המצב העגום של הקשישים בארץ

המצב העגום של הקשישים בארץ

מספר חתימות

2
 
50  
פורסם בתאריך: 16/06/2017
 

מבוא

הבעיה שבחרנו היא בעיית הקשישים בארץ. הקשישים בארץ סובלים מעוני ומוות  ואפילו בגילם המופלג

עדיין צריכים להילחם בשביל לשרוד הסיבה שבחרתי נושא זה כי הוא נוגע לכולם  ובסופו של דבר זהו גם עתידנו בעיה זאת הינה בעיה מטרידה בישראל  כ 21% מהקשישים סובלים מעוני עוני זה אינו באשמתם הקשישים עובדים כל חייהם העוני בקרב קשישים – אנשים בני 65 ומעלה, גיל שנחשב לגיל הפרישה במרבית הארצות – הוא ככל הנראה הדוגמה הבולטת ביותר לחוסר היעילות של מערכות המס והרווחה בישראל בצמצום העוני במובן מסוים, בעיית העוני בקרב הקשישים בישראל חמורה הרבה פחות מאשר בשאר העולם המפותח. אך לאחר פריסת רשת הביטחון החברתית, כלומר הפעולות שנוקטות הממשלות השונות כדי לשפר את מצב הקשישים, המצב פשוט מתהפך – העוני בהכנסות פנויות בקרב הקשישים בישראל עולה לראש הטבלה בעולם המערבי

מצבם של הקשישים בישראל הוא קשה. על בסיס נתוני הזקנה והפרישה באירופה ובישראל, רק שליש מבני 65 ומעלה בישראל, מגדירים את מצב בריאותם כטוב או טוב מאוד. זהו הנתון הנמוך ביותר מבין מדינות אירופה שהשתתפו במחקר. לשם השוואה, בצרפת , שיעורם הוא חמישים אחוז מכלל הקשישים ובשוויץ - בשבעים וארבעה אחוז מבין כלל הזקנים. לעומת זאת, ישראל מובילה בין מדינות אירופה בדיווח על מחלות זקנה כרוניות או בדיווח קשישים הסובלים מדיכאון . גם מבחינה כלכלית מצבם של הזקנים בישראל אינו מזהיר. רק לאחרונה פורסם מתוך נתוני הלמ"ס הנתון כי שליש מהזקנים בישראל נמצאים מתחת לקו העוני. מרכז הידע לחקר הזדקנות האוכלוסייה בישראל, ביצע סקר רחב במסגרת סקר בינלאומי, הבודק את נתוני הבריאות והזקנה באירופה ובישראל. ממצאי הסקר הזה חריפים מנתוני הלמ ס" . נמצא, כי כמעט, שני שליש מבין בני 65 ומעלה בישראל דיווחו על קושי לכסות את ההוצאות החודשיות. ישראל מובילה בנתון כואב זה לעומת שאר מדינות אירופה . על פי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה אחוז "בני השישים וחמש פלוס" באוכלוסייה, עומד היום על כעשרה אחוז, והוא צפוי לעלות לשנים עשר אחוז, בשנת 2020 ועד לארבעה עשר אחוזים, בשנת 2030 .אוכלוסיה זו באופן טבעי, אינה יצרנית ותלויה יותר באוכלוסיה הצעירה, מבחינה כלכלית. בישראל ישנם כיום 750 אלף איש המקבלים קצבת זקנה, ומתוכם כאמור רבים חיים מתחת לקו העוני. מתוכם, 20 אחוזים מוגבלים בתפקודם - ו, 25 אחוזים גרים לבד ללא משפחה. 26 אחוזים מתקיימים מקצבת הביטוח הלאומי והשלמת הכנסה -ו, 20 אחוזים חיים מתחת קו העוני. חלק ניכר מהזקנים סובלים מבדידות חברתית.

כל אדם שמגיע לגיל זקנה אומר לקבל מה מדינה מספר דברים :

1.ביטוח זקנה הוא אחד מענפי הביטוח החשובים ביותר במערכת הביטוח הסוציאלי של הביטוח הלאומי, והוא נועד להבטיח לתושבי ישראל הכנסה חודשית קבועה לעת זקנה. 2סכום קצבת הזקנה הבסיסית החודשית ליחיד היא 1,531 ש"ח ולזוג (הקצבה לזוג מורכבת מקצבה ליחיד וכן תוספת בעבור בת זוג) - 2,301 ש"ח . סכום קצבת הזקנה הבסיסית החודשית לבני 80 ומעלה, ליחיד - 1,617 ש"ח , ולזוג (הקצבה לזוג מורכבת  מקצבה ליחיד של בן 80 וכן תוספת בעד בן זוג) -  2,387 ש"ח .

אם שני בני הזוג, כל אחד בנפרד, עונים על תנאי הזכאות לקצבת זקנה, יקבל כל אחד מהם קצבה ליחיד.3.מקצבת הזקנה שלך (גבר,גרושה,רווקה אלמנה שאינה מקבלת קצבת תלויים בניפגעי עבודה או אינה מקבלת קצבת שאירים)ינוכו דמי ביטוח בריאות בסכום של 196 ש"ח (החל ב- 01.01.2014) לחודש ליחיד ו- 283 ש"ח (החל ב- 01.01.2014) לחודש לזוג. אם אתה זכאי לתוספת השלמת הכנסה ינוכו מקצבתך דמי ביטוח בריאות בסכום של 103 ש"ח (החל ב- 01.01.2014) לחודש (ליחיד וגם לזוג).https://www.btl.gov.il/benefits/old_age/Pages/default.aspx

מצבם של הקשישים בישראל הוא קשה . רק שליש מבני 65 ומעלה בישראל, מגדירים את מצב בריאותם כטוב או טוב מאוד. גם מבחינה כלכלית - שליש מהם נמצאים מתחת לקו העוני ו, כמעט שני שליש דיווחו על קושי בכיסוי ההוצאות החודשיות. הנתונים קשים גם לגבי סוגיית הפנסיה: עם העלייה במספר הזכאים לפנסיה, ועליית חלקם היחסי באוכלוסיה ה, יכולת של גופי הפנסיה לעמוד בתשלומים מצטמצמת. העלייה באחוז הזכאים לפנסיה ועימם אחוז מעוטי היכולת תגביר את הנטל על המדינה ותהווה אתגר עימו היא ית אלץ להתמודד . הרפורמות שהמדינה ביצעה עד כה בנושא אינן מספקות, ומחייבות צעדים נוספים בהיבטים הפנסיוני והסיעודי כאחד. המלצה מתבקשת היא ריכוז הביטוחים הסיעודיים בחברות הביטוח. בעיות נוספות בתחום הזקנה בישראל הן הפער בין הערים הגדולות, וביניהן לבין הפריפריה, וכן בעיית המחסור ב כוח אדם לטיפול באוכלוסיית הזקנים. נושא אחרון זה מחייב תכנון רב שנתי, מכוון ומבוסס על ידי המדינה, לכיוון וניתוב צרכי כוח אדם .

בעיית הקשישים בישראל שהם מחוסרי תקציבים סל תרופות דל וחוסר התחשבות של המדינה כלפיהם לכן נציע כאן כמה פתרונות אפשריים לבעיה זאת:

פתרונות אפשריים

פתרון ראשון שאני מציע הוא שינוי הגישה של הממשלה כלפי הקשישים שיפור מעמדו וכבודו של האזרח הוותיק בחברה הישראלית.

המענה לתופעות הפגיעה והאלימות נגד קשישים, צריך להיות בסדרת פעולות חינוך ברמה הממשלתית;

שיפור איכות החיים של ניצולי השואה בישראל הכוונה היא לרכז את הטיפול הממשלתי בסוגיה במשרד לענייני גמלאים. בכוונת המשרד הגמלאים לפעול להמרצת מימוש הזכויות והוא מגבש מנגנון אשר יקבע, כי ניצול שואה שלא הספיק לקבל את הפיצוי המגיע לו - זכאותו תועבר ליורשיו. זאת, על מנת לנטרל את גורם הזמן מבסיס השיקולים של אותם גופים .

שיפור הקשר הבין דורי בחברה באמצעות בניית מסגרת לפעילות סטודנטים, כל תנועות הנוער תלמידי התיכון, בחסות הרשויות המקומיות, לפעילות לטובת הזקנים

התוצר - הפתרון הנבחר

פתרון שני שאני מציע הוא פתרון שיאפשר טיפול יותר טוב בקשישים

לשחרר את השוק לתחרות, ולאפשר לבנות בתי אבות לא רק למגזר העשיר אלא לכל המגזרים. יש להחזיר את הכוח לידי הציבור, ולתת לציבור לממן בעצמו את האשפוז של קרוביו, על ידי ביטוחים שהוא יבחר ובתי אבות שהוא ישלם עליהם. רק כך התחרות על לבו של הצרכן תתורגם לאיכות גבוהה יותר של טיפול, כמו בתחומים אחרים שאנחנו מכירים. אם המדינה תעזור לתחרותיות כך בתי האבות ילחמו על כל מטופל והטיפול בהם יהיה הרבה יותר סבלני ואיכותי  

על הממשלה להקים רשות למלחמה בעוני: חסר גוף מארגן שיתאם בין כל משרדי הממשלה. אותו גוף יצטרך לקדם חקיקת חוק שירותי רווחה לכל, לפיו לכל אדם זכות לחיות בכבוד תוך הבטחת צרכיו החומריים והנפשיים הבסיסיים. יש לבחון את עדכון סל הבריאות כך שיכלול את השירותים של הביטוח המשלים או העדיף לכלל האוכלוסייה, לשקם את הדיור הציבורי ולתאם פעולות חיוניות נוספות"

הוסיפו את חתימתכם

שולח חתימה, אנא המתינו