שוויון זכויות

שוויון זכויות

מספר חתימות

6
 
10,000  
פורסם בתאריך: 22/05/2013
 

זה הזמן לומר לכל המחוקקים שמהיום אנחנו בעד מתן שוויון זכויות לקהילה הגאה, ומי מהם שלא יתמוך אנחנו לא נתמוך בו!

הזכות לאהוב מוקנה לכל אדם:

הדין במדינת ישראל, אינו מאפשר לבני זוג מאותו המין להינשא ולזכות בהכרה חברתית מלאה בהיותם יחידה משפחתית, על כל הזכויות הנלוות להכרה שכזו. כמו כן, שורה ארוכה שלחוקים מקנה לבני זוג ידועים בציבור מעמד שווה לזה של בני זוג נשואים, ואולם, ברוב המקרים אין מעמד הידועים בציבור כולל בני זוג מאותו מין. בכל הנוגע למערכת היחסים שבין בני הזוג לבין עצמם - שיתוף ברכוש, חובת מזונות, קבלת החלטות רפואיות בעת חירום וכדומה - יכולים בני הזוג להסדיר אותה באמצעות חוזה. בעניינים שבינם לבין צדדים אחרים, כגון קבלת הטבות מהמדינה בגין בן הזוג, נדרשת הכרה חוקית לשם קבלת זכויות. במספר ענייניםמצומצם כבר קיימת הכרה חוקית בבני הזוג מאותו מין, אולם הדרך שנותרה בעניין זה עוד ארוכה  להלן אציין את המצב החוקי במספר תחומים מרכזיים:

 

  פנסיה - על פי חוק שוויון ההזדמנויות בעבודה ופסיקת בית המשפט העליון מחויבים מעסיקים פרטיים להעניק זכויות שוות במקום העבודה עבור בן זוג מאותו המין, לרבות זכויות פנסיה. באופן פרדוקסלי, בני זוגם בני אותו המין של עובדי מדינה ועובדי צה"ל אינם זכאים לכך. ניסיון לשנות מצב זה ביחס לעובדי מדינה על ידי הצעת תיקון לחוק שירות המדינה (גימלאות) נכשל. הצעת החוק עברה בקריאה טרומית , אולם לאחר שהועברה על ידי ועדת עבודה ורווחה לקריאה ראשונה, לא הועלתה להצבעה, כתוצאה מלחצים שהפעילו המפלגות הדתיות.   ירושה - מבחינת חוק הירושה זהה מעמדו של ידוע בציבור הטרוסקסואל למעמדו של בן-זוג נשוי, והוא זכאי, בתנאים מסוימים, לאותן זכויות. ידוע בציבור בן אותו המין אינו מוכר כזכאי למעמד כזה.   ביטוח לאומי - בני זוג מאותו המין, בניגוד לידועים בציבור, אינם מוכרים על ידי המוסד לביטוח לאומי לצורך קיצבאות שונות, כגון גימלה לאלמנים ולאלמנות.   משכנתאות - בני זוג מאותו מין, בדומה לבני זוג לא נשואים אחרים, אינם מוכרים כזוג לצורך קבלת משכנתא.   מס הכנסה - החוק בעניין זה מכיר בבני זוג נשואים בלבד לצורך קביעת חבויות במס וזכאויות להנחות. מאחר שלעתים קרובות - אם כי לא תמיד - חבות המס של בני זוג נשואים גבוהה יותר, המצב הקיים אינו בהכרח לרעת בני הזוג שאינם יכולים להינשא.   פיצויים ותמיכה בגין מות בן זוג - בן זוג מאותו מין לא זוכה להכרה ברוב החוקים, המעניקים סיוע בגין מות בן-זוג. כגון במקרה של חייל שנפל או מי שנפגע בפיגוע טרור. כך למשל קבעה ועדת ערעורים לפי חוק משפחות חיילים שנספו במערכה, כי הגדרת בן משפחה בחוק אינה כוללת בן-זוג מאותו מין, ולפיכך אין זה זכאי לקבל תגמולים כבן זוג של חייל שנפטר   זכות לאזרחות או תושבות בן הזוג - בן-זוג לא יהודי, שנשוי לאזרח ישראלי, יכול על-פי-רוב לקבל אזרחות ישראלית, ועימה הזכות לשהות כאן שהיית קבע. בני זוג שאינם נשואים, לרבות בני זוג מאותו מין, אינם זכאים לכך.

 

הזכות להורות

לזכותם של הומוסקסואלים ולסביות להיות הורים היבטים אחדים: הזכות להמשיך ולגדל ילדים מקשרים קודמים; זכות גישה שווה לטיפולי פוריות ולטכניקות הולדה מתקדמות; הזכות לאמץ; הזכות להכרה בהורות משותפת לילדים שנולדו במסגרת הקשר הזוגי.

 

  הורות על ילדים מנישואין - לא ידוע לנו על מקרים, בהם בתי משפט או בתי דין הרבניים בישראל פגעו בזכותם של הורים לאפוטרופסות או החזקה של ילדיהם הקטינים בשל נטייתם המינית.   קבלת תרומות זרע וטיפול הפריה חוץ-גופית - כיום נדרשת אשה לא נשואה, בניגוד לאשה נשואה, לעבור בדיקה פסיכיאטרית והערכה של עובד סוציאלי כתנאי לקבלת תרומת זרע, והערכת עובד סוציאלי כתנאי לקבלת טיפול הפריה חוץ-גופית. שאלת חוקיות הדרישה לבדיקות כתנאי למתן טיפול תלויה ועומדת כיום בבית המשפט העליון בעקבות עתירה שהוגשה בעניין זה לבג"צ.   הכרה בהורות משותפת - אין כיום הכרה משפטית בהורות משותפת של בני זוג מאותו מין על ילדים, כגון במקרה של ילד שנולד מתרומת זרע במסגרת קשר זוגי לסבי. הדרך היחידה לזכות בהכרה משפטית מלאה בהורות משותפת היא על ידי אימוץ, אולם חוק אימוץ ילדים מאפשר רק לבן זוג נשוי לאמץ את ילדו של בן זוגו (למשל, מבן זוג קודם שנפטר). לעומת זאת, יתכן שניתן יהיה לקבל צו לאפוטרופסות משותפת של בני הזוג לילד, אולם אין תקדימים משפטיים לכך. מכל מקום, גם צו אפוטרופסות לא יקנה את מלוא הזכויות והחובות המשפטיות הקיימות ברגיל בין הורים לילדיהם.   אימוץ - חוק האימוץ אינו מאפשר ליחידים, או זוגות שאינם נשואים, לאמץ בארץ, אלא במקרים שלא ניתן למצוא לילדים משפחות מאמצות אחרות .   פונדקאות - לפי חוק הסכמים לנשיאת עוברים, שהתקבל בכנסת במארס 1996 , רק בני זוג נשואים יכולים להתקשר עם אם נושאת בהסכם פונדקאות.

דוגמאות לאי שיווין חוקתי כלפי ההומוסקסואלים:

דוגמא א:

בית המשפט למשפחה דחה בקשות לאימוץ ילדי אישה על ידי בת זוגה בטענה ששאלת מעמדם של בני אותו המין החיים חיים משותפים מצויה במחלוקת לאומית וחברתית) תיק אימוץ 37/07(שופטת בית המשפט לענייני משפחה, השופטת נילי מיימון, דחתה בקשתן ההדדית של בנות זוג לאמץ האחת את הילדים שילדה רעותה בטענה ששאלת מעמדם של בני אותו המין החיים חיים משותפים מצויה במחלוקת לאומית וחברתית ולכן טובת הילדים עלולה להפגע אם יאושר האימוץ. בנות הזוג ערערו לבית המשפט המחוזי בטענה, כי ההחלטה עומדת בניגוד להלכת ירוס חקק בה קבע בית המשפט העליון כי חוק האימוץ מאפשר אימוצים בתוך משפחות חד מיניות כאשר מתקיימות נסיבות מיוחדות המצביעות על כך שטובת הילדים היא כי ינתן צו אימוץ. בהלכת ירוס חקק אף נקבעו קריטריונים לבחינת הנסיבות המיוחדות הכוללים בין השאר את קיומו של קשר נוכחי בין המאמץ למאומץ, משכו ועוצמתו.

דוגמא ב:

בית המשפט לענייני משפחה קבע שהחוק למניעת אלימות במשפחה אינו חל על זוג הומואים שכן יחסיהם סותרים את ערכי המדינה כמדינה יהודית (תמש016310/08)בית המשפט סירב להוציא צו הגנה לגבר שהתלונן כי המאהב שלו לשעבר מתעלל בו נפשית לאחר שהודיע לו שהוא נפרד ממנו. נקבע כי המבקש אינו עונה לאף הגדרה בחוק- לא כבן משפחה ולא כידוע בציבור וכן כי המבקש אינו זכאי להיות מוכר על פי החוק מפני שיחסים אלו מעצם טיבם וטבעם אין בהם כדי ליצור את התא המשפחתי הגרעיני של הורים וילדים.לדברי בית המשפט מכיוון שיחסים הומוסקסואליים סותרים את ערכי המדינה כמדינה יהודית אין לתת להם הכרה אם המחוקק אינו עושה זאת.

דוגמא ג:

משרד הפנים חזר בו מהבקשה לדיון נוסף בעניין רישום אימוץ חו"ל של בני זוג מאותו המין והצהיר כי ימלא אחר הוראות פסק הדין בעניין (דנ"גצ 4252/00)במאי 2000 פסק בית המשפט העליון כי על משרד הפנים לרשום אימוץ על ידי בן זוג מאותו המין שנערך בחו"ל. משרד הפנים ביקש לקיים דיון נוסף בפני הרכב מורחב ובינתיים סירב לרשום אימוצים מחו"ל של זגוות חד מיניים בטענה שהעניין תלוי ועומד, וזאת למרות הוראתו המפורשת של בית המשפט לבצע אתהרישומים. כעת חזר בו משרד הפנים מהבקשה לדיון נוסף והצהיר כי ירשום את האימוצים בהתאם לפסק הדין תוך הבעת הסתייגויות שונות

הוסיפו את חתימתכם

שולח חתימה, אנא המתינו