שינוי שיטת האבחון וההתאמות הלימודיות
מספר חתימות
20 |
|
5,000 | |
ההתאמות הלימודיות מחולקות ( לדעתנו ללא כל שיקול דעת מקצועי ואמיתי) באופן שיוצר מצב שבו תלמידים רבים מחזיקים באותן התאמות לימודיות, גם כאשר אינם זכאים להן. מצב זה מהווה פגיעה בזכות לשוויון בין אותם תלמידים לבין אלו שלא יכולים להרשות לעצמם את האבחונים לקבלת התאמות אלו (או שלחילופין לא עושים זאת מפאת אמונתם בכך סיבות אישיות/ עקרוניות למיניהן). בעקבות כך, מתקיימת אפליה פסולה, לפיה תלמידים מרקע סוציו אקונומי גבוה מקבלים יחס שונה מתלמידים מרקע סוציו אקונומי נמוך יותר – שונות זו אינה רלוונטית באף אמת מידה, אלא להיפך – ראוי שאלו מרקע סוציו אקונומי נמוך יותר יזכו להבחנה ותנאים מקדימים טובים יותר כדי לצמצם את הפער הקיים.
אפליה זו מהווה פגיעה בזכות לשוויון שהיא זכות טבעית אשר מהווה עקרון וערך דמוקרטי הכרחי אך לא מספק, היא מתבססת על ההכרה בכך שכל בני האדם נולדו בני חורין, שווים בערכן ובזכויותיהם, ועליהם להישאר כך. לפי זכות זו, יש להתייחס לכל אדם באשר הוא אדם ללא הבדל דת, מין, גזע, לאום, שפה, והשקפת עולם/ פוליטית. הזכות דורשת כי כל חוקי המדינה יהיו שווים ואכיפתם תהיה שווה גם היא בין כל אדם ואדם. על אף שזכות זו היא זכות בסיס ליחיד, היא מהווה זכות כללית לכל החברה ויחס שווה כלפי כולה. במקרה זה, הפגיעה בשוויון מתרחשת בעיקר בהיבט הפורמלי, הפרוצדורלי, בו אין שוויון באופן, בהליך בו ניתנות ההקלות לתלמידים – ההקלות ניתנות לתלמידים ממשפחות שיכולות להרשות לעצמן את ההוצאה הכספית הזו, בעוד שבמשפחות אחרות לא קיימת האפשרות לגשת לאבחון שייתן את התאמות אלו.
השיטה הנוכחית לאבחון ומתן התאמות לימודיות פוגעת במידת מה בזכות לקניין של משפחות התלמידים המבקשים להתאבחן (=הזכות לקניין היא אחת מזכויות האדם והאזרח והיא מבטיחה את זכותו של כל אדם לשמור רכוש שהוא צבר או שנצבר על ידי משפחתו, שאותה הרוויח או שבו זכה, ללא חשש כי רכושו יילקח ממנו ללא סיבה מוצדקת. כל דבר שיש לאדם שהוא בעל ערך כלכלי יכול להיחשב כקניין לצרכי הזכות לקניין. אדם יכול להעביר זכויות קניין, קניין חומרי או קניין רוחני, לידיו של אדם אחר על ידי מכירה, הורשה או מתנה. הזכות לקניין, כמו זכויות האדם והאזרח אחרות, אינה מוחלטת והיא יכולה לבוא לידי התנגשות עם זכויות אחרות. המדינה מורשת לפגוע בזכות לקניין רק בנסיבות מוגדרות ולאחר הליך הולם. ), במקרה זה, הפגיעה בקניינן של משפחות התלמידים (כספן), גם אם הן מבוססות ובעלות אמצעים, אינה מוצדקת, כיוון שאין התלמיד מבקש הטבה מיוחדת, אלא אפשרות להיבחן וללמוד בצורה שווה יחסית לשאר התלמידים בהתאם למגבלותיו ויכולותיו.
בנוסף, תלמידים שיודעים שאין להם קשיי למידה ולכן לא מוצאים לנכון ללכת לאבחון, נפגעים מחבריהם לספסל הלימודים, שהרי בסופו של יום, הם נבחנים באופן יחסי אחד מול השני, וכאשר אחד מקבל הטבות שלא באמת מגיעות לו, המיקום היחסי שלו עולה באופן משמעותי בצורה אוטומטית. . אז מה הפתרון שלנו?1.הארכת זמן לכולם- תלמידים רבים מתקשים לעמוד בלוחות הזמנים הנוקשים, במיוחד בזמן מבחנים כשהלחץ גובר והזמן הוא גורם מכריע ובעל קשר ישר להצלחה.
איננו מאמינים שישנם תלמידים הזכאים להארכת זמן יותר מאחרים ולכן אם מחליטים שהזמן הוא גורם לא חשוב יש להאריך את המבחן לכל התלמידים ולא רק לאלה שעשו אבחון (על טיב ואמינות האבחונים השונים עמדנו בפרקים הקודמים של עבודתנו), מן הצד השני אם תתקבל החלטה שתקבע כי הזמן הינו גרום חשוב שיש לבדוקו ידרשו כל התלמידים לעמוד בלוח הזמנים. כדי לממש את פתרון זה, אנו מציעים שאת הארכת הזמן יפרידו משאר ההתאמות הלימודיות, כך שלא יידרש בשבילה אבחון והמורה תוכל להעניק אותה בהתאם לשיקול דעתה לתלמידים אשר היא רואה שהזמן הוא הפקטור היחיד שמקשה עליהם בזמן הבחינה.
בצורה זאת אנו פותרים כמה בעיות, כל התלמידים שזקוקים להארכת זמן יקבלו אותה (בגלל הזמן שהתווסף למבחן העומד לרשות כולם) וגם הוצאנו את גורם הביניים הבעייתי (מכוני האבחונים), כך שתלמידים ממעמד סוציואקונומי בינוני ומטה לא ייאלצו להוציא סכומי כסף גבוהים על אבחונים דידקטיים במטרה לאפשר להם בתנאים שמתאימים להם.
אמנם זוהי הצעה לפתרון סימפטום הבעיה לא לפתרון השורש שלה.
2.שינוי והתאמת שיטת ההוראה - אנו מרגישים כי שיטת ההוראה הינה מיושנת מעט ובעקבות כך נפגעים תלמידים רבים, הם אינם מממשים את הפוטנציאל הטמון בהם וחלקם מפקפקים ביכולותיהם להצליח.
בשיטה הנוכחית החומר העיוני מועבר בכיתה בצורה פרונטאלית, מורה אחת/אחד מול כיתה של יותר מ 30 ילדים בעוד תרגול החומר ניתן כשעורי בית , כולנו מכירים את הקשיים בשיטה זאת ועל כך יעיד כל מי שמעורה במערכת החינוך בצורה כלשהי (בין אם הוא תלמיד, מורה או הורה של תלמיד).
קושי מהותי שנוצר הוא הזמן שמקדיש המורה לכל תלמיד, בשיטה הנוכחית עסוק המורה בהעברת החומר לכיתה, הוא דואג לסביבה ראויה ללימוד (ע"פ הסטנדרטים שלו) דבר המתבטא בבזבוז זמן יקר מפז על השתקת גורמים מפריעים כמו פטפוטים וחוסר הקשבה.
אם המורה בוחר לעצור את הלימוד ולהשיב על שאלות התלמידים שלא הבינו את החומר או שלא הקשיבו באותו הרגע הוא פוגע (שלא במתכוון) בשאר התלמידים, בין אם הם הבינו את החומר ונאלצים להמתין להמשך הלימוד הסדיר ובין אם גם הם מתקשים ולפעמים לא מגיע תורם ולא נענות שאלותיהם, בזמן ההמתנה מאבדים רבים את הריכוז והקשב ונקלעים לפיגור גם הם, הדבר יוצר שרשרת של תלמידים ששואלים שאלות החוזרות אחת על השנייה ובכך מתבזבז זמן רב, זמן שיכול היה לשמש לתרגול או לימוד החומר.
אנו מציעים שיטה שפועלת כרגע במתכונת מאוד מצומצמת בעולם, מתכונת שבה החומר התאורטי נלמד בביתו של התלמיד (בתור שיעורי הבית) בעזרת סרטונים איכותיים שאושרו ע"י משרד החינוך ובכיתה מתבצע התרגול ע"פ התקדמותו של כל תלמיד בחומר (מבחינת רמת קושי).
למעשה שיטה זו הופכת את היוצרות ומחליפה בין שיעורי הבית ללימוד בכיתה ובכך משיגה כמה דברים.
ראשית, מכיוון שהתלמיד לומד את החומר בביתו הוא יכול לעשות זאת בכל שעות היום, בסביבתו האינטימית והשקטה, הוא יכול לעשות זאת בזמן שהוא הכי מרוכז ללא הגבלת זמן.
היתרונות של סרטונים רבים, ניתן לעצור אותם ולשמוע מחדש כמה פעמים שרוצים בעוד שלא ניתן לעצור את המורה מספר רק מידי של פעמים כי הדבר פוגע במהלך התקין של השיעור, בשיטה שאנו מציעים אם התלמיד איבד ריכוז הוא יכול להחזיר את הסרטון אחורנית ולהקשיב פעם נוספת להסבר המלווה בדוגמאות ושאלות שבודקות את ההבנה.
הלימוד בסרטונים יהיה אינטראקטיבי ולא פאסיבי כדי לשמור על ריכוז התלמיד וכן כדי לוודא שהוא אכן הבין את החומר.
בנוסף מאגר איכותי של הסברים יהווה מקור מצוין להתכוננות לפני מבחן או אם התלמיד רוצה לגשת אל החומר ללא סיבה מיוחדת.
יתרון נוסף הוא בתרגול שמתבצע בכיתה, כל תלמיד מקבל עבודה לתרגול ע"פ מצבו בחומר והמורה תעבור בין התלמידים לעזרה והסבר נוסף של נושאים לא מובנים, בנוסף המורה תעבוד ישירות מול התלמיד ותקנה לו מיומנויות עבודה ושינון ע"י עזרים לימודיים כגון טבלאות, תרשימים וכן סיכומים בנקודות העלולים להתאים לתלמיד יותר מלתלמידים אחרים, כמו כן תלמידים החזקים בנושא מסוים יוכלו לסייע לתלמידים החלשים באותו נושא ובכך לשפר את הידע שלהם בנושא וגם של התלמיד המתקשה.
ע"י השיטה שאנו מציעים גם התלמידים שמתקשים בזמן הלימוד אם במבחנים יוכלו לעמוד בקצב ואף לעבור אותו עם מעט כוח רצון, הם ילמדו בסביבה הראויה להם ויקבלו את הסיוע המתאים בתקווה שההתאמות הלימודיות יהפכו ללא רלוונטיות עקב המצב החדש שנוצר.
פתרון זה אהוד עלינו במיוחד מכיוון שהוא פותר את הבעיה משורשה ולא רק את הסימפטומים של הבעיה, בפתרון זה מוצעת דרך עבודה שתפתור בעיות נוספות על התלות בהתאמות לימודיות.
יש לציין שפתרון זה לא דורש משאבים כלכליים רבים כלל, כיוון שהוא מתבסס על מערכות שקיימות בעולם וניתנות בחינם למוסדות לימודיים. כך, הדבר היחיד שמשרד החינוך יידרש לעשות הוא התאמת המערכת לנושאים ולמקצועות הנלמדים בארץ.
3.אבחונים דידקטיים בחינם לכולם- בשלב מסוים ואחיד (המלצתנו היא בין הכיתות ז'-ח'), הדבר יצמצם את הפערים שנוצרים עקב מעמדות סוציואקונומיים שונים שבגללם נבצר מתלמידים מסוימים ללכת לאבחון, כמו כן ישנם תלמידים שאינם מודעים לזכאותם להקלות וע"י צעד זה הם יעברו אבחון בכל מקרה.
תקוותינו בפתרון זה היא שעסקי מכוני האבחון שמחלקים התאמות לימודיות כגון הארכת זמן בקלות ראש כדי לשמר על מוניטין המכון יצאו מהמשוואה שכן אין הם אינם מרוויחים את כספם מהתלמידים הנבחנים.
כדי לממש את פתרון זה ולצמצם ככל האפשר במשאבים הנדרשים, יחולקו שאלונים לכלל התלמידים במהלך כיתה ז' או ח' , שאלונים שנבדקים בקלות ויציגו תלמידים עם חשד ללקויות למידה. אותם תלמידים יופנו לאבחון דידקטי, שימומן ואולי אף יבוצע על ידי גוף ייעודי במשרד החינוך בתוך האגף לחינוך מיוחד, כך שלא תהיה תלות כספית לקבלת תוצאות אבחון מסוימות.פתרון זה דורש משאבים רבים יחסית, ולכן תפקידנו יהיה להעלות את המודעות לבעיה הקיימת כדי ליצור דעת קהל שתשכנע גורמים בכירים במשרד החינוך לשקול מחדש את חלוקת עוגת התקציב של משרד החינוך ולהקצות משאבים לשם הפתרון.מה אתם יכולים לעשות - להפיץ, לשתף ולהחתים כמה שיותר אנשים על העצומה!