השיטות הפסולות של קופות החולים בניגוד להנחיות מבקר המדינה

השיטות הפסולות של קופות החולים בניגוד להנחיות מבקר המדינה

מספר חתימות

109
 
1,000  

בשבוע שעבר נחשף בכלכליסט כי בניגוד גמור להנחיות מבקר המדינה, קופות החולים מעסיקות את הצוותים הרפואיים בגיוס לקוחות. כך בשיאה של מגיפת הקורונה, אמורות אחיות, פיזיותרפיסטים, מטפלים פסיכולוגים ועוד נותני שירות הנתונים תחת לחץ, להיות תחת זכוכית המגדלת של הנהלת הקופה ולהתחרות בשיווק ובגיוס לקוחות. עובדים שלא מעוניינים להשתתף בגיוס לקוחות, ומעיזים להבהיר למנהלים שלהם כי לא מתוקף תפקידן לגייס מבוטחים ושהן באו לספק שירתי בריאות מקבלים הערות על כך בתיק האישי, במשובים ובהערכות עובד.

לשיטת הפעולה הזאת, שמתרחשת בניגוד גמור לדו"ח מבקר המדינה וכנגד הוראות משרד הבריאות יש שם לא כל כך נעים, קוראים לה "התעמרות בעובדים". לדרוש מעובד צוות רפואי לעשות עבודת שיווק, עבודה שהוא לא מוכשר לה, לא גויס עבורה ומהותה - תרומה כספית להצלחת החברה, היא פעולה פסולה שאסור לה לעבור לסדר היום.

בישראל, מעולם לא הושלמה החקיקה של חוק התעמרות בעבודה. לכן, כשאנחנו עוסקים בהתעמרות בעבודה ישנם מספר כללי אצבע. שניים מהם מדברים על איסורים משפילים ופוגעניים על העובד או משימות משפילות ועל פגיעה ביכולתו של העובד להצליח בתפקידו. הלקוח שעומד מול האחות או הפיזיותרפיסט הוא מצפה לפעולה רפואית מקצועית ככל הניתן, אך הנהלת הקופה מנגד מצפה ממנה לשאול אותך באיזה קופה מבוטחים בני המשפחה שלך, איזה תנאים יש להם ואולי תרצה להעביר אותם, מבחינת הנהלת הקופה בזה היא נמדדת.

הדבר הגרוע ביותר בשיטה הזאת, היא שהיא מקבלת עטיפה על ידי קופות החולים כשיטה חביבה המלווה בסרטונים היתוליים וחלוקת פרסים לעובדים שגייסו הכי הרבה. אך העטיפה הזאת מסתירה מציאות מכוערת, שהרי המשמעות היא כי העובדים שיצליחו לגייס ולעסוק במשימות השיווק של קופות החולים ירוויחו, ואלו שיבחרו להיות מקצוענים ולעסוק בתפקיד שלהם יפסידו. כך קופות החולים מייצרות שיטות פסולות בסביבת עבודה תחרותית במובן הכי גרוע של הביטוי.

הבעיה הגדולה יותר היא שבשנים האחרונות משרד הבריאות נכשל כישלון חרוץ, מתמשך ומביש בפיקוח ובבקרה על קופות החולים, אשר מתנהלות כגופים החזקים במערכת הבריאות בישראל, כמעט ללא שום בקרה משמעותית גם בהיבט התקציבי (לקופת החולים מוזרמים מרבית תקציבי הבריאות וכל תקציב סל התרופות) וגם בהיבט הרפואי, הציבורי והמוסרי. עד כדי כך המצב חמור, שבחלק מהמקרים ההחלטות של משרד הבריאות נתפסות בשנים האחרונות כמשרתות את טובת קופת המזומנים של קופות החולים יותר מאשר את טובת הציבור ושלומו.

היחס של קופות החולים לעובדים מצטרף לסטטיסטיקה ישראלית עגומה במדינה ללא חוק. אחד מכל ארבעה עובדים עובר התעמרות בעבודה, אסור לנו להישאר אדישים, משנת 2015, מונחת הצעת חוק למניעת התעמרות בעבודה על שולחן הכנסת כאבן שאין לה הופכין ולא נראה שמישהו שם למעלה מניע את המהלך, זה הזמן לחוקק את החוק למניעת התעמרות בעבודה, החוק יגדיר התעמרות בעבודה כעוולה אזרחית, עליה יהיה ניתן לתבוע עד 120 אלף שקלים ללא הוכחת נזק. בדומה למודל הקיים בחוק למניעת הטרדה מינית, מעסיקים יחויבו לקבוע ולפרסם תקנון למניעת התעמרות בעבודה, לקבוע מנגנון להגשת תלונות בנושא ולטיפול באירועים מסוג זה.

רק בעזרתכם אנחנו יכולים לגרום לזה לקרות. על ידי חתימתכם על העצומה נוכל להשפיע ולעשות יחד את השינוי.

אנא חתמו על העצומה והפיצו.

הוסיפו את חתימתכם

שולח חתימה, אנא המתינו

ציר הזמן של העצומה

23/02/2022
העצומה השיגה 100 חתימות!
18/02/2022
העצומה השיגה 50 חתימות!
17/02/2022
העצומה נפתחה