שוויון בחינוך

אין תמונה

מספר חתימות

4
 
20,000  
פורסם בתאריך: 28/04/2017
 

הנושא והסבר עליו

במדינת ישראל קיים חוק חינוך חובה חינם, החוק קובע שיהיה חינוך חינמי לכל ילד החל מגיל 3 ועד סיום כיתה יב'. החוק אינו מחייב שוויון בחינוך, לכן, נוצרו פערים בחינוך בין בתי ספר ציבוריים, שמסלול החינוך נקבע במלואו ע"י משרד החינוך, לבין בתי הספר הפרטיים, שהם בעלי אפשרות תמרון בחירה, ויותר חופשיות בבחירת ותכנון המסלול הערכי חינוכי שיעברו תלמידיהם, וכמובן בעלי תקציב יותר גדול כיוון שהם גובים שכר לימוד מהורי תלמידיהם. אי שוויון זה יוצר פערים חברתיים על רקע כלכלי כיוון שלא כל הורה יכול להרשות לעצמו לשלוח את בנו לבית ספר פרטי.

מה משרד החינוך עשה כדי לנסות לפתור את הבעיה?

משרד החינוך דוגל בשוויון בחברה, וכבר זמן רב שהוא מנסה לפתור בעיה זו, הוא מפציר בבתי הספר הפרטיים להוריד את שכר הלימוד שהם גובים מהורי תלמידיהם, אך לא דורש זאת, לכן מרבית מבתי הספר הפרטיים לא נענו לבקשתו.

כתוצאה מכן הוציא את "חוזר המנכ"ל", מסמך זה מחייב את בתי הספר ה"מוכרים שאינם רשמיים" להגביל את סכום הכסף אותו הם גובים מההורי התלמידים.

בעזרת מסמך זה, משרד החינוך מאמין שיוביל לשוויון בחינוך בישראל בכך שישווה את תקציבם של בתי הספר הפרטיים לתקציבם של בתי הספר הציבוריים. וגם יאפשר להורים במצב סוציו-אקונומי נמוך יותר גם כן לשלוח את ילדיהם לבתי ספר פרטיים ולא רק להורים ממצב סוציו-אקונומי גבוה. בעיה מרכזית בפתרון זה היא שהורדת שכר הלימוד של בתי הספר הפרטיים(שהוא חלק מרכזי בתקציב בית הספר) יכול לגרום לבית  הספר להיסגר. כמו כן יוריד את רמת החינוך בבתי ספר הפרטיים, כיוון שהם לא יוכלו לשלם עבור חינוך ברמה גבוהה, חינוך עולה כסף אם נרצה ואם לא.

הפתרון שלנו:

אנחנו מציעים שמשרד החינוך יעבור לשיטת תקצוב דיפרנציאלי, במקום לתקצב כל בית ספר ציבורי כמות מסויימת של כסף וכל בית ספר מוכר שאינו רשמי כמות מסויימת של כסף, שיתקצב כל בית ספר לפי רמת החינוך באותו בית הספר. בתי ספר בהם רמת החינוך פחות טובה יקבלו יותר תקציבים ממשרד החינוך, ובתי ספר בהם רמת החינוך יותר גבוהה יקבלו פחות תקציבים ממשרד החינוך, על מנת לממן את התקציבים המוגברים של שאר בתי הספר.

כך בעצם לאחר זמן מה, רמת החינוך בבתי הספר תשתווה בערך לממוצע הנוכחי, וכך ייווצר שוויון במערכת החינוך. כמו כן תיפתר גם הבעיה של הבדלים בחינוך בין מעמדות סוציו-אקונומיים כיוון שהחינוך ישתווה בכל בתי הספר גם הפרטיים וגם הציבוריים.  חיסרון של פתרון זה הוא שהוא לא זול, פתרון זה יצריך השקעת כספים מצד משרד החינוך, כסף שאין למשרד החינוך, אך מה שטוב בכך הוא שגם אם משרד החינוך לא יצליח להשקיע את הכספים הללו, שום בית ספר לא ייסגר, לכן בחרנו בפתרון זה.

בבקשה תתמכו בנו

הוסיפו את חתימתכם

שולח חתימה, אנא המתינו