חלוקה צודקת של קרקע המדינה

אין תמונה

מספר חתימות

4
 
1,000,000  
פורסם בתאריך: 02/03/2012
 

בס"ד

נייר עמדה זה נערך על ידי

 

אבי עייש, עו"ד ונוטריון

סגן ראש לשכת עורכי הדין בישראל

 

 

 


לכל מאן דבעי:

 

 

 

 

הנדון: מחאת המקרקעין:

 

נייר עמדה

 

הנה אני הח"מ, אבי עייש, עו"ד, מתכבד להציג בזאת נייר עמדה, לכל המתעניינים, כפי זה המנוסח דלמטה, שהוא מטעם מובילי המחאה בעניין חלוקת 'קרקעות מדינה' בישראל, בדור הנוכחי, לנוכח המצב הכלכלי, הקושי בהשגת דיור לאוכלוסיה רחבה וכצו השעה, כשם שמצאו לנכון לעשות מנהיגי המדינה, בסמוך לקום המדינה, לטובת אבותינו המייסדים, שעלו ארצה לבנות אותה ולהגשים את שיבת ציון אחרי אלפי שנות גלות, כדלקמן:

 

 

מבוא:

 

במהלך החדשים האחרונים הולכת ומתגבשת קבוצת אזרחים, מכל גווני הקשת של האוכלוסייה בישראל, צעירים ומבוגרים, נשים וגברים, דתיים וחילוניים, ספרדים ואשכנזים, בקיצור: אזרחים ללא דבר המבדיל ביניהם, במטרה למחות על העוולה ההיסטורית, בדבר חלוקת המקרקעין של המדינה, חלוקת המשאב הלאומי, ששייך לאזרחיה של המדינה, באופן בלתי שוויוני בקרב בניה, מאז קום המדינה, באופן שהביא להתעשרותם של רבים, עקב שינויי ייעודם של קרקעות חקלאיות, שהופקדו בידיהם לבניה, לצד זאת, שבני הדור האחרון, זועקים בסך הכל לקורת גג צנועה, לדיור בר השגה. האזרחים המוחים, מתקוממים על העובדה שכיום ישנם שטחי מקרקעין בקנה מידה גדול המוחזקים בידי מיעוט של אזרחים, המוגנים על ידי אינטרסאנטים ברשות המחוקקת ואי הקצאתם לאלו הזקוקים להם באמת פוגמת בעיקרון השוויון באופן הזועק לשמיים.

 

מובילי המחאה הנ"ל והאזרחים שתומכים בה, אינם מבטלים את תרומתה ההיסטורית והביטחונית של ההתיישבות החקלאית הנ"ל, על מסגרותיה השונות ואינם חולקים על החשיבות בהחלטות המדינה בעבר להקצות מקרקעותיה למתיישבים, שהיו חדורי אידיאולוגיה ונכונות לתרום למפעל הציוני. אך השאלה שנשאלת בקרב המוחים, מדוע להקל בתרומתו של הדור הנוכחי להגשמת המפעל הציוני וליישוב ארץ ישראל? מדוע לא להקצות גם לדור הזה קרקעות להתיישבות, באמצעות גל הקצאה חדש, של הדור הזה, לנוכח צו השעה ולנוכח הגשמת הערך של "צדק חלוקתי" בהקצאת מקרקעין.

 

המוחים דורשים אם כן בעניין זה, שוויון ואפליה מתקנת של הדור הזה לעומת דור המייסדים.

 

 

נושא המחאה: "צדק חלוקתי במקרקעי ישראל"

 

המחאה הנ"ל מנוהלת באמצעות יישות משפטית, ארגון "העם" שהוא עמותה ( בהקמה ), על מנת להבטיח את היותה מאורגנת ושיטתית ועל מנת לאפשר גיוס מסודר של פעילים, שותפים לדרך וכיו"ב.

 

 

מובילי המחאה ומנהליה: אילן אורייזר, אמיר נגרין, נלי דורות, נורית אהרוני ואחרים

יצירת קשר באמצעות אימייל: [email protected]

 

 

מטרות המחאה:

 

1)      

להעמיד על סדר היום הציבורי את הפליית הדור הנוכחי לעומת דור המייסדים בעניין הקצאת מקרקעין להתיישבות

 

להעמיד על סדר היום הציבורי, באופן אינטנסיבי, את האבסורד בעובדה, שהמקרקעין של מדינת ישראל, שהוא משאב לאומי, אינו מחולק בקרב בעלי הקרקע, שהם אנחנו אזרחי מדינת ישראל, באופן שוויוני וכן את השאלה, מדוע מנהיגינו אינם רואים לנכון, כי צו השעה כיום הוא לחלק מקרקעין לאזרחים, על פי קריטריונים ומדיניות שייקבעו על ידם, בדיוק כפי שעשו כן לעולים החדשים, שבאו לכאן ליישב את הארץ ולייסד את המדינה בסמוך להקמתה, לפני ואחרי, כאשר הוקצו להם שטחי ענק לטובת הקמת מושבים, קיבוצים ופריסת שטחי חקלאות.

 

2)      

להקצות שטחים להקמת מקבצי דיור ( מסוג קראוילות ) בהליך מזורז, למי שידו אינה משגת לקנות דירה

 

להביא לידי שינויים בחקיקה, שתכליתם מתן הוראות למינהל מקרקעי ישראל להקצות שטחים לצורך הקמת מקבצי דיור, בהליך מזורז, בכל רחבי הארץ לטובת אזרחים, שאין בבעלותם דירה ושאין ידם משגת לקנות דירה כיום וזאת לתקופה קצובה, כדי לשחרר אותם מדאגות המשכנתא ולאפשר להם להתרכז בחינוך הילדים, בשיפור איכות החיים והבריאות וכיו"ב.

 

להביא לידי כך, שעוד בטרם יחלו בהליכי חקיקה מסורבלים (  הנמשכים זמן רב ולעיתים נמרחים על פני שנים רבות ), למשל מכח צווי חירום או מכח כל אמצעי חוקי אחר המסמיך את הממשלה, יוקצו קרקעות ברחבי הארץ, בבחינת מתן "עזרה ראשונה" לבעיית העדר דיור בר השגה, לבניית אלפי יחידות דיור בקרקע, בשיטת "בנה ביתך" ( באמצעות בניה קלה בלבד ) של מבנים דמויי "קראוילות", שנבנו במתחם ניצן לטובת מפוני גוש קטיף.

   

להקים וועדה ממלכתית מיוחדת שתחקור את עניין הקצאת המקרקעין ההיסטורית על מנת לגבש ולהציג מסקנותיה לשינוי סדרי העדיפויות ולקביעת עקרונות חדשים לניהול המקרקעין של המדינה לטובת אזרחיה

 

 


3)       להביא לידי הקמת וועדה ממלכתית מיוחדת, שעניינה הגשמת צדק חלוקתי בהקצאת מקרקעין במדינה, שתמליץ על סדרי עדיפויות חדשים ועקרונות של ניהול המקרקעין על ידי מינהל מקרקעי ישראל, עקרונות שיתקבלו על פי אמות מידה של פורום ציבורי ולא בחדרי חדרים של המינהל. וועדה זו, מן הסתם, תחקור לטובת הציבור את ההשתלשלות ההיסטורית של חלוקת המקרקעין, שהייתה והיא תביא את הממצאים לעיונו של הציבור.

 

במסגרת גיבוש העקרונות הנ"ל המחוקק יגביל בחקיקה את סמכויות מינהל מקרקעי ישראל שהוא גוף ניהולי, אשר חרג מסמכותו מעבר לכל סמכות הניתנת לגוף מינהלי, כדי להחליט החלטות בדבר גורלם של קרקעות המדינה. המחוקק יתווה את המדיניות המבוססת על עקרונות השוויון ואילו המינהל יוציא מדיניות זו מן הכח אל הפועל.

 

4)      

להרחיב את המושבים והקיבוצים ולאפשר עיבויים באוכלוסיה חדשה

 

להביא המחוקק לקבוע, כי מסביב לקיבוצים ולמושבים ובסמוך אליהם יוקצו קרקעות, ( על חשבון קרקעות חקלאיות שאינם בשימוש או מושכרים דרך קבע למעבדים חיצוניים, בנזיד עדשים ) לבניית קראוילות ולו באופן זמני לטובת אלו החפצים בדיור בר השגה שמסכימים, לנוכח מצבם הכלכלי, להתיישב בפריפריה. יצויין, כי הקרבה למושב ולקיבוץ, תקל מן הסתם על הגישה לתשתיות, דרכים, חשמל, ביוב וכיו"ב. בדרך זו, באופן הקצר ביותר והמיידי, ימצאו עצמם זוגות צעירים רבים, זוכים לחלקת אלוהים הקטנה שלהם.

 

5)      

שינויי ייעודם של מתחמים חקלאיים, שאינם מעובדים למשך זמן רב, למגורים - מבלי להמתין שיוזמה תכנונית בעניין זה תגיע מצד החוכרים עצמם

 

להביא לידי, פעולה אינטנסיבית ותכנון מהיר של מתחמים חקלאיים, אפילו אלו המוחזקים על ידי חוכרים, כדי שינויי ייעודם למגורים. בתוך כך, לפצות את החוכרים בפיצוי הולם וראוי אך לא דוגמת התמורות המפליגות שקיבלו בעבר במסגרת החלטות ממ"י, 666, 667, 533, 727 וכו'. קרקעות אלו יועמדו לרשות הציבור לבנייה מהירה וקלה ו/או לשיווק מוזל להורדת מחירי הנדל"ן. באופן זה, לא יהפוך בג"צ הקשת מזרחית לגול עצמי למדינה, אשר בעטיו, חדלו החוכרים ליזום שינויי ייעוד בעצמם של שטחיהם החקלאיים מחוסר כדאיות כלכלית. מי אמר שרק בידם להגיש תוכניות לשינויי יעוד. אין ספק שהיוזמה לעניין זה יכולה להגיע מצד הממשלה. על ידי כך, ייושם בג"צ הקשת המזרחית ליישום תכליתי ולהגשמת ייעודו הלכה למעשה.

 

      אבי עייש, עו"ד

      נייד: 054-6134346, פקס. 08-6754194 אימייל: [email protected]

 

הוסיפו את חתימתכם

שולח חתימה, אנא המתינו