פנייה לראשי האקדמיה בעקבות התיקון לחוק הכניסה לישראל

פנייה לראשי האקדמיה בעקבות התיקון לחוק הכניסה לישראל

מספר חתימות

446
 
450  

אל:

פרופ' רבקה ודמני-שאומן, סיו"ר המועצה להשכלה גבוהה

פרופ' יפה זילברשץ, יו"ר הות"ת

פרופ' נילי כהן, נשיאת האקדמיה הלאומית הישראלית למדעים

פרופ' יוסף קלפטר, יו"ר ועד ראשי האוניברסיטאות

פרופ' רוני לידור, יו"ר ועד ראשי המכללות

  פרופסורים נכבדים,

אנו החתומים מטה, חברות וחברי סגל אקדמי במוסדות להשכלה גבוהה בישראל, רואים בחומרה רבה את 'התיקון לחוק הכניסה לישראל', המאפשר מניעת כניסה לישראל ולגדה המערבית של אזרחים זרים שהביעו בפומבי תמיכה בחרם על מדינת ישראל ועל העשייה בהתנחלויות. לחוק זה השלכות מרחיקות לכת על שיתוף הפעולה המדעי הבינלאומי והוא מעמיד בסכנה את הקשר שבין החוקרים והמחקר האקדמי בישראל ובין העולם.

אנו סבורים כי החוק עומד בסתירה לעקרונות וזכויות יסוד של משטר דמוקרטי ובראשם חופש הביטוי וחופש התנועה. בנוסף, התיקון לחוק עלול למנוע מפלסטינים תושבי הגדה המערבית התומכים בחרם על ישראל וההתנחלויות לקבל היתר שהייה זמני, או תושבות ארעית.

בנוסחו העדכני, 'חוק הכניסה' מהווה פגיעה ישירה וקשה בפעילות המדעית בישראל, ששיתוף פעולה מחקרי חוצה-גבולות הינו מעמודי התווך שלה. רוב גדול של סגל האוניברסיטאות והמכללות בישראל התנגד לקריאה לחרם האקדמי שמובילה תנועת BDS מטעמים שונים ומגוונים, ובהם הטעם הפסול של קידום יעדים פוליטיים תוך פגיעה גורפת באקדמיה בישראל. 'חוק הכניסה' הינו צדו האחד של המטבע שצדו האחר הינו תנועת BDS. שני אלה אומנם חותרים להשיג יעדים פוליטיים מנוגדים, אך שניהם כאחד מאיימים להנחית מכה אנושה על העשייה המחקרית בישראל, שכן תוצאת שניהם היא מניעת מפגשים בין חוקרים ישראליים וחוקרים מהעולם רק על שום עמדותיהם הפוליטיות ובהתעלם מעשייתם המדעית.

במיוחד ראוי להדגיש, שהחוק בניסוחו החדש פוגע בחוקרים לא-ישראלים המבקרים את תנועת BDS ומבדילים בין ישראל ובין ההתנחלויות. כך, למעשה, 'חוק הכניסה' יכול להעניק רוח גבית לתומכי ה-BDS ולהקשות על המתנגדים לו לדבוק בעמדתם.

ראוי וחשוב להזכיר, כי גם מדינת ישראל מבחינה בין פעילות מדעית הנעשית בשטחה הריבוני לבין הפעילות הנעשית בגדה המערבית. המועצה להשכלה גבוהה איננה מכירה במוסדות בגדה המערבית (אלה מוכרים על ידי מל״ג יו״ש), והסכמי שיתוף הפעולה המדעי של ישראל עם מדינות רבות - ובכללם הסכמים יוקרתיים עם האיחוד האירופי (Horizon 2020) ועם הקרן הדו-לאומית ארה״ב-ישראל - אינם חלים על פעילות מדעית של מוסדות בגדה המערבית.

הדוגמאות ההיסטוריות על ניסיונות להשתיק באמצעות חקיקה קולות ביקורתיים - ובכלל זה בעלי דעות רדיקליות ואף מקוממות – מלמדות שאלה נדונו לכשלון. אולם, למרות שניסיונות אלה חזרו כבומרנג לעבר יוזמיהם, בדרך הם גבו מחיר קשה. כך עלול לקרות גם עם דבר חקיקה זה.

במאמץ למנוע פגיעה זו, או לפחות לצמצמה, אנו קוראים לכם ראשות וראשי האקדמיה בישראל, להודיע בפומבי על התנגדותכם לתיקון לחוק זה, ולפעול באמצעים העומדים לרשותכם להגברת המודעות בקרב מקבלי ההחלטות והציבור הרחב לנזק הרב שייגרם כתוצאה מיישומו.

בברכה,

חברות וחברי סגל אקדמי במוסדות להשכלה גבוהה בישראל

הוסיפו את חתימתכם

שולח חתימה, אנא המתינו

ציר הזמן של העצומה

12/03/2017
העצומה השיגה 100 חתימות!
12/03/2017
העצומה נפתחה