הפסקת הריון - בלי אישור פסיכיאטרי

הצטרפו לקריאה: הורוביץ – ומה עם חוזר מנכ"ל הפסיכיאטרי?

השבוע השתתף שר הבריאות בישיבת הוועדה לקידום מעמד האשה בכנסת והכריז על כוונתו לחולל שינוי מהותי באופן שבו הוועדות להפסקת הריון מתפקדות. זוהי מטרה ראויה וחשובה, אבל כדי להשיגה לא ניתן להסתפק בהצהרות.

אחד החסמים המרכזיים בדרכן של נשים להפסקות הריון בישראל הוא חוזר מנכ"ל משנת 1993 שגובש בזמנו בעקבות לחצים פוליטיים. החוזר מחייב כל אשה, המבקשת להפסיק הריון בשל חשש שהמשך ההיריון יגרום לה ל"נזק נפשי", להצטייד בחוות דעת פסיכיאטרית לפיה היא סובלת מהפרעה נפשית קלינית מוכרת.

מעבר להשפלה הכרוכה בכך שאשה המבקשת להפסיק הריון בלתי רצוי צריכה להיות מאובחנת על ידי פסיכיאטר כ"משוגעת", חוזר המנכ"ל המדובר הוא גם בלתי חוקי ובלתי חוקתי.חוק העונשין מסמיך את השר לגבש חוזרי מנכ"ל  רק לשם ביצועו של החוק. אבל, חוזר המנכ"ל הפסיכיאטרי משנה את החוק לרעתן של נשים. הוא מכפיף אותן לדרישה, שלא מעוגנת כלל בחוק.

כאשר הכנסת גיבשה את העילה של "נזק נפשי" כעילה להפסקת הריון בשנות השבעים היא בחרה במכוון במונח רחב על מנת לאפשר לוועדות לתת אישור להפסקת הריון בכל מצב שבו אישה חוות מצוקה נפשית בשל ההיריון הבלתי רצוי. אנחנו בפורום למשפט, מגדר ומדיניות חברתית דורשות כבר כמה שנים משרי הבריאות השונים לבטל את חוזר המנכ"ל הפסיכיאטרי. פנינו בעניין זה גם לשר הורוביץ כמה פעמים, אולם לא זכינו לשום תגובה. אז אנא הצטרפו אלינו בקריאה: הורוביץ – הגיע הזמן לבטל את חוזר המנכ"ל הפסיכיאטרי.

19/12/2021
08/12/2021