אזרחים יהודי אתיופיה קוראים לעצור את הקרע בעם ומציעים מתווה לרפורמה

אזרחים יהודי אתיופיה קוראים לעצור את הקרע בעם ומציעים מתווה לרפורמה

מספר חתימות

360
 
10,000  

 אנחנו, אזרחים מקהילת יהודי אתיופיה וידידי הקהילה, מביעים את דאגתנו העמוקה מהשלכותיה של הרפורמה המשפטית שהממשלה מקדמת בכנסת על החברה הישראלית בכלל ועל יהודי אתיופיה בפרט.

נבקש להדגיש:

ראשית, אף על פי שקהילת יהודי אתיופיה נפגעת מהעומס בבתי המשפט ומהיעדר נגישות למערכת המשפט, בית המשפט העליון היה עד עתה הכתובת האחרונה להגנה על זכויות חברי הקהילה. בג"צ הוא שהעניק לקהילה סעד כאשר המועצות הדתיות סירבו לתת שירותי דת לזוגות מיהודי אתיופיה שביקשו להתחתן. בג"צ הוא שהורה על ביטול המדיניות המפלה של משרד החינוך, שלפיה אחוז יוצאי אתיופיה בבית ספר אחד יהיה לא יותר מ-25%. בג"צ הוא גם זה שקיבל את עתירתם של נציגים מיהדות אתיופיה וביטל את הנוהל שאפשר לשוטרים לדרוש מכל אדם הצגת תעודת זהות ללא סיבה נראית לעין.

שנית, איננו מתנגדים לעצם רעיון הרפורמה בבתי המשפט, אלא לתוכנה של הרפורמה הנדונה ולדרך קידומה. רפורמה מרחיקת לכת, כמו זו המוצעת, חייבת להיעשות בהסכמה רחבה של כל הקבוצות בחברה הישראלית. כאזרחי ישראל אנו חרדים מהפילוג בעם ומהקרע החברתי המתהווה לנגד עינינו. שמירה על אחדותה של החברה הישראלית היא ערך עליון, חשוב יותר מכל רפורמה.

לגופה של הרפורמה, אנו סבורים שהנזק הטמון בה רב מהתועלת. הרפורמה המוצעת נועלת את שערי היכלי הצדק בפני קהילת יהודי אתיופיה. היא יוצרת חומה שתקשה על בני הקהילה לקבל את הגנת בית המשפט מפני אפליה ממסדית, גילויי גזענות ועוולות אחרות של הרשות המחוקקת והרשות המבצעת. הרפורמה עלולה להוביל לכך שלא יהיה גורם שימנע מחברי כנסת למעול באמון בוחריהם ולפגוע בקבוצות מיעוט בחברה. כך, למשל, ההסכם הקואליציוני הנוכחי מאפשר אפליית קבוצות שלמות "מטעמי דת". אנו, יהודי אתיופיה, סובלים כבר שנים רבות מאפליה גזענית באיצטלה של נימוקים דתיים, והרפורמה תפגע עוד יותר ביכולתנו להיעזר בבית המשפט כדי להילחם ברעה חולה זו.

כמו כן, הרפורמה במתכונתה הנוכחית לא מציעה דיון עומק בבעיית הפרדת הרשויות במדינת ישראל, דיון שיש לכלול בו גם שאלות לגבי שיטת הבחירות בישראל ולגבי המבנה הפרלמנטרי של הדמוקרטיה הישראלית. בהיעדר דיון עומק כזה, הרפורמה אינה מציעה פתרונות עומק בני קיימא. הרפורמה מבקשת להגביל אך ורק את כוחה של הרשות השופטת מבלי לייצר מנגנונים אחרים לריסון כוחן של הכנסת והממשלה, ולכן היא שגויה ועלולה להוביל לתוצאות מסוכנות ובלתי הפיכות.

לנוכח האמור, וכדי לעשות רפורמה ראויה, כזו ששמה לנגד עיניה את טובת המדינה ואזרחיה, אנו קוראים לממשלת ישראל ולכנסת ישראל לפעול לפי העקרונות הבאים, ביישוב הדעת ובהקשבה לכל השכבות והקבוצות בחברה הישראלית:

  1. לערוך דיון עמוק ויסודי בפעולותיהן של כל רשויות השלטון, ולא רק בפעולותיה של הרשות השופטת.
  2. לקבוע מנגנון ראוי לריסון כוחה של הרשות המחוקקת, כדי שחברי הכנסת לא יפגעו בזכויות יסוד ובקבוצות שונות בחברה.
  3. לקבוע מנגנון ראוי לריסון כוחה של הרשות המבצעת, כדי למנוע שחיתות וכדי לוודא שלא יתקבלו החלטות שרירותיות הפוגעות באזרח הקטן.
  4. לקבוע עילה אחרת ראויה במקום "עילת הסבירות", שיוזמי הרפורמה מבקשים לבטלה, עילה שתאפשר לבית המשפט להבטיח את התנהלותו התקינה של השלטון ואת ההגנה על זכויות האדם והאזרח.
  5. להתמקד בדיון במצוקותיו של האזרח הקטן, ובמציאת פתרונות ראויים לבעיית הנגישות למערכת המשפט ולסחבת הארוכה שהאזרחים מעוטי היכולת נפגעים ממנה במיוחד.
  6. לדון בבעיות הנגישות המהותית, השוויונית והצודקת של קבוצות שונות באוכלוסייה למערכות אכיפת החוק.
  7. לדון לעומק בדרך עבודת גורמי אכיפת החוק מחוץ למערכת בתי המשפט כדי להבטיח את יעילותם, וכדי להבטיח שהחלטותיהם יהיו שקולות, הגונות ושוויוניות.           

הוסיפו את חתימתכם

שולח חתימה, אנא המתינו

ציר הזמן של העצומה

10/03/2023
העצומה השיגה 100 חתימות!
09/03/2023
העצומה השיגה 50 חתימות!
08/03/2023
העצומה נפתחה