לקויות למידה

מספר חתימות
2 |
|
2,000 | |
לקות למידה- "ויקוו לעשות ענבים ויעש באושים"
אנו עדים לתופעה ייחודית בארצנו: בעוד שבכל העולם, אחוז לקויי הלמידה הוא בין 10%-15% הרי אצלנו האחוזים גדולים בהרבה. ישנם מקומות שהאחוזים מגיעים ל- 50% ויותר!
מתברר שככל שהאוכלוסיות חזקות יותר מבחינה כלכלית אחוז לקויי הלמידה עולה בהתאם.
תלמידים עם לקות למידה כבר לא מתביישים בלקות כפי שהיה בעבר, ותלמידים שאין להם לקות למידה מרגישים לא טוב.
אכן, יש מי שנהנה מכך ויש מי שמפסיד.
מיהם הנהנים?
הפסיכולוגים, המאבחנים הדידקטיים והמכונים הפרטיים הרבים שצצים כפטריות אחר הגשם.
מי המפסידים?
ההורים שצריכים לשלם סכומים של מאות ואלפי שקלים על אבחונים. מחיר האבחונים נע בסביבות ה- 2000 ש"ח ואף 4000 ש"ח!
המחנכים, המורים המקצועיים, היועצים, הרכזים והמזכירות כורעים תחת הנטל הרב של מלוי טפסים. עליהם לעמוד בקיום בחינות לתלמידים בפרק זמן קצר ולא ריאלי ע"מ לעמוד בהגבלות הזמן הדחוק להגשת החומר בתאריך שמשרד החינוך קבע. כל תלמיד שנמצא בתהליך של אבחון, כורך אחריו שעות עבודה רבות מספור של הצוות החינוכי בביה"ס, שעל רובן לא מקבל עבורן תגמול כספי.
צוות המחנכים והיועצים כורע תחת הלחץ הרב שמפעילים ההורים כדי שהילד שלהם יקבל התאמות.
התלמידים נמצאים תחת לחץ של מבחנים לא סביר. הם נאלצים להיבחן בשני אופנים: 1.ללא ההתאמות 2.עם ההתאמות. כל זאת בפרק זמן קצר ע"מ לאפשר לצוות להכין את הטפסים לוועדה.
יש לזכור שאת הטפסים ביה"ס נדרש להגיש כשלושה חודשים בלבד לאחר תחילת הלימודים. חודשים אלו בתחילת השנה עמוסים בחגים וחופשות, דבר שגורם לכך שהמורים לא מספיק מכירים את התלמידים בתקופה קצרה זו ואינם יכולים לענות על כל השאלות ועל אפיוני התלמידים כפי שנדרש מהם בטפסים הרבים.
עולות הרבה תמיהות בהקשר הזה:
איך יתכן שכל כך הרבה תלמידים מאובחנים כלקויי למידה?
מדוע אחוז התלמידים המאובחנים באוכלוסיות חזקות גבוה?
האם כל מי שמשלם עבור אבחון מקבל המלצות להתאמות?
איך קורה שאין כמעט תלמידים שנכשלים במבחנים בע"פ?
האם קיימת תופעה שבה רוב הפסיכולוגים אכן ממליצים על ההתאמות שביה"ס ביקש?
מה לגבי הקלות הבלתי נסבלת שבה תלמידים זוכים להתאמות?
מה אנו מציעים?
לא עוד אבחונים. כך נחסוך הרבה כסף להורים ולא נזין את המכונה המשומנת שקמה על יוצרה. כך יחסכו הרבה שעות עבודה מבוזבזות של הצוות הבית ספרי שיהיה פנוי לעשות את מלאכתו המקצועית.
ייחסך הרבה מאד כסף וזמן בכך שלא יתקיימו יותר וועדות התאמות של משרד החינוך הכוללים יועצים, פסיכולוגים ומפקחים. לא יהיה צורך יותר בוועדות הערר.
מי יחליט על מתן התאמות לתלמידים?
הצוות הבית ספרי הוא זה שמכיר את התלמיד מקרוב, הוא זה שעוסק הרבה שנים בטיפול בתלמידים עם לקות למידה, והוא זה שיקבע וינמק אילו התאמות יקבל.
ניתן להפוך את החיסרון ליתרון-
בזכות תלמידים עם לקות למידה תלמידים נוספים יזכו בהתאמות בבחינת: זה נהנה וזה לא חסר:
אנו ממליצים שכל תלמיד יהיה רשאי לקבל תוספת של 25% זמן. אם תלמיד נזקק לתוספת זמן ע"מ להביע ולבטא את ידיעותיו מדוע שלא נאפשר לו זאת?
הקראת שאלונים תתבצע לכלל התלמידים. הקראה ש"גוזלת" מספר דקות בלבד עשויה לעזור להבנת השאלות גם לאלו שמתקשים.
מבחן בע"פ- הקץ לבוחנים בע"פ. נראה שתלמידים מעוניינים במבחנים בע"פ ומורים ממליצים על כך בשל ההשערה שהבוחן בע"פ לעיתים "עוזר" לתלמיד. דבר תמוה הוא איך זה שכמעט לא ידוע על מקרים בהם תלמידים נכשלו במבחן בע"פ.
במקום בוחן בע"פ- תלמידים שמתקשים להתבטא בכתב יקליטו את עצמם לרשם קול ללא תווך של בוחן. כך יחסך זמן של בוחן בע"פ וכך גם הציון יינתן על סמך הידיעות ולא על סמך העזרה של הבוחן.
אנו מניחים שבעקבות זאת הכמות של המבחנים בע"פ תרד באופן משמעותי.
לגבי החשש שמורים יתנו באופן גורף את כל ההתאמות ללא ערימת קשיים, ניתן להעלות טענה זו גם לגבי הפסיכולוגים, שמקבלים תשלום עבור האבחונים.
באשר למבחנים מותאמים- יש להשאיר שיקול דעת לצוות המקצועי של ביה"ס ובלבד שבכל בי"ס מספר המבחנים המותאמים לא יעלה על אחוז מסוים.
ניתן להסתייע בכסף הרב שנחסך ע"מ להעסיק בחצאי תקנים בכל בי"ס מאבחנים דידקטיים. מאבחנים אלו יהיו לעזר לצוות המקצועי הן באיתור התלמידים והן במתן לווי ותמיכה.
הרווח- במקום לרוץ אחרי טפסים, צוות ביה"ס יוכל להשקיע זמן לעבודה נכונה עם התלמידים במהלך השנה ולא רק בטיפול בקבלת ההתאמות.
איך אמרנו : זה נהנה וזה לא חסר?
מתברר שהרבה מאד הצעות והמלצות לתלמידים עם לקוית למידה מתאימות ועשויות לעזור לכלל התלמידים, כגון: הכנת תרשימי זרימה, הוראות קצרות ובהירות של המורה, עזרה בניהול ובמודעות לזמן, המלצה לפרק משימות ארוכות לחלקים קטנים יותר הניתנים לביצוע, לעודד עניין, ללמד כיצד לארגן דפים שולחנות וחומרים.
וכך בזכות תלמידים עם לקות למידה כל הכתה זוכה.
אם אתם מסכימים עם תוכן זה נא להוסיף חתימה
שרה כהן
עצומה
אני _____________________________________ מצטרף למחאה של "הגולם קם על יוצרו" בנושא לקות הלמידה ודורש להחליף את האבחונים היקרים המרפדים מערכת משומנת ובזבזנית במתן אמון וקרדיט לצוות ביה"ס לאשר התאמות על סמך ההכרות הקרובה עם התלמיד.
שם ______________________________________ ת.ז._____________________תפקיד (הורה, מורה, תלמיד, פסיכולוג, מאבחן דידקטי וכו') ________________________________________________________________מקום מגורים_______________________________________________________