מטלת ביצוע באזרחות | בעיית חוק גיל פרישת החובה
מספר חתימות
3 |
|
5,000 | |
אנו תלמידי י"ב, במסגרת מטלת הביצוע באזרחות, חקרנו את חוק גיל פרישת החובה.
לפי חוק זה, הגיל שבהגיעו אליו ניתן לחייב עובד לפרוש מעבודתו בשל גילו, הוא 67 לגבר ולאישה. החל מגיל זה, החוק מאפשר למעסיקים לפטר את עובדיהם על-בסיס גילם בלבד. מטרת חוק זה היא לקבוע כללים אחידים לעניין גיל הפרישה מהעבודה ולעניין ההטבות שמקבל העובד עד גיל הפרישה ואחריו.
בעזרת סקירת ספרות וראיון עם מיכה חיץ, שפיטוריו הלא מוצדקים אופשרו בגלל חוק זה, גילינו שחוק גיל פרישת החובה הוא בעייתי - עקב התארכות אורך החיים הממוצע של בני האדם, נוצר מצב בו אנשים מפוטרים כאשר הם עדיין במצב כשיר לעבודה ומעוניינים להמשיך. גם מצאנו כי החוק פוגע בזכויות אדם בסיסיות – הזכות לשוויון וחופש העיסוק. חופש העיסוק הוא הזכות הטבעית של כל אדם לעסוק בכל עיסוק או מקצוע שיחפוץ בו. הזכות לשוויון במדינות הדמוקרטיות משמעה שוויוניות החוק ושוויון באכיפתו, ללא הבדל בגזע, מין, שפה, לאום, דת, השקפה פוליטית, אידאולוגיה, גיל ועוד. אף על פי שמדינת ישראל מכירה בזכויות אלו, לפי חוק גיל פרישת החובה, נראה שעדיין יש במדינה הפליה על בסיס גיל ופגיעה חמורה בזכותו של כל אדם לחופש התעסוקה.
עוד גילינו כי במספר לא מבוטל של מקרים, הפנסיה בכלל לא יכולה לכסות את ההוצאות של האנשים הקשישים, כך שנוצר מצב של עוני סמוי מהעין: לפי מחקר שערך מכון טאוב בשנת 2013, כ-21% מהקשישים במדינת ישראל נמצאים מתחת לקו העוני כתוצאה ממחסור בהכנסות. זהו שיעור העוני הגבוה בעולם המפותח לפי הכנסות פנויות. לא רק זה, עם פחות עובדים בשוק העבודה, צמיחת המשק מעטה ונהיית קטנה יותר.
בנוסף, החוק פוגע במצב הנפשי של המפוטרים: בראיוננו עם מיכה חיץ, 76, הוא אמר כי לאחר פיטוריו "כל הסביבה וההרגשה האישית השתנתה - לא הייתה מטרה לקום אליה בבוקר, במשך כל היום היה שעמום." הוא גם נתן את דעתו לגבי חוק גיל פרישת החובה: "טעות יסודית. אנשים בגיל הזה שעדיין נמצאים בכושר טוב ובמצב בריאותי תקין יכולים להמשיך לתרום בשוק העבודה. חבל ששולחים אותם הביתה."
אנו מאמינים שיש לבטל את חוק גיל הפרישה, או לפחות לשנותו בצורה דרסטית, כך שידרוש הצדקה רפואית לפיטוריו של העובד (למשל שחשיבתו אינה צלולה עוד, ולכן אינו כשיר לעבודה). זאת כמובן כאשר ניתנת להם האפשרות להתפטר ולצאת לפנסיה אם הם רוצים בכך. כך תהיה האפשרות לקשישים המעוניינים בכך וכשירים לכך להמשיך לעבוד, אפילו לאחר גיל הפרישה. חשוב לנו גם לציין שהעסקה כזו של קשישים שנמצאים מחוץ לכוח העבודה כרגע תתרום רבות לכלכלת המדינה ולצמיחתה.
אנו פונים לחברי הכנסת, לקשישים שסבלו מהחוק ולאזרחים מודאגים שאכפת להם מעתידם בשוק העבודה, להתאגד יחד ולהבין שחשוב לפעול ולשנות את המצב. חתימה המונית על עצומה זו עשויה לעזור לנו להביא לשינוי החוק.
עזרו לנו לשנות את המצב וחיתמו על העצומה!