הארכת חופשת הלידה לשנה

הארכת חופשת הלידה לשנה

מספר חתימות

126,229
 
500,000  

מטרת העצומה:  להאריך את חופשת הלידה מ 15 שבועות בתשלום, לאחר התיקון האחרון, לשנה

בתשלום עם ההמלצה* להתחיל שנה זו עוד לפני הלידה, על פי רצון האם.

חופשת הלידה מאפשרת העמקת ההיקשרות הבריאה והבטוחה ביותר בין האם לתינוק, ומהווה ערובה  לבריאות הפיזית והנפשית בכל המשך החיים. במיוחד בזמנים של משבר רחב היקף בקרב הילדים וזמן מלחמה תוכנית מניעה זו יכולה להקל על בעיות שעשויות להתעורר בגילאי הילדות והבגרות.

טיפוח הפונטציאל של ילדי השלום יכול להתחיל כעת.

מוזמנים לחתום ולשתף!

הקדמה: הבנת התקופה הראשונית 

במהלך 40 השנים האחרונות נחקרת ההתפתחות המוקדמת באמצעים חדשים. הפסיכולוגיה הפרהנטלית והפרינטלית מתארת את התודעה והנוכחות התינוק ברחם כערנית ובעלת תבונה, אנושית רגישה, וגם פגיעה. כל עובר וכל תינוק מופיע עם ייחודיות מהרגע הראשון ולכל תינוק יש את היכולת להפוך לאדם בעל שיעור קומה ומצליח, בריא בגופו ובנפשו, ומביא למיטב את היכולות והכישורים שניחן בהם. גוף הידע של תחום זה מתבסס על קשת מחקרית מהנויירוביולוגיה, ביולוגיה מולקולרית, אפיגנטיקה, מחקרי המוח הזיכרון, מדעי ההכרה ועוד ועוד.

מחקרים והעבודה הקלינית בתחום זה ביססו את העובדה שהתקופה הראשונית בחיי אדם, מתקופת ההריון ועד השנה הראשונה לחיים הנה הקריטית והפונטציאלית ביותר בהתפתחות האנושית.

גילויים אלה מצביעים לעבר חלונות ההזדמנות לעידוד הפוטנציאל האנושי בתקופה המוקדמת ביותר, נוכל לטפח את ילדי המחר כאשר אנו משקיעים בזמן הנכון את המשאבים הנכונים, ועם המודעות החדשה אנו למדים כיצד למנוע מצבי טראומה מוקדמים וכיצד לעודד את ההתפתחות המוקדמת, עוד מהרחם. החדשות הטובות הן שהמודעות החדשה בקרב הורים, מטפלים ואנשי מקצוע מאפשרת לתינוקות לממש את היכולות והכישורים, המתנות ההתפתחותיות שלהם כבר כעת.

תוכלו לקרוא את נייר העקרונות של הפסיכולוגיה הפרה והפרינטלית: משקיעים בפוטנציאל האנושי מראשית החיים (מתורגם). תינוקות זקוקים, כדבר ראשון, לקשר אוהב המקבל אותם בשימחה ורצון, ומבטיח עקביות ורצף עם האם וההורים מלפני לידה ואחריה, אל תוך השנה הראשונה והשנים הראשונות לחיים.

התינוקות מעצבים את עצמם ביחס לתחושת האמון והביטחון שהצליחו לפתח בתקופה זו עם הוריהם וסביבתם, והחוויות שלהם חשובות בהיותן מעצבות בחותם בלתי מחיק את המוח ומערכות העצבים הצעירות.

ההתפתחות הראשונה שלנו כבני אדם היא רגשית וחברתית. בשנה הראשונה לחיים, נוכחות ההורים יוצרת את המענה הרגשי האופטימלי לכל מערכות היחסים שהילדים יפתחו בהמשך חייהם ועל הבסיס הזה נבנים גם ההישגים הקוגניטיביים והיכולת לבטא את הכישרונות והמצויינות שלהם בגילאים מאוחרים יותר.  

ההזדמנות בגישה נכונה להורות בהריון לידה ובשנים הראשונות היא במניעת בעיות בתפקוד בנושאים רגשיים, חברתיים התנהגותיים, הפרעות בלמידה קשב וריכוז, ומצד שני טיפוח יכולות וכישורים אלה!

ראו את התמונה שפורסמה על ידי חוקרי ההיקשרות המובילים בעולם, המציגה צילומי מוח של ילד שגדל בבית "נורמטיבי" וילד שגדל בהזנחה. ה"הזנחה" המדוברת איננה בנסיבות חיים עניות, אלא בעוני של מערכות יחסים הרגישות לגדילה בתקופה הקריטית והמעצבת של המוחות, ובעיקר האונה הימנית בה מרכזי הרגש והקוגניציה.

התקופה הקריטית להתפתחות המוח היא ב- 1000 הימים הראשונים: 270 ימי ההריון והשנתיים, לערך, לאחר הלידה. הפרדיגמה החדשה מנחה אותנו כהורים ומטפלים ליצור רצף במערכות יחסים והבנת צרכי הליבה הרגישים - קריטיים של התינוקות.

וכמובן, לתמוך באימהות הרות ובהורים סביב הריון ולידה ביחס רגיש ותשומת לב מיוחדת. עוד על חשיבות התקופה תוכלו לקרא את המסמך: "מסרים מילדי המחר" שנכתב במיוחד כדי לעדכן הורים ואת כל המלווים את התקופה במודעות החדשה.

הבעיות האקוטיות של השעה עולות מדווחים של בריאות הילד מצביעות על משבר בקרב הילדים. שיעור העלייה בקצב הפרעות קשב וריכוז, אלימות, בעיות למידה וקשיים בהתמודדות חברתית, ריבוי בשימוש בתרופות פסיכיאטריות וילדים עם תופעות של דיכאון ואף התאבדויות, מגפה בשימוש בסמים בקרב בני נוער מטאורית ומעוררת דאגה! ישראל ממוקמת במקום השני בעולם במתן ריטלין והמגמות ממשיכות להחריף.

מחקרים רבים מספור מצביעים על השלכות של סטרס בתקופת ההריון על הלידה ועל רצף מערכות היחסים שבין הורים וילדים. הנתונים מדברים בעד עצמם ומספרים  כי נדרש שנוי רחב ומקיף גם בתחומים המשיקים לראשית החיים: פחדים וחרדות סביב בדיקות ההריון וחוסר רגישות של רופאים ומטפלים לעורר דאגות אצל ההורים הצעירים מתוך מצב של "רפואה מתגוננת" מפני תביעות הן מלכוד, שכן אנו יוצרים את המגמות המדאיגות עוד לפני שהילדים הגיעו לעולם. כעת, בזמן המלחמה, יש להעניק תשומת לב אוהבת מיוחדת לנשים הרות ואימהות אשר נפגעו באופן ישיר או עקיף מאירועי המלחמה. האינסטינקט האימהי הטבעי מכוון אימהות ליצירת צמידות וקירבה מייד לאחר הלידה ובכל הרצף שלאחריה. יש לאפשר רצף זה ולא לקטוע אותו, היקשרות זו מתגלה היום כהשקעה הטובה ביותר גם לכל המשך ההתפתחות.

במיוחד אם היו קשיים בהריון ובלידה, אימהות ותינוקות זקוקים לתמיכה וריפוי, וחלק הריפוי החשוב ביותר הוא החיבור הקרוב אל האם ברמה הפיזית והרגשית. אם נוכל לדאוג לאימהות שלנו להישאר עם התינוקות ללא סטרס עודף בשנה הראשונה לחיים, הן תוכלנה לעשות את הטוב ביותר! ללא מודעות וללא הענקת התמיכה והטיפול הבעיות אינן נעלמות, הן בדרך כלל מחריפות ובאות לידי ביטוי בשנים מאוחרות יותר.

הארכת חופשת הלידה הוא הראשון והאקוטי מבין שורה של שינויים אקוטיים הנדרשים כעת.

המצב האידאלי הוא שהאם, כבר בתקופת ההריון, נמצאת בסביבה התומכת בהריון ובהתמודדויותיה, משום שאם רגועה מאפשרת לתינוקה לממש אפשרויות התפתחות כבר בזמן היווצרותו. כאשר נשים הרות נמצאות בסיטואציות מלחיצות מדי היינו רוצות לאפשר להן זאת. עם זאת, ישנן אימהות שטוב להן בסביבה בה הן נמצאות בזמן ההריון, בסביבת עבודתן והן עושות את מה שהן אוהבות ורוצות לעשות, אימהות אלה יוכלו לבחור מתי הן ירצו להתחיל את חופשת הלידה שלהן. ההמלצה שלנו היא לאפשר זמן של הכנה לקראת המעבר לאימהות, אם האם רוצה בכך, וחלק מהעדכון האמור כאן כולל את הגמישות והאפשרות לאימהות להחליט מתי היו רוצות לצאת לחופשת הלידה. בנוסף, אנו מבקשות לעודד תוכניות חינוך להורות המוקדמת בהריון ולידה, שמציגות את הידע החדש על תינוקות ועוברים, ומאפשרות להורים כלים בהתמודדות עם מצבים מאתגרים. 

חופשת הלידה, כפי שהינה לאחר התיקון האחרון היא בת 26 שבועות, מתוכם 15 בתשלום. אנו מוקירות את התיקון האחרון בחוק ועדיין דרושה התקדמות ביחס לצרכים הקריטיים של התינוק ושל התקופה. לאפשר את רצף היחסים שהחלו בהריון, ועד גיל שנתיים, יכול לאפשר את הטיפוח הנכון והבלתי מחיק למוח התינוק, שמתפתח במהירות מטאורית בתקופה זו, בהיעדר סטרס רגשי. תקופת הזמן האידאלית לשהות של האם או האב עם התינוק/ת היא לפחות במהלך השנה הראשונה לחיים. ככל שנשקיע בתחילת הדרך, כך נוכל לראות מגמות של הבראה וחוסן בקרב הילדים כבר בילדות המוקדמת, בהתבגרות, ולאחר מכן.

תוכנית זו היא מיועדת למניעתן של קשת בעיות שיכולות להתעורר בשלבים מאוחרים יותר, ומצד שני מאפשרת את המענה המדוייק לצרכים העמוקים בתקופה הראשונית. מחקרים בעולם מראים שזוהי גם התוכנית הכלכלית הטובה ביותר בטווח הארוך, משום שהשקעה קטנה יחסית בתחילת הדרך חוסכת לא רק את הכספים שאנו משקיעים בתיקון הבעיות בהמשך, אלא בלווי של קשיים לאורך שנים רבות, ולעיתים, באבדן הברק האנושי, ואבדן האינטליגציות הרגשיות והחברתיות, אשר אי אפשר לאמוד בכסף.  

הדוגמא השוודית, הנרווגית, הדנית, הקנדית הנן דוגמאות בהן אימהות מעודדות לצאת לחופשת לידה (בתשלום) למהלך של לפחות שנה ולעיתים בשנתיים הראשונות לאחר הלידה. ההמלצה היא לשלב את חופשת הלידה עם הענקת השכלה ותמיכה רלוונטית לחיי התינוק והמשפחה בשנה הראשונה לחיים. השקעה נבונה בתחילת החיים יכולה לחסוך למדינה כסף רב, כסף שאותו היא מוציאה כיום בטיפול בבעיות חינוכיות והתפתחותיות שיש לילדים בשנים מאוחרות יותר.

שינויים קטנים בזמנים קריטיים משמעותם הישגים גדולים! המשמעות של זה בתחילת הדרך היא בהבדל שבין "הישרדות" להצלחה ושגשוג, ולכן, אנו קוראות להאריך את חופשת הלידה לשנה בתשלום

בצמוד לחופשת הלידה עצומה זו קוראת ליישומן של תוכניות למניעה בכל הרצף שבין התעברות ועד גיל 3, כדי להימנע מקשיים מיותרים וטראומה בתקופת ההתפתחות הקריטית. בין אלה: עדכון פרוטוקולים רפואיים בנושאים של התערבויות בהריון ולידה בבתי החולים על רקע מציאות של תביעות מתוך אג'נדה של "רפואה מתגוננת", הנחיית הורים ומטפלים בתינוקות לגבי הצרכים הקריטיים של התקופה, ועדכון מסגרות החינוך הרך והפיקוח עליהן.

**

כחלק ממחקר בינל"א בתחומים אלה ראו למטה את הראיון שערכתי עם דר' ברוס פרי בהקשר למשמעות

הכלכלית של ההשקעה והתמיכה בתקופה הראשונית להתפתחות. 

**

אנא העבירו את הקישור לעצומה לכל חבריכם ושתפו גם בפייסבוק

ניתן לקבל את המסמך "המסרים מילדי המחר" כדי להפיץ את המודעות החדשה באשר לנוכחותם של

תינוקות ועוברים והצרכים המהותיים בתחילת החיים ואיך להיענות להם.  

מור נווה

פסיכולוגיה פרהנטלית ופרינטלית(MA אונ' שיקאגו לפסיכולוגיה מקצועית)

 

 

הוסיפו את חתימתכם

שולח חתימה, אנא המתינו

ציר הזמן של העצומה

13/04/2018
העצומה השיגה 100,000 חתימות!
05/04/2015
העצומה השיגה 50,000 חתימות!
18/02/2013
העצומה השיגה 20,000 חתימות!
17/01/2012
העצומה השיגה 10,000 חתימות!
11/01/2012
העצומה השיגה 2,500 חתימות!
02/08/2011
העצומה השיגה 500 חתימות!
12/04/2010
העצומה נפתחה