לא לשכונת מגורים כן לפארק ציבורי על שטח הבסיס המפונה סטלה מאריס חיפה

אין תמונה

מספר חתימות

עד כה נאספו: 177 חתימות.

לא לשכונת מגורים כן לפארק ציבורי על שטח

הבסיס המפונה סטלה מאריס חיפה

הבסיס הצבאי סטלה מאריס שלאורך רחוב טשרניחובסקי בכרמל הצרפתי בחיפה עומד להתפנות. שטח הבסיס נמצא בראש הכרמל, ההר הקדוש לארבע דתות, והמוזכר בתנ"ך. שטח הבסיס הוא שטח פתוח ייחודי ונדיר הנמצא בליבה של העיר,הינו  בעל ערכי נוף נדירים ביותר, מוקף באתרים רבי חשיבות וערך היסטורי: מערת אליהו הנביא, המנזרים הכרמליתיים, פסל מריה, האנדרטה לזכר חיילי נפוליאון, האובליסק הבהאי, הבונקרים הבריטיים, הרכבל ועוד.

משטח הבסיס נשקף נוף פתוח של העיר התחתית, הים התיכון, מפרץ חיפה, עמק זבולון, הגליל ומישור החוף. זאת הסיבה שראש הכרמל מוגדר הן על ידי אונסק"ו והן ע"י רשות הטבע והגנים בתכנית המתאר של חיפה כאזור נוף תרבות [1].

אנו מתנגדים לתוכנית רמ"י לשימוש בשטח לבניית שכונה נוספת בחיפה, המצטרפת לשורת שכונות שכילו את אחרוני השטחים הפתוחים בלב העיר בעשורים האחרונים. אנו סבורים שמדובר בנזק ללא תקנה שיהווה בכייה לדורות. ראש הכרמל הינו שטח ללא תחליף. פוטנציאל השימוש בשטח כמוקד משיכה תיירותי לעיר ולמרחב הוא עצום. על השטח לשרת את כלל הציבור, במקום מספר מצומצם של משפחות מקרב המעמד הגבוה שיזכו לבנות בו את ביתם המפואר.

תוכנית הקמת השכונה בסטלה מאריס עומדת בסתירה לתכנית המתאר העירונית, המייעדת, ובצדק, את השטח לשימוש ציבורי, ומציעה בנייה למגורים בסמיכות לו. אנו ממליצים לבחון את נושא בעלויות.

חשיבה קצרת מועד. נראה כאילו בנייה למגורים היא משאת נפש, הכנסה כספית ושיא הפיתוח. האמנם?

עומדים להכפיל את מספר הדירות בחיפה, תוכנית מפרץ חיפה החדש, תמ"א 75, שאושרה לאחרונה כוללת הקמת 130,000 יחידות דיור[2], כמה דירות ריקות ומבנים נטושים יש בחיפה? היכן כל הנופשים שהיו מגיעים לחיפה ליהנות מן הכרמל הירוק? דרושה חשיבה יצירתית וראייה לטווח רחוק כדי לשקול את הצרכים האמיתיים המתפתחים של תושבי העיר ושל ציפיות תיירות חוץ ופנים.

שכונת כרמל צרפתי ורמת שאול עצמה רחובות טשרניחובסקי (צידו הדרומי) ורחובות אדמונד פלג עומדים בפני פינוי בינוי ובנייה צפופה, כמוהם גם שכונות סמוכות נוספות בחיפה. תוספות יחידות דיור אילו מחייבות הרחבת השטחים הציבוריים ולא צמצומים משום שכבר כיום תושבי חיפה, משוועים לשטחים ציבוריים לפעילות פנאי ספורט ותרבות.

לאחר שקראתם בקשתנו זו, ובטרם תעברו לבחינה מפורטת כזו או אחרת של ההליך הסטטוטורי הכרוך במהלך כזה או אחר, אנו ממליצים לבדוק את היסטוריית הבעלויות של השטח מפצירים בכם להפעיל את הגיונכם הבריא, ולהרהר האם התועלת הכלכלית ארוכת הטווח מבניית עוד שכונת שינה, אחת מני רבות, בשטח עם נדל"ן יוקרתי ככל שיהיה - האם ייתכן שהיא גבוהה יותר מהערך הכלכלי, התרבותי, התיירותי של הקמת פארק מטרופוליני, על שטח ראש הכרמל לטובת תושבי השכונות הסמוכות בפרט ותושבי העיר בכלל? האם נכון לבנות בכל פיסת אדמה פנויה בארצנו, שהייתה פעם יפה, הולכת ולובשת אפור בכל אשר תפנה העין?

אנו ממליצים להקים בשטח פארק המקדם ערכים של ידידות והאחווה - הפארק כמפתח לחיבוריות העיר! שטח הבסיס הינו גורם מפתח, המהווה מעין חוט השני, המחבר בין פניני התיירות הקיימים בעיר לכדי שרשרת תיירותית אחת מלאה וייחודית במינה. הפארק משלים רצף אטרקטיבי לתיירות חוץ ופנים, המתחיל ממרכז הכרמל, הגנים הבהאיים, דרך רחוב יפה נוף, גן הפסלים, הפארק עצמו, מנזר הכרמליתים סטלה מאריס, והרכבל. לאחר תנועה בנקודות אלו בראש ההר, ניתן להמשיך ולרדת באמצעות הרכבל או השביל הקדום למערת אליהו הנביא, המוזיאון הימי, ועד לטיילת הים ולשכונת בת-גלים שלאורך החוף,  שכונה המתאפיינת בריבוי אמנים ואשר עוברת התחדשות עירונית מאסיבית. נפח התיירות שיזרום לשכונה מהרכבל התחתון ישדרג ויחזק אותה, והיא תהווה עבורם מוקד מושכני נוסף. ומשם יזרמו התיירים באופן אורגני למושבה הגרמנית או לעיר התחתית, שאף היא עוברת תהליכי התחדשות. כך ייסגר בשילוב עם הכרמלית מעגל טיול המהווה תשתית ליום עד יומיים למבקרים, ובכך ישאירם לשהייה בעיר ואף לביקור חוזר בה. הפארק יאפשר את מיתוג העיר ברמה בינלאומית כעיר הידידות והאחווה. אנו ממליצים לתכנן פארק המשתלב במרחב, המכבד את המרחב, ומכבד את התושבים הגרים בסמיכות ומאפשר גם להם להנות מנפלאות הטבע הפתוח לציבור הרחב.

יש לעצור ולבטל באופן מיידי כל התקדמות בקידום שינוי התב"ע והפיכתו משטח ציבורי לשטח לבניית מגורים!

בכבוד רב ובתודה מראש,

יעל אמיתי יו"ר פורום ציבורי כרמל, יוליאנה אליעזר ישי ועד השכונה ותנועה ישראלית

הוסיפו את חתימתכם

שולח חתימה, אנא המתינו

ציר הזמן של העצומה

13/06/2023
העצומה השיגה 100 חתימות!
12/06/2023
העצומה השיגה 50 חתימות!
11/06/2023
העצומה נפתחה