הארכת חופשת הלידה לשנה

מטרת העצומה:  להאריך את חופשת הלידה משלושה חודשי תשלום לשנה בתשלום

עם ההמלצה להתחיל שנה זו מהמחצית ההריון ועד לגיל תשעה חודשים של התינוק.

תוכנית זו הנה תוכנית מניעה לבעיות המתעוררות בשלבים מאוחרים יותר וכתוכנית טיפוח של הפונטצאיל האנושי.

הקדמה: הבנת התקופה הראשונית

במהלך 30 השנים האחרונות חוקרת הפסיכולוגיה הפרהנטלית והפרינטלית את התפתחותנו המוקדמת ביותר מנקודת מבטו של התינוק, מהזמן שלפני ההתעברות, לאורך הלידה ובתהליך ההיקשרות. הפסיכולוגיה הפרהנטלית והפרינטלית הנה תחום מדע חדש ופורץ דרך המתבסס על קשת מחקרית מתחומי הנויירוביולוגיה, ביולוגיה מולקולרית, אפיגנטיקה, מחקרי המוח הזכרון ועוד ועוד. המחקרים והעבודה הקלינית בתחום זה ביססו את העובדה שהתקופה הראשונית בחיי אדם, מתקופת ההריון ועד השנה הראשונה לחיים הנה הקריטית והפונטציאלית ביותר בהתפתחות האנושית.

בהתאם לכך, אנשי חינוך ופסיכולוגיה מבינים כיום כי עידוד הפונטציאל האנושי יכול לבוא לידי הגשמה כאשר משקיעים בזמן הנכון את המשאבים הנכונים. גם בצעדים פשוטים יחסית ניתן לטפח את הפונטציאל האנושי של ילדנו, כבר כעת. תוכלו לגשת לקריאת נייר העמדה של הפסיכולוגיה הפרה והפרינטלית: משקיעים בפוטנציאל האנושי מראשית החיים. תינוקות זקוקים, כדבר ראשון, לקשר יציב עם אימם ותחושת אמון ובטחון במקום אליו הגיעו (ראו העקרונות המנחים של הפסיכולוגיה הפרהנטלית והפרינטלית). כל זה נכון בעיקר בשנה הראשונה לחיים, בה האם היא עוגן דומיננטי ביותר עבור התינוק.

ההזדמנות: את רוב הבעיות החינוכיות של מחר, ניתן לרפא או למנוע כבר היום.

הבעיות האקוטיות של השעה אשר מסבים את תשומת ליבנו, העולות מדווחים של בריאות הילד, מצביעות על משבר שרוחש בקרב הילדים של החברה שלנו. כיום ישנן תופעות נרחבות של ילדים עם הפרעות קשב וריכוז, אלימות, בעיות למידה וקשיים בהתמודדות חברתית, ריבוי בשימוש בתרופות פסיכיאטריות וילדים עם תופעות של דיכאון ואף התאבדויות. כיום ישנם גם מחקרים המצביעים על ההשלכות של סטרס בתקופת ההריון על הלידה ועל המשך החיים. הנתונים מדברים בעד עצמם ומספרים  כי נדרש שנוי רחב ומקיף גם בתחומים המשיקים לראשית החיים.

המצב האידאלי הוא שהאם, כבר בתקופת ההריון, נמצאת בסביבה התומכת בהריון ובהתמודדויותיה, אם רגועה מאפשרת לתינוק לממש אפשרויות התפתחות כבר בזמן הווצרותו. כאשר נשים הרות נמצאות בסיטואציות מלחיצות מדי או שהיו רוצות להקדיש את הזמן היקר של ההריון לפעילות אחרת היינו רוצות לאפשר להן זאת. עם זאת, חשוב לציין, שישנן הרבה אימהות שטוב להן בסביבה בה הן נמצאות בזמן ההריון, בסביבת עבודתן והן עושות את מה שהן אוהבות ורוצות לעשות. אימהות אלה יוכלו לבחור מתי הן ירצו להתחיל את חופשת הלידה שלהן.  חלק מהעדכון האמור כאן כולל גם מסגרת של למידה ואימון באשר לצרכי התינוק בזמן ההריון, הלידה והאימהות, אלה לא יסקרו כאן.

חופשת הלידה, כפי שהינה לאחר התיקון האחרון היא בת 26 שבועות. אנו מוקירות את התיקון האחרון בחוק משום שההסתגלות של האם והכניסה של התינוק לעולם הגדול היא בריאה ומחזקת ככל שהיא הנה הדרגתית ומתונה. ככל שהתינוק מבסס אמון בינו לבין מערכות גופו, בינו לבין סביבתו, ובעיקר בינו לבין אימו, העוגן הראשי בחייו הצעירים והשגרירה הנאמנה ביותר לצרכיו, הוא יכול להתפתח באפקטיביות רבה. השלב הראשון והמהותי ביותר בהתפתחותו היא השנה הראשונה לחיים ולאחר מכן שלוש השנים הראשונות. תקופת הזמן האידאלית לשהות של האם עם התינוק היא לפחות במהלך השנה הראשונה לחיים. תינוקות צעירים זקוקים לעוגן של היציבות והנוכחות האימהית בהתפתחותם הרגשית והקוגניטיבית משום שהבסיס ההתפתחותי הראשוני מעוצב בתחילת החיים דרך ביסוס תפקודיה של האונה הימנית של המוח.

הדוגמא השוודית, הדנית והולנדית הנן דוגמאות בהן אימהות מעודדות לצאת לחופשת לידה (הכוללת תשלום ) למהלך של 2 - 3 השנים הראשונות לאחר הלידה. יש לציין כי אנו ממליצות לשלב את זמן חופשת הלידה עם הענקת ההשכלה ותמיכה הרלוונטית לחיי התינוק והאם בשנה הראשונה לחיים. השקעה נבונה בתחילת החיים יכולה לחסוך למדינה כסף רב, כסף שאותו היא מוציאה כיום בטיפול בבעיות חינוכיות והתפתחותיות שיש לילדים בשנים מאוחרות יותר.

לכן, אנו קוראות לטפח את הקשרים שבין אם לתינוקה, בין הורים לילדהם ללא לחצים, מהרגע הראשון לחיים. הקשר בין ההורים לתינוק מקרין לכל אורך חייו של האדם ועל כל סביבתו. אנו קוראים להאריך את חופשת הלידה משלושה חודשי תשלום לשנה בתשלום, כאשר ניתן להתחיל שנה זו מהמחצית ההריון ועד לגיל תשעה חודשים של התינוק. אנו רואות תוכנית זו כתוכנית מניעה לבעיות המתעוררות בשלבים מאוחרים יותר וכתוכנית טיפוח של הפונטצאיל האנושי.

ניתן כעת לקבל במתנה את הספר "מסרים מילדי המחר"

בכתובת:  http://www.holada.co.il/docs/7messages_ebook.html

הספר נכתב על מנת לעורר מודעות ועדכון לתחום זה בארץ. אפשר ורצוי גם לפנות ליוזמת העצומה.

העצומה מקודמת גם בפייסבוק, שם תוכלו למצא מחקרים תומכים וראיונות עם מומחים. חפשו אותנו!

28/03/2016
העצומה השיגה 75,000 חתימות!
08/03/2013
העצומה השיגה 25,000 חתימות!
10/10/2012
העצומה השיגה 15,000 חתימות!
13/01/2012
העצומה השיגה 5,000 חתימות!
06/08/2011
העצומה השיגה 1,000 חתימות!
20/07/2011
12/04/2010