לוקחים אחריות: נגד סמארטפון בבית הספר אריאל

אין תמונה

שלום לכולם,

כולנו מודעים שיש גיל לכל דבר. עם עידן חדש באים אתגרים חדשים וסכנות חדשות עבור הילדים שלנו.

אם פעם היה אפשר להרגיש בטוח כשנועלים את דלת הבית אז צריך לראות את המציאות בעניים, הילדים שלנו כבר לא בטוחים גם בחדרם.

השימוש בטלפונים הנקראים "סמארטפון" כשהינו מחובר לאינטרנט, הוא מקור לסכנות ברמה מאוד גבוהה.

מעבר לתכנים אלימים, פורנוגרפיים או ללא ערך בכלל הוא כניסה לאנשים רעים היכולים לפגוע בילדינו בגיל הזה.

מגיל 6 עד 12, הילד מתחיל להבין מה זה חברות וחברה.הוא נחשף למושגים של פופולריות, בעל כח, cool, כשבו זמנית זה מדחיק כל ילד/ה שלא נכנס/ת להגדרה ההיא. הלחץ החברתי מביא אותם להמציא "משחקים" חדשים (רעים כלפי הזולת) או להשתכנע מלעשות דברים מסוכניים כדי לקבל עוד קצת תשומת לב.

בלי לדבר על התוכן שנכנס למכשירים כאלה (וידאו, תמונות, וכו), גם התוכן שיוצא מהמכשירים האלה (דרך Facebook, Musical.ly, Tik Tok, Snapchat, Instagram, Whatsapp...) יכול להזיק את ילדינו במכה חזקה כשהוא יהיה מצוי באתרים פדופילים או אחרים.

ההמצאה החדשה היא Momo, דמות בובה מפחידה המטילה אתגרים רעים ומסוכנים (עם סיכון גבוה למוות) על הילדים. רב האתגרים מתלווים באיומים על בני המשפחה במקרה שלא נעשה האתגר.למרות החינוך הטוב שאנו נותנים להם, הלחץ החברתי הינו כל כך חזק שקרו מקרים של מוות (נא צפו בכתבה שבלינק בסוף).

יש כמה פתרונות ובראש:1) לדבר עם ילדינו ולהזהיר אותם. אך זה לא מספיק. אנחנו לא תמיד איתם ברגעים ההכי משפיעים כגון בית הספר או כשהם לבד בבית.

2) ישנו עוד פתרון שלזה כל הורה אחראי שרוצה להגן על ילדיו חייב לתמוך, הוא לא לתת לאיום להיכנס הביתה. איך? לא לתת סמארטפון משלו לילד.מעבר לבעיות ערך מבחינת חינוך שהכל קל להשגה - כשהמציאות היא אחרת - וגם הבדלים משמעותיים במעמדים בין התלמידים שמביא אותנו לחזרה של הלחץ החברתי.

אך לא יכול ללכת אחד בלי השני. מה שחשוב לבטל אצל הילד הוא ההרגל שיש לו לסמארטפון שלו. כך יוכל להקשיב יותר לחינוך ולא יתפתה בשימוש אסור.

קבוצות וואטסאפ כיתתיות יכולות להיות בסמארטפון של הורה. זה גם יעזור לנקות את השיחות מדיבורים שרואים היום בקבוצות (כולל סכסוכים) וגם ימנע מתמונות מוזרות שנעשות על ידי תלמידים - כי הרי היום הם מרגישים בטוחים נעולים בחדר שלהם.

זה יוריד את החשק של התלמידים לפתוח כל מיני חשבונות ברשתות חברתיות ללא ידיעתכם ויציל אותם מהרבה דברים.

המורים יוכלו שוב לגבש כיתה בלי שכל אחד יתעניין רק במה שקורה בחיים הורטואלים שלו. הוא יהיה יותר מדבר עם המשפחה ומוגן מרב הנזקים שעידן הטכנולוגי כמו שלנו יכול לגרום בגילאים כאלה.

אבל בתור הורים, אנו רוצים לתת לילדים אמצעים להשיג אותנו במקרה חירום.

אנחנו ניהלנו משא ומתן עם חברת Nokia כדי להשיג בכמויות טלפונים "טיפשים" - 2 דגמים 105 או 3310 - במחירים זולים מאוד (100ש"ח או 250ש"ח). כל קנייה של 10 טלפונים Nokia נותנת אחד חינם שנתרום למשפחת בית הספר המתקשה לשלם עבור הטלפון. אז גם מרוויחים מצווה...

עלות כזו גם יקל על משפחות עם הרבה ילדים שלא יכולים לקנות סמארטפון לכל אחד.הורים שרוצים לתת סמארטפון לילד שלו זכותו. הוא לא הבעיה. הפושעים הם בחוץ. הם אלה שמנסים להזיק את ילדינו ומהם אנחנו מנסים להתגונן.כל הורה רוצה להגן על הילד שלו. כולנו באותה סירה. אף אחד מונע מהורה לתת סמארטפון לילד שלו, אפילו מחובר כשהוא חוזר הביתה אך לא במקום חברתי כמו בית ספר.

לבסוף, לא לפחד מהילדים עצמם שלא ישמחו. הם הילדים, אנחנו ההורים. בעתיד יגידו לנו תודה.

יזמי העצומה: מיכאל פרץ (הורה ילדים בכיתות ב,ד,ו) וקבוצת הורים מכמה כיתות של שכבות שונות

מחקר על שימוש בני נוער בסמארטפון ועל הידע שלהם לעקוף אותנו:

כתבה על מקרה מוות:

כתבה על יוזמה דומה ברעננה:

אף על פי שאינטרנט הוא כלי המאפשר נגישות מידע מכל מקום בכל עת וזמן (חיובי), זה גם חולשתו ומביא איתו הרבה בעיות:

1. פגיעה באיכות הקשרים החברתיים ובמיומנויות החברתיות לאור יצירתם במרחב וירטואלי
  2. מרחב פרוץ המאפשר שיח פוגעני ובלתי מותאם בהעדר נוכחות מבוגר אחראי
  3. גלישה בעולמות תוכן שאינם תואמי גיל והתפתחות.
  4. העמסת מידע מבלי יכולת לסנן ולבקר את איכותו וטיבו
  5. הסתתרות תחת זהויות בדויות במרחב שאינו דורש לקיחת אחריות