היפרדות *אזרחית* מהשטחים
מספר חתימות
עד כה נאספו: 18 חתימות.
|
פורסם בתאריך: 05/07/2008
הפרדת ההיבט הביטחוני מהאזרחי ביחס לאחזקה ביהודה ושומרון:
אנו קוראותים לממשלת ישראל, ולמפלגות השונות, לקדם מהלך של צמצום הנוכחות הישראלית האזרחית בשטחים (קרי פינוי התנחלויות), וזאת בלי קשר להיבטים ביטחוניים ומדיניים (קרי: השארת צה"ל והמשטר הצבאי בשטחים) עד שתתקיים אפשרות לכינונו של שלום יציב עם הצד הפלסטיני.
אנו מבינותים כי "הכיבוש" (משטר הכיבוש הצבאי בשטחים) איננו הבעייה העיקרית שלנו כאומה - מטבעו כיבוש צבאי מטעמים ביטחוניים אמור להיות זמני ונסיבתי. אם כן, הבעייה העמוקה שלנו היא קיומו של משטר אזרחי מסוג אחר בשטחים הכבושים, משטר בו ליהודים זכויות אזרח ולערבים אין*, משטר שמאיים לספח מיליוני פלסטינים לישראל או להותיר אותם כתושבים-נתינים בקנטונים של אוטונומיה מוגבלת ואו תחת משטר כיבוש ישיר.
מלבד המשטר הצבאי של צה"ל, משטר אזרחי נפרד זה הוא תולדה של יצירת יישובים ישראלים רבים בשטחים הכבושים - ההתנחלויות. בעוד שאין כל כוונה לעורר שינאה כלפי המתנחלים (אין כל רע בהתיישבות יהודים ביהודה ושומרון כשווים בין שווים), הרי שקונספציית ההתנחלות בשטחים, אגב יצירת סטטוסים אזרחיים שונים ליהודים ולפלסטינים, היא בעייתית מאוד.
מפעל ההתנחלויות והמשטר שהוא מייצר הם דילמה שלנו כעם, ולכן אפשר להכריע בדילמה זו בלי קשר לשלום או היעדרו, למו"מ או למרבה הצער להיעדרו, ובלי כל קשר לסוגיית הסיכון הביטחוני הכרוך ביציאה כוללת מהשטחים במצב הנוכחי (כפי שאירע ברצועת עזה - כלומר מקרה של נסיגה צבאית בנוסף על אזרחית, שטמונות בה סכנות וחסרונות רבים).
אנו מבינותים כי תהליך השלום, עלול למרבה הצער, להימשך עוד שנים ארוכות. במהלך כל אותן שנים שולחות ההתנחלויות מסר בעייתי והפכפך לפלסטינים: הן משדרות היעדר כוונות אמיתיות לוויתורים, הן מעלות את התפישה כי רק מדינה דו-לאומית אחת אפשרית כפיתרון, הן מניעות תהליכים של הרעת תנאי החיים של הפלסטינים וליבוי השינאה (בדמות כבישים למתנחלים בלבד, ריבוי מחסומים שחלקם קשורים להתנחלויות, צמצום שטחי המרעה והחקלאות, מאבקים על קרקעות, אלימות של קיצוניים מקרב המתנחלים, היחשפות לאי-השוויון האזרחי והכלכלי בין הפלסטינים למתנחלים, פיתול נוסף של תוואי גדר ההפרדה על מנת להגן על מקסימום התנחלויות ועוד). כלומר ההתנחלויות לא מקדמות בשום אופן את התהליך הארוך והמתיש לשלום יציב. לחילופין הן מציירות את ישראל בעולם כמי שמקיימת משטר הפרדה על בסיס דת ולאום בשטחי יהודה ושומרון, ולכן מחלישות את מעמדה.
אבל חמור מכל, ההתנחלויות מהוות סוגיית ייסוד לא פתורה שלוקחת אנרגיה מהתמקדות בבעיות ואתגרים רבים נוספים העומדים לפיתחה של החברה הישראלית: שחיתות שלטונית אדירה, ריכוזיות של ההון והכוח הפוליטי בידי מעטים, המצב בכבישים, מערכת הבריאות והחינוך הכושלות, הפערים הכלכליים האדירים והזנחת הפריפריה, שמאיימים על הדמוקרטיה הישראלית.
לביטולו של משטר ההתיישבות היהודית האזרחית בשטחים (כהתיישבות בלתי שוויונית של אזרחים בקרב חסרי אזרחות אפקטיבית*), ישנם עוד יתרונות רבים:
הוא עשוי לתת דחיפה למו"מ בכך שיעיד על כוונות טובות של הצד הישראלי. כלומר אין הוא מכוון להיות רק צעד חד-צדדי התרסתי, אלא גם פתח להידברות הדדית, מתוך הבהרת כוונות, באם ימצא פרטנר קשוב לכך בשני הצדדים.
בניגוד להתנתקות אין הוא משדר התקפלות, כניעה לטרור וחולשה או יוצר פתח לגורמים ריאקציונרים להשתלט על החברה הפלסטינית ועל מוסדותיה.
צעד זה אינו מהווה סכנה ביטחונית ופתח לירי קאסמים וטילים נוספים מיהודה ושומרון, כפי שברצועת עזה איפשרה הנסיגה הצבאית את הגברת ירי הקסאמים. סכנה זו לא מתקיימת בנסיגה שהיא אזרחית בלבד.
צעד זה יקשה על קידום הרעיון של מדינה דו-לאומית (שוויונית או אדנותית).
הוא ייתן לישראל אפשרות לגלגל את הכדור לעבר הצד הפלסטיני, ולקרוא לו מצדו לקדם אווירה ומדיניות שחותרת לשלום, יציבות ופתרון אזרחי בלתי אלים.
הוא יהווה צעד מוסרי כלפי המתנחלים שמוחזקים, ע"פ התפישה הישראלית המיינסטרימית, כקלפי מיקוח אנושיים, ולא כמתיישבים שחזונם הוא אחיזה בת-קיימא בשטחי יהודה ושומרון. זהו ניצול ציני ומכוער של מאות אלפי בני-אדם.
לסיכום:
אנו קוראותים לכל מי שזה נוגע לליבו, ומבין את חשיבות הצעד הזה, לקדם את רעיון ההיפרדות האזרחית מהשטחים - לפנות לח"כים, לזמן עוד אנשים לחתום על העצומה, להפיץ את התפישה הזו. בקרוב נתארגן כתנועה או שלנשתלב בתנועה קיימת למען קידום הרעיון. אתןם מוזמנותים להצטרף.
---------
* לחלק מהפלסטינים ביהודה ושומרון ישנה "אזרחות" של הרשות הפלסטנית, שהיא אזרחות שחסרה כמעט כל משמעות כיוון שבאזורים שבין היישובים הפלסטינים שולט לרוב צה"ל, אין לרשות הפלסטינית כל גישה לעולם החיצון שלא בתיווך צה"ל ולפיכך אין לה כלכלה, מדיניות חוץ ומדיניות ביטחונית עצמאית. צה"ל עדיין שולט על חלק ניכר מהלכי החיים בצד הפלסטיני, שכן כל יציאה משטח מיושב אחד ליישוב או גוש יישובים אחר, מצריכה את הפלסטנים לעבור דרך שטח בשליטת צה"ל. ההתנחלויות מחייבות קיטוע נרחב יותר של גושי ההתיישבות הפלסטינים, ולכן מהוות מכשול. בעיקרון התיישבות יהודים ביהודה ושומרון כשווים בין שווים, במידה והדבר אפשרי, היא עניין לגיטימי לחלוטין.