לעצור את הריסת הממגורה באשקלון.
מספר חתימות
73 |
|
2,000 | |
יש כל הסיבות הנכונות מדוע לא להרוס את הממגורה:
- היסטוריה – אשקלון הוקמה בין היתר, בכדי להוות מרכז עירוני/תעשייתי לנפת דרום שפלת החוף. תנועת המושבים ניצלה את מרכזיותה של העיר והקימה בה את הממגורה הראשונה, שתספק מזון לבהמות ועופות עבור ההתיישבות החקלאית במרחב. הצורך בהגדלת התוצרת הביא לבנייה של מפעל מתמור בצומת "עד הלום" ואשקלון נשארה עם המבנה.
- מהות – אין סמל משמעותי יותר מהממגורה לחיבור של העיר אל המרחב החקלאי מסביבה. ממגורה היא אחד המאפיינים הבולטים של התיישבות חקלאית ונוכחותה באשקלון היא נכס סמלי ממדרגה ראשונה. מיקומה הנוכחי בכניסה לאזור התעשייה של אשקלון הוא כמו בהזמנה.
- עומק – בשונה מערים אחרות יש לאשקלון משענת היסטורית עמוקה רב-רובדית בתקופות שונות. לא מעט אנשים שבאו לבקר בעיר ציינו את העומק ההיסטורי שלה על רבדיו השונים כמוקד משיכה לעיר. עומק היסטורי יכול להיות בן אלפיים שנה וגם בן שישים שנה. לכולם מקום בקביעת ושימור אופי העיר. אדריכלים טובים יודעים "להתכתב" עם העומק הזה – כך למשל מרכז רחל "מתכתב" עם מיגדל השעון, מבנה מגה בקדמת שכונת אפרידר "מתכתב" עם מגדל המים הותיק. והגאוני והמרשים מכולם – השיכפול של הסביל שבקידמת מכללת אשקלון לאורך רחוב אלי כהן בואך משטרת אשקלון. מבנים משמעותיים לא הורסים. "מחברים" אותם אל העיר, משביחים ומעמיקים אותה. ריבוי הפלסטיקה ברחבי העיר וגם בכניסה הצפונית הוא בדיוק ההיפך משימור כזה (זה שווה מאמר בפני עצמו).
- מורשת – עם קצת מעוף אפשר לתכנן במקום מוזיאון/מרכז לימודי על ההתיישבות החקלאית. מיגדל, שהייתה בתחילת דרכה, ב- 1949 למשך מספר שנים המושב הגדול ביותר בישראל (מעל 200 משפחות), והמשכיותה של אשקלון כמרכז תרבותי/עסקי/עירוני להרבה יישובים חקלאיים ממש צריכה מרכז מורשת כזה.
- לימוד - כמעט כל מי שפניתי אליו, כולל כתבות בעיתון קראו למבנה "מתבן". אני מתאמץ להשתמש במילים הכי עדינות – חסר לנו ידע ואנחנו וילדינו צריכים ללמוד מה ההבדל בין מתבן לממגורה:
ויקיפדיה: ממגורה (סילו), - הנה מבנה לאכסון חומרים בתפזורת ובמקרים מסוימים אף לנוזלים. ממגורות משמשות בעיקר בתחומי החקלאות והתעשייה. ממגורות נבנות על פי רוב ממתכת או מבטון ויכולות להיות בצורות שונות, אך הצורה הנפוצה ביותר הנה גלילים צרים וגבוהים. לממגורות פתח מילוי עליון, ופתח ריקון תחתון.בין החומרים הנפוצים המאוכסנים בממגורות ניתן למצוא גרעיני דגנים, פחם, מלט
מתבן הינו מבנה המשמש לאחסון תבואה והוא נמצא בתוך אסם. חלקו העליון של האסם שימש בדרך כלל לאחסון חציר ותבואה, ונקרא מתבן.
יש לכולנו מה ללמוד על הנושא וקיומו בתוך מרחב התפר בין העיר לכפר הוא מתנה לעיר אשקלון
- אטרקציה – בניהול נכון, והשקעה בכל הנאמר לעיל ובתוספת תאורה מיוחדת אפשר לעשות משימור המבנה הזה אטרקציה תיירותית לעיר שמחפשת מיתוג ואטרקציות.
- יופי – לדעתי הסיבה העיקרית. משחר ההיסטוריה נפש האדם נפעמת ממבנים מרשימים בגודלם. הדרך המוכחת ביותר למשוך תשומת לב היא ליצור מבנים גבוהים וגדולים, כאשר השימושיות היא לא מרכיב משמעותי בגודל המבנה. כך הפירמידות למשל הינן בסך הכול מבנה קבורה שיכול היה להיות בסדר גודל קטן יותר, והדוגמאות עוד רבות. עיצוב הממגורה מרשים בפשטותו - הוא בעל כותרת ריבועית יפה והפרופורציות פשוט נכונות. זאת הממגורה היפה ביותר שראיתי. אינני יודע מי האדריכל אך עבודתו יפה. לכל מי שיגיד שמדובר בגוש בטון אענה בתגובה שמיליוני תיירים נוסעים מידי שנה לפריז בכדי לראות ולהצטלם ליד מגדל עם אדריכלות פשוטה של עמוד חשמל.
מבנים כמו אנשים לא תמיד קל להסביר – אבל כש"יש את זה" מרגישים.
אשקלון קיבלה מתנה מתנועת המושבים ובעקבות קוצר ראות, בימים אלה התחילה להרוס את המתנה הנהדרת הזאת. עוד דוגמא לעיוורון שנגרם כאשר כסף גדול נכנס לתמונה.
חיים אבישור – 052-5250876