חוק המלג בגבולות ישראל

אין תמונה

מספר חתימות

146
 
500  

להחזיר את ההשכלה הגבוהה לגבולות ישראל

ב-5.8.2020 התבשרנו שנציגה מ"אוניברסיטת" אריאל התמנתה ע"י מל"ג לכהן בות"ת. תוצאה זו הגיעה אחרי לחץ גדול של השר הממונה על ההשכלה הגבוהה, מר אלקין. זו הפעולה האחרונה בסדרה ארוכה של פעולות שדחפו שרי חינוך בממשלות הימין בעשור האחרון במטרה לטפח ולקדם ככל הניתן את אריאל.

 מכתבו של השר אלקין ב-20.7 לכל חברי האקדמיה בישראל נשמע משכנע, אם מתעלמים מהמציאות ומאמצים גישה של העמדת-פנים והתקרנפות. בחלק הנוגע ל"אוניברסיטת" אריאל, כותב אלקין: "מקובל היה לדאוג שבין הנציגים בות"ת יכהנו נציגי האוניברסיטאות הצעירות יותר כגון אוניברסיטת בן-גוריון או אוניברסיטת חיפה. אך המפה האוניברסיטאית השתנתה בעשור האחרון ומי שהיום מחזיקה בתואר האוניברסיטה הצעירה היא אוניברסיטת אריאל, וגם לה, כמו שבזמנו לבאר שבע ולחיפה, מגיע להיות מיוצגת סביב השולחן בות"ת".

ובכן, זה המקום לחזור ולהסביר מדוע אריאל איננה כמו באר-שבע וחיפה.

שיא ההיתממות מצד אלקין מופיע כשהוא כותב: "אינני מחפש מינוי "איש מטעם", אינני בודק את דעותיהם הפוליטיות של הנציגים השונים שהוצעו לי ע"י אוניברסיטת אריאל". באמת ? היש ספק לגבי דעותיהם הפוליטיות של הנציגים מאריאל ?

"אוניברסיטת" אריאל איננה ככל שאר האוניברסיטאות בישראל. הנה העובדות העיקריות:

  • היא איננה ממוקמת בשטחה הריבוני של מדינת ישראל אלא נבנתה בלב הגדה המערבית, כחלק מההתנחלות אריאל.
  • מדינת ישראל מפעילה בשטח זה שלטון צבאי כלפי התושבים הפלשתינים, כולל בית-משפט צבאי.
  • התושבים הפלשתינים הגרים מסביב לאריאל מנועים מלהיכנס להתנחלות אריאל, ובוודאי שלא ל"אוניברסיטה". זאת בניגוד למצב בתוך ישראל, היכן שכל המוסדות האקדמיים פתוחים באופן שוויוני לכל התושבים, כבכל מדינה דמוקרטית.
  • תחת שלטון צבאי נשללות מהפלשתינים זכויות אדם בסיסיות. בין היתר נשללת מהפלשתינים זכות התנועה החופשית באדמתם. הגבלות התנועה פוגעות קשה ביכולת של סטודנטים ואנשי סגל פלשתינים להגיע למוסדות ההשכלה הגבוהה הפלשתינים.
  • ישראל מטילה מגבלות קשות על האוניברסיטאות הפלשתיניות בשטחים, כולל על נסיעת סטודנטים ואנשי סגל לחו"ל ושל אורחים הבאים לצרכי הוראה ומחקר מחו"ל.
  • ההתנחלויות בשטחים, נחשבות ע"י הרוב המוחלט של הקהילה הבינלאומית כהפרה של אמנת ז'נבה האוסרת על המדינה הכובשת ליישב את אוכלוסייתה בשטח הכבוש. אי-חוקיות ההתנחלויות אושרה מחדש בהחלטת מועצת הביטחון 2334 ב-2016.
  • השטח שעליו מוקמת אריאל, והכבישים המובילים אליה מישראל, הופקעו מבעליהם הפלשתינים או הוכרזו כ"אדמות מדינה" (האמורות לשמש את התושבים המקומיים ולא את המתנחלים).
  • בשל עובדות אלו, קרנות המחקר הבינלאומיות הראשיות הפועלות בישראל, כדוגמת ה- (European Research Council (ERC , וה- (US-Israel Binational Science Foundation (BSF, לא נותנות מענקי מחקר וכל מימון שהוא למוסדות בשטחים הכבושים. בעקבות החרם הבינלאומי על "אוניברסיטת" אריאל ומניעת מענקי מחקר ממנה ,מזרימה הממשלה כספי פיצויים יעודיים, אם באופן ישיר ואם באופן עקיף, למשל דרך משרד החינוך (במנותק מהחלטות ות"ת).

בשל כל הסיבות הללו, "אוניברסיטת" אריאל קודמה מראשיתה ע"י גורמים פוליטיים המזוהים עם המתנחלים, כעוד אמצעי להפוך את הכיבוש הישראלי בשטחים למצב קבוע ובלתי-הפיך. מיקומה של אריאל, בלב השומרון, נועד לבתר את השטח הפלשתיני ולמנוע כל אפשרות לסיים את הכיבוש ע"י הקמת מדינה פלשתינית לצד מדינת ישראל. המטרה הייתה שמוסד אקדמי יאפשר ל"הלבין", לנרמל, ולתת ארשת מכובדות להתנחלויות, שהרי מי יכול שלא לתמוך במוסד אקדמי ?. כמו-כן, סטודנטים ישראלים שיילמדו באריאל יפתחו סימפטיה למוסד שהעניק להם את התואר, ויהיו אוהדים יותר להתנחלויות בכללותן.

מכאן שלמעשה אנשי סגל באונ' אריאל צריכים להסכים במידה רבה לתפישת עולם פוליטית, דבר ההופך את המוסד כולו לבעל זיקה פוליטית מובהקת, בניגוד לכל שאר מוסדות ההשכלה הגבוהה בישראל ובכל מדינה דמוקרטית. בהקשר למכתבו של השר אלקין: באונ' בן-גוריון וחיפה אנשי הסגל לא נמצאים בדילמה פוליטית בשל מקום עבודתם, ודעותיהם בנוגע לעתיד השטחים אינם מהווים שיקול לגבי התאמתם למוסד. ב-14.1.2011 אמרה פרופ' כרמי (יו"ר ור"ה בזמנו): "עיקרון ראשון במעלה בעולם המדע, המחקר וההוראה הינו שהעיסוק האקדמי אמור להיות מנותק מפניות אידיאולוגיות או פוליטיות". אין ספק ש"אוניברסיטת" אריאל איננה מאפשרת קיום של פעילות אקדמית העונה על הקריטריונים הללו.

הכנסת הסכסוך הישראלי-פלשתיני לגבי גורל השטחים הכבושים, שמפלג את החברה הישראלית כבר עשורים, לתוך מל"ג (ועכשיו ות"ת) הינו מתכון להרס האקדמיה. כל ההחלטות הנוגעות לאריאל תהינה, כפי שהיו עד כה, נגועות בשיקולים של חלוקה פוליטית בין ימין לשמאל, בניגוד למצב לגבי כל מוסדות האקדמיה שבתוך מדינת ישראל. כל הדיונים יהפכו לתן-וקח סביב שאלת אריאל. מינוי חברים במל"ג (וות"ת) הינו כבר עכשיו על סמך עמדתם לגבי "אוניברסיטת" אריאל, ואנשים המתנגדים להתנחלויות אינם יכולים עוד להיות חברים במועצה. כל ההנהלה של האקדמיה הישראלית הופכת להיות בעלת גוון פוליטי אחיד ומובהק. מקרים קודמים בהיסטוריה בהם גויסה האקדמיה, או התיישרה, לשירות מטרות פוליטיות של השלטון הסתיימו בהרס האקדמיה, דרדור רמתה ופגיעה אנושה באמינותה.

קידומה של אריאל למעמד של "אוניברסיטה" לא עבר את התהליך הרגיל דרך הגוף שהיה אמור לעסוק בעניין זה - המל"ג, אלא באמצעות גוף קיקיוני בשם "מל"ג-יו"ש", כאשר את האישור הסופי נתן בשם המדינה אלוף פיקוד מרכז. בדומה לכך קודמה הקמת בית הספר לרפואה באריאל, בתהליך פסול שדרש התערבות של בג"ץ. ב-2018 תוקן חוק המל"ג כך שסמכות המל"ג הורחבה אל מעבר לגבולות המדינה והיא נפרשת מאז על כל הישראלים הנמצאים בשטחים הכבושים. כלומר חוק המל"ג הפך את האקדמיה הישראלית לשותפה פעילה בחוקי ההפרדה האתנית המתקיימים בשטחים הכבושים. מאז חקיקת התיקון  לחוק "אוניברסיטת" אריאל הינה חברה במל"ג, ועכשיו גם בות"ת.

האקדמיה הישראלית שגשגה עד היום בזכות היותה חלק מחברה חופשית במדינה דמוקרטית, ועם קשרים הדוקים לאקדמיה במדינות הדמוקרטיות בעולם. עירוב האקדמיה הישראלית באידיאולוגיה של כיבוש ודיכוי מערערת את הקשר הזה ומכאן מאיימת לפגוע קשות ביכולת התפקוד של האקדמיה הישראלית.

כל מי שחרד לגורל האקדמיה בישראל, ורוצה שהיא תישאר מחוץ למאבקים הפוליטיים לגבי עתיד השטחים, חייב לדרוש את

ביטול התיקון לחוק המל"ג מ-2018, והחזרת מל"ג לגבולות מדינת ישראל.

רק כך נאפשר לאקדמיה הישראלית לשוב ולתפקד בצורה שוויונית ונורמלית, ללא אפליה וסיווג של אנשי סגל על בסיס פוליטי וללא בחישה והתערבות בלתי פוסקת של הדרג הפוליטי בניהול ההשכלה הגבוהה.

הוסיפו את חתימתכם

שולח חתימה, אנא המתינו

ציר הזמן של העצומה

03/09/2020
העצומה השיגה 100 חתימות!
30/08/2020
העצומה השיגה 50 חתימות!
31/08/2020
העצומה השיגה 50 חתימות!
30/08/2020
העצומה נפתחה