הארכת חופשת הלידה לשנה

מטרת העצומה:  להאריך את חופשת הלידה מ 15 שבועות בתשלום, לאחר התיקון האחרון, לשנה בתשלום

עם ההמלצה* להתחיל שנה זו מהמחצית ההריון ועד לגיל תשעה חודשים של התינוק/ת.

תוכנית זו הנה חלק מתוכנית מניעה לבעיות המתעוררות בשלבים מאוחרים יותר בגילאי הילדות והבגרות ותאפשר את טיפוח של הפונטציאל שמביאים הילדים. מוזמנים לחתום ולשתף, הילדים הם של כולנו!

הקדמה: הבנת התקופה הראשונית

במהלך 30 השנים האחרונות חוקרת הפסיכולוגיה הפרהנטלית והפרינטלית את התפתחותנו המוקדמת ביותר מנקודת מבטו של התינוק, מהזמן שלפני ההתעברות, לאורך הלידה ובתהליך ההיקשרות. הפסיכולוגיה הפרהנטלית והפרינטלית הנה תחום מדע חדש ופורץ דרך המתבסס על קשת מחקרית מתחומי הנויירוביולוגיה, ביולוגיה מולקולרית, אפיגנטיקה, מחקרי המוח הזכרון, מדעי ההכרה ועוד ועוד. המחקרים והעבודה הקלינית בתחום זה ביססו את העובדה שהתקופה הראשונית בחיי אדם, מתקופת ההריון ועד השנה הראשונה לחיים הנה הקריטית והפונטציאלית ביותר בהתפתחות האנושית.

בהתאם לכך, אנשי חינוך ופסיכולוגיה מבינים כיום כי עידוד הפונטציאל האנושי יכול לבוא לידי הגשמה כאשר משקיעים בזמן הנכון את המשאבים הנכונים. גם בצעדים פשוטים יחסית ניתן לטפח את הפונטציאל האנושי של ילדנו, כבר כעת. תוכלו לגשת לקריאת נייר העקרונות של הפסיכולוגיה הפרה והפרינטלית: משקיעים בפוטנציאל האנושי מראשית החיים (מתורגם). תינוקות זקוקים, כדבר ראשון, לקשר יציב, עקבי ורצוף עם האם והאב, במעבר מלפני לידה לאחריה ואל תוך השנה הראשונה לחיים. הם בונים ומעצבים את עצמם ביחס לתחושת האמון והבטחון שהצליחו לפתח בתקופה זו. ההתפתחות הראשונה שלנו כבני אדם היא רגשית וחברתית. בשנה הראשונה לחיים, נוכחות ההורים יוצרת את המענה הרגשי האופטימלי לכל מערכות היחסים שהילד יפתח בהמשך חייו ועל הבסיס הזה נבנים גם ההישגים הקוגנטיביים והיכולת לבטא את הכשרונות והמצויינות שלו בגילאים מאוחרים יותר.

ההזדמנות: את הבעיות הבריאותיות והחינוכיות של מחר, ניתן לרפא או למנוע כבר היום.

ראו את התמונה שפורסמה על ידי חוקרי ההיקשרות המובילים בעולם היום המציגה צילומי מוח של ילד שגדל בבית "נורמטיבי" וילד שגדל בהזנחה. ה"הזנחה" המדוברת איננה דווקא בנסיבות חיים עניות, אלא בעוני של מערכות יחסים הרגישות לגדילה בתקופה הקריטית והמעצבת של המוחות, ובעיקר האונה הימנית בה מרכזי הרגש והקוגניציה. התקופה הקריטית להתפתחות מערכות מוקדמות אלה הם ב- 1000 הימים הראשונים: 270 ימי ההריון והשנתיים, לערך, לאחר הלידה. הפרדיגמה החדשה מנחה אותנו כהורים ומטפלים ליצור רצף במערכות יחסים והבנת הצרכים הרגישים - קריטיים של התינוקות. וכמובן, לתמוך באימהות הרות ובהורים סביב הריון ולידה.

הספר: "מסרים מילדי המחר" נכתב על מנת לעדכן הורים, משפחות ואנשי מקצוע בידע החדש.

תוכלו לקבל אותו כאן.

הבעיות האקוטיות של השעה אשר מסבים את תשומת ליבנו, העולות מדווחים של בריאות הילד, מצביעות על משבר שרוחש בקרב הילדים של החברה שלנו. כיום ישנן תופעות נרחבות של ילדים עם הפרעות קשב וריכוז, אלימות, בעיות למידה וקשיים בהתמודדות חברתית, ריבוי בשימוש בתרופות פסיכיאטריות וילדים עם תופעות של דיכאון ואף התאבדויות, מגפה בשימוש בסמים בקרב בני נוער. כיום ישנם גם מחקרים המצביעים על ההשלכות של סטרס בתקופת ההריון על הלידה ועל רצף מערכות היחסים שבין הורים וילדים. הנתונים מדברים בעד עצמם ומספרים  כי נדרש שנוי רחב ומקיף גם בתחומים המשיקים לראשית החיים. נושא המסגרות אליהם עוברים התינוקות לאחר התקופה הראשונית גם הוא דורש עדכון מיידי.

המצב האידאלי הוא שהאם, כבר בתקופת ההריון, נמצאת בסביבה התומכת בהריון ובהתמודדויותיה, אם רגועה מאפשרת לתינוקה לממש אפשרויות התפתחות כבר בזמן הווצרותו. כאשר נשים הרות נמצאות בסיטואציות מלחיצות מדי או שהיו רוצות להקדיש את הזמן היקר של ההריון לפעילות אחרת היינו רוצות לאפשר להן זאת. עם זאת, חשוב לציין, שישנן הרבה אימהות שטוב להן בסביבה בה הן נמצאות בזמן ההריון, בסביבת עבודתן והן עושות את מה שהן אוהבות ורוצות לעשות. אימהות אלה יוכלו לבחור מתי הן ירצו להתחיל את חופשת הלידה שלהן.  חלק מהעדכון האמור כאן כולל גם מסגרת של למידה ואימון באשר לצרכי התינוק בזמן ההריון, הלידה והאימהות, אלה לא יסקרו כאן.

חופשת הלידה, כפי שהינה לאחר התיקון האחרון היא בת 26 שבועות, מתוכם 15 בתשלום. אנו מוקירות את התיקון האחרון בחוק משום שההסתגלות של האם והכניסה של התינוק לעולם הגדול היא בריאה ומחזקת ככל שהיא הנה הדרגתית ומתונה. ככל שהתינוק מבסס אמון בינו לבין מערכות גופו, בינו לבין סביבתו, ובעיקר בינו לבין אימו, העוגן הראשי בחייו הצעירים והשגרירה הנאמנה ביותר לצרכיו, הוא יכול להתפתח באפקטיביות רבה. השלב הראשון והמהותי ביותר בהתפתחותו היא השנה הראשונה לחיים ולאחר מכן שלוש השנים הראשונות, בזמן של ההתפתחות המטאורית של המוח. תקופת הזמן האידאלית לשהות של האם או האב עם התינוק/ת היא לפחות במהלך השנה הראשונה לחיים, כאשר ההמלצה היא שהאם תשהה עם התינוק לפחות בחודשים הראשונים ואז ההורים יוכלו להחליט בינהם מי ממשיך במשק העבודה ומי ישאר עם התינוק/ת. תינוקות צעירים זקוקים לעוגן של היציבות והנוכחות האימהית וההורית בהתפתחות הרגשית והקוגניטיבית משום שהבסיס ההתפתחותי הראשוני מעוצב בתחילת החיים דרך ביסוס תפקודיה של האונה הימנית של המוח.

הדוגמא השוודית, הנרווגית, הדנית, הקנדית הנן דוגמאות בהן אימהות מעודדות לצאת לחופשת לידה (בתשלום) למהלך של לפחות שנה ולעיתים השנתיים הראשונות לאחר הלידה. ההמלצה היא לשלב את חופשת הלידה עם הענקת השכלה ותמיכה רלוונטית לחיי התינוק והמשפחה בשנה הראשונה לחיים. השקעה נבונה בתחילת החיים יכולה לחסוך למדינה כסף רב, כסף שאותו היא מוציאה כיום בטיפול בבעיות חינוכיות והתפתחותיות שיש לילדים בשנים מאוחרות יותר.

חשיבות הטיפוח של הקשרים שבין ההורים לתינוק ללא לחצים, מהרגע הראשון לחיים, משפיע באופן דרמטי על התפתחות המוח ומערכות העצבים, והיכולת להשאיר את שער הפונטציאל הקריטי פתוח. דבר זה ממשיך להקרין לכל אורך החיים על הילד המתפתח, המשפחה והסביבה. ההשקעה בתחילת הדרך יוצרת את ההבדל בין "הישרדות" להצלחה ושגשוג, ולכן, הקריאה היא להאריך את חופשת הלידה לשנה בתשלום, כאשר ניתן להתחיל שנה זו מהמחצית ההריון ועד לגיל תשעה חודשים של התינוק. אנו רואות תוכנית זו כתוכנית מניעה לבעיות המתעוררות בשלבים מאוחרים יותר וכתוכנית טיפוח של הפונטצאיל האנושי.

בצמוד לחופשת הלידה עצומה זו קוראת ליישומן של תוכניות למניעה (של קשיים מיותרים וטראומה בתקופת ההתפתחות הקריטית שמהריון ועד גיל 3) והנחיית הורים והמטפלים בתינוקות לגבי הצרכים הקריטיים של התקופה; אנו מבינים כיום שאת החינוך הבסיסי והאיכותי ביותר חשוב להשקיע דווקא בתחילת הדרך, משום שקל לגרום נזקים בתקופה עדינה זו.

התחלנו לצלם את הסרט הדוקומנטרי: "זה יכול להיות עולם אחר!" אשר נועד לקדם את הארכת חופשת הלידה לשנה ולעורר את המודעות החדשה בקשר לתינוקות ותקופת ההתפתחות המוקדמת. בסרטון למטה תוכלו לראות קטעים מתוך הסרט המתגבש.

בקבוצת הפייסבוק תוכלו למצא מחקרים תומכים וראיונות עם מומחים

אפשר ורצוי גם לפנות ליוזמות העצומה.

אנו מבקשות להכפיל את מספר החתימות עד סתיו 2018,

להגיע לחצי מליון חותמים עד חורף 2019, רק ביחד נוכל לחולל שינוי, ובמובן הזה - הילדים הם של כולנו!

אנא העבירו את הקישור לעצומה לכל חבריכם ושתפו גם בפייסבוק

מור נווה, פסיכולוגית פרהנטלית ופרינטלית

אפי פדידה, עו"ד, יו"ר עמותת "כל הנשים"

עצומה חמה

13/04/2018
העצומה השיגה 100,000 חתימות!
05/04/2015
העצומה השיגה 50,000 חתימות!
18/02/2013
העצומה השיגה 20,000 חתימות!
17/01/2012
העצומה השיגה 10,000 חתימות!
11/01/2012
העצומה השיגה 2,500 חתימות!
02/08/2011
12/04/2010