התנגדות לתכנית מעונות ברח' הורקניה 10

פורסם בתאריך: 27/11/2018

תמצית הבעיה

אנו מבקשים להביא לתשומת לבכם שתכנית העירייה להקים מעונות יום ברח' הורקניה 10 (מאחורי מסעדת זערפיה) תביא לפגיעה משמעותית ברווחת התושבים במספר אופנים:

1. פגיעה משמעותית בתנועת כלי הרכב בכל האזור בתחילת היום ובסופו (השפעה מיידית על התנועה ברחובות הורקניה, רבי טרפון ומכוור), כולל פגיעה בטיחותית בדיירי הבתים הסמוכים ובבאי המעונות עצמם
  2. החמרה משמעותית במצוקת החנייה על ידי ביטול של עשרות מקומות חנייה בעקבות הבנייה.

פגיעה בתנועה

תושבי רחוב הורקניה והרחובות הסמוכים למודי סבל בשל פקקים כבדים המתחדשים כל יום בשעות תחילת הלימודים ובסופם סביב נקודת ההורדה והאיסוף של תלמידים לבתי ספר גוננים ואילנות. הפקקים הנגרמים גורמים לעיכובים קשים בתנועה, ומעבר לכך פוגעים בבטיחותם ובשלוותם של התושבים.

התוכנית המוצעת תביא עוד מעל 100 מכוניות לתוך הפקק הקיים, ותחריף את הבעיה משמעותית. שני פתרונות לכאורה שהוצעו במסגרת התכנית אינם ראליים בלשון המעטה:

א.      התוכנית כוללת אזור "הורד וסע" עבור המעונות. עצירה קצרה להורדת ילדים אינה רלבנטית לפעוטות במעון יום, ההורים יאלצו לעמוד בתור לחנייה שהינה כבר כך צפופה ביותר (התייחסות מפורטת לכך בהמשך). המציאות הצפוייה של עשרות נהגים מחפשים חנייה, חונים במקומות שונים ומשונים, חוצים כבישים רצים להביא את הפעוטות למעון תוסיף לפגיעה הקשה בזרימת התנועה באזור, ותהווה מפגע בטיחותי כבד לתושבים, להורים ולפעוטות עצמם.

ב.       התוכנית מציינת כוונה לכוון את הרכבים שיוצאים מאזור "הורד וסע" להמשיך את דרכם עד לקצה של רחוב מכוור – רחוב ללא מוצא, שם להסתובב ולחזור לאחור כדי להשתלב בתנועה. רעיון זה הוא בין לא מעשי להזוי – רחוב מכוור הוא רחוב צר שבקצהו חניון קטן. הדרך היחידה לקיים תנועה דו כיוונית שוטפת ברחוב זה תהיה אם תיאסר לחלוטין חניית רכבים ברחוב עצמו ובחניון שבקצהו, וגם אז התנועה הרבה במקום כה קטן וצפוף אינה בטיחותית.

בעיית חנייה ייחודית למתחם

התושבים באזור הסמוך למעונות המתוכננים סובלים מבעייה ייחודית בנושא החניה. מיתחם המגורים שבין רח' יהודה הנשיא, רח' מכוור ורח' הורקניה נבנה בשנות ה-50, כאשר בין ארבעת שורות הבתים מפרידים שבילים צרים. הבתים הפנימיים בעיקר סובלים מהיעדר מדרכות, נגישות מוגבלת מאד לרכבים, הזנחה של תשתיות/תחזוקה/נקיון ומעל לכל – היעדר מקומות חניה. המתחם תוכנן בתקופה בה לתושבים לא היו מכוניות כלל, וכיום יש בו כ-25 בתי אב המחזיקים רכב אחד לפחות, וללא אפשרות לחנות ליד הבית.

בהיעדר פיתרון לבעיה מצד העירייה, הפיתרון המאולתר שאימצו תושבי המתחם מזה שנים הוא לחנות בשטח אדמה חשוף ומשובש (כולל בוץ ושלוליות בחורף) הנמצא בפינת המתחם. שטח זה הוא המגרש שבו מתכוונת העירייה לבנות את המעונות. בניית המעונות על מגרש זה תבטל כ-25 עד 30 מקומות חנייה (וכן משתמע איום על עוד כ-15 מקומות החנייה ברחוב מכוור, וכן צורך ב-10 מקומות חניה נוספים עבור צוות המעונות).

חשוב להבין שמקום החניה הנוכחי אינו רק מקום נוח לתושבים לחנות בקירבת הבית – כל הרחובות באזור סובלים כבר עכשיו ממצוקת חנייה, והתושבים מוצאים את עצמם לעיתים בחיפושים ממושכים אחר חניה, חונים במרחק מהבית ולפעמים אף חונים בלית ברירה באופן לא בטיחותי ו/או לא חוקי. הקמת המעונות על פי התכנית תביא מיידית להחמרה קריטית בבעייה, שכן אף רחוב בשכונה זו ובסמוכות לה לא יוכל להכיל תוספת פתאומית של 40 רכבים חונים.

מה ניתן לעשות?

אנו מודעים ומקבלים את הצורך בהקמת מעונות שישרתו אותנו – תושבי השכונה.

עם זאת אנו חשים שהתוכנית המוצעת הוכנה תוך חוסר היכרות עם המצב הקיים בשטח וחוסר התייחסות מוחלט לפגיעות שתכנית זו תגרום ברווחה ובבטיחות התושבים הסמוכים. אנחנו קוראים לעיריית ולחברת מוריה לגלות אחריות ולהקדיש מאמצים לשינוי התכנית כך שתתן מענה לנקודות שהעלינו – אחרת הנזק רב על התועלת.

מתוך רצון לתרום למציאת פיתרון מספק בתמונה הרחבה, התכנסנו – תושבים מן המתחם, מרח' מכוור ומרח' הורקניה, והעלינו מספר מחשבות יצירתיות שיוכלו אולי לסייע למתכננים:

א.      חפירת חניון תת קרקעי מתחת לגנים לשימוש הצוות ותושבי המתחם

ב.       הקמת הגנים על עמודים בכדי לאפשר קיום חניון מתחתם

ג.        איחוד הגנים עם בית הכנסת אשר אמור להיות מוקם במגרש צמוד (קומה א – גנים, קומה ב – בית כנסת), והשארת אחד המגרשים פנוי לחנייה.

ד.       שימוש בשטח הענק ואולי אף במבנים קיימים במתחם של בית ספר דנמרק

ה.      איתור שטח פנוי אחר בשכונה אשר אינו סובל מן הבעיות הללו.