ממחזרים גם בקבוקים גדולים- ומרוויחים!

פורסם בתאריך: 02/04/2020

אנו תלמידי כיתה י"ב אשר עוסקים במטלת הביצוע באזרחות בנושא הפיקדון על בקבוקי המשקה.

העולם כולו עומד בפני משבר אקלים חמור אשר מאיים על חיינו ועל קיום חיים בדורות הבאים על כדור הארץ. אחת הגורמים המרכזיים לבעיה זו היא בעיית זיהום הפלסטיק.

הפלסטיק הוא חומר בעייתי בהיבט של פגיעה בסביבה. זאת משום שהוא חומר שמתכלה בקצב איטי ביותר, וכן משום שייצורו כרוך בפליטת מזהמים.

אחת הדרכים לחסוך בזיהום פלסטיק הינה מחזור בקבוקים. לכן במדינות השונות בעולם החילו חוקים שונים על קבלת פיקדון על מחזור בקבוקים.

במדינת ישראל קיים חוק פיקדון כזה על מכלי משקה. ע"פ החוק בקבוקי שתייה מנפח של 0.1 ליטרים ועד 1.5 ליטרים ניתנים להחזרה למקומות המוגדרים תחת החוק, ולקבל החזר כספי על כל מכל משקה בהתאם לסכום המוגדר בחוק בהקשר למוצר המדובר, כאשר הסכום המינימלי הוא 30 אג'.

מטרת החוק הוא לעודד מחזור של מכלי משקה בקרב אזרחים על מנת לשמור על הסיבה.

כאשר חוקק החוק החליט המחוקק להגביל את הפיקדון לבקבוקים מ0.1 עד 1.5 ליטר (לא כולל) למרות שכמות גדולה מהבקבוקים הנמכרים והנצרכים בישראל הם בנפח ליטר וחצי.

החרגת הבקבוקים בנפח ליטר וחצי עומדת בסתירה לרעיון עליו מבוסס החוק, כי לא מקבלים החזר כספי על בקבוקים אלו ולכן אין עידוד למחזר את כלל המוצרים הניתנים למחזור.

אחת ממטרות החוק, היא לחנך את הציבור לשמירה על הטבע ואיכות הסביבה. אי מימוש חוק הפיקדון על בקבוקים של ליטר וחצי פוגע בזכות לחינוך- חינוך לשמירה על הסביבה. בנוסף יש פגיעה באיכות הסביבה ואיום על חיי הציבור מזיהום האוויר והפגיעה בסביבה.

המשרד להגנת הסביבה מעקב את החלת החוק, בניגוד ללשון המחוקק.

בסקר שערכנו נמצא שבמידה וינתן פיקדון על כל בקבוקי המשקה, הדבר יגרום לעליה ברמת המחזור לרמה גבוהה בהרבה.

הפתרון שאותו אנו מציעים הינו תיקון החוק שיגרום להעלאת ערך הפיקדון לחצי שקל על כלל הבקבוקים, וכך דבר זה יעודד אנשים למחזר ויעלה בעיניהם את ערך המחזור, ובנוסף ימריץ אותם למחזר כמה שיותר. העלאת ערך הפיקדון לבקבוק ל50 אג' תגרום להעלאת רצון הציבור למחזר, ומאידך לא תגרום לעלייה חדה מדי במחירי הבקבוקים ובכך נצמצם את השימוש בפלסטיק.

ולכן אנחנו צריכים אתכם, הציבור. כדי שנוכל לממש פתרון זה ולפנות לשר להגנת הסביבה עם הפתרון, אנו צריכים את תמיכתכם ואמונכם.

נשמח שכל מי שמאמין שצריך לשמור על הכדור שלנו בשבילנו, ובשביל ילדינו שיחתום.