים, ואינו מתאים לאופי הסביבה". התנגדותה של רשות מקומית לתכנית החלה בתחומה הינו דבר נדיר, ובמקרה נדיר שכזה, הרי שעל ועדות התכנון לשקול בזהירות יתרה את אישור התכנית. אין ספק, כי רשות מקומית רואה לנגד עיניה את טובתם של תושביה בלבד, ועיניה נשואות אל חיזוק ופיתוח העיר, ועל כן, כאשר בוחרת רשות מקומית כזו או אחרת להתנגד מיזמתה להפקדת תכנית כלשהי, כמקרה דנן, הרי שניתן לומר שהתכנית מזיקה לתושבי העיר ולא משפרת את מצבם. עוד נציין, כי עמדת הועדה המקומית בייחוד באשר לאי התאמתו של שימוש מסוים למקום מסוים בשל אופיו הקיים של המקום, הינה עמדה מכרעת, שכן לנגד עיני הועדה המקומית פרוסים כלל השימושים שבעיר בראייה כוללת ורחבה.
אנו שומרים לעצמנו את הזכות להלחם בכל דרך חוקית, משפטית וציבורית, מאבק עיקש על איכות חיינו ועל נכסנו בתוכנית זו. לא ניתן להפוך את מתחם בוכמן לעסק משגשג על חשבוננו!
ציר הזמן של העצומה
- 02/06/2009
- העצומה השיגה 100 חתימות!
- 01/03/2009
- העצומה נפתחה