דורשים טיפול במתמודדים עם הפרעות אכילה ובני משפחותיהם

אין תמונה

למרות המספר העצום, שככל הנראה עומד על יותר מ-100,000 חולות וחולים בישראל, המערך הטיפולי בהפרעות אכילה בישראל מוזנח כבר שנים ארוכות - ומאז התפרצות הקורונה המחסור באפשרויות הטיפול השונות החריף מאוד. כתוצאה מכך התרחשו מספר תהליכים אשר גורמים לכך שהטיפול בחולות וחולים אלו הפך כושל - עליהם מתריע פורום ההורים למעלה מחצי שנה, אך אינו זוכה לכל מענה משר הבריאות:

1. תחילת הטיפול מתעכבת בחודשים רבים: השלב בו מתחיל הטיפול בחולות וחולים אלו מתעכב באופן הגורם להם לנזק בלתי הפיך: זמני ההמתנה לטיפול בקהילה, במערכות האשפוז ואפילו ברפואה הפרטית נע בין חצי שנה עד שנה - כאשר התורים הולכים ומתארכים.

יש לציין כי על פי כל המומחים, בארץ ובעולם, התחלת הטיפול בשלב מוקדם ככל שניתן הינה קריטית להצלחתו ורק נערות ונערים שקיבלו טיפול בשלב מוקדם הינם בעלי סיכוי להחלמה מלאה. לעומת זאת, עיכוב בטיפול, גם של מספר חודשים בודדים, מוביל לכך שמצב החולות והחולים הופך גרוע יותר, גופנית ונפשית, מה שמצריך לאחר מכן התערבות טיפולית משמעותית יותר, עד כדי אשפוז, וגורם לכך שסיכויי ההחלמה צונחים דרמטית

2. העול הכלכלי: כתוצאה מזמני ההמתנה הארוכים נאלצים מי שחושדים או אובחנו כי ילדיהם סובלים מהפרעת אכילה לפנות לרפואה הפרטית. ברי המזל שמצליחים למצוא תור בזמן סביר ייאלצו לשאת בעול של אלפי שקלים בחודש, הוצאות אשר אינן מקבלות החזר מקופות החולים ו/או מחברות הביטוח השונות.

מברור שנערך בקרב הורים לילדים ונוער המאובחנים עם הפרעות אכילה עולה כי העול הכלכלי על משפחה לצורך טיפול בחולה עצמו עומד על 7,000-10,000 ש״ח לחודש. הסיבה לכך היא שהטיפול בהפרעות אכילה מחייב צוות מולטי-דיסיפלינרי המורכב מדיאטנית, פסיכולוגית ופסיכיאטרית - כולם מומחים בהפרעות אכילה.

בנוסף לכך נאלצות משפחות רבות לטפל בילדיהם במסגרת ״אשפוז ביתי״, מונח המתאר למעשה מצב בו אחד ההורים נדרש להפסיק את עבודתו לחלוטין ולהשגיח במשך 24 שעות ביממה על ילדו - ללא עזרה. מדובר לא רק על עול כלכלי משמעותי ביותר, אלא גם בעול נפשי עצום שלעתים אף מחמיר את ההפרעה.

דרישות פורום ההורים למתמודדים עם הפרעות אכילה

פורום ההורים למתמודדים עם הפרעות אכילה הוקם בחודשים האחרונים על ידי קבוצת אמהות לחולות צעירות ובוגרות אשר חוות על בנותיהן את הקושי העצום והמחסור במסגרות טיפוליות, הגורם לטיפול לקוי בבנותיהן ולהתדרדרות במצבן. מטרת הפורום הינה להביא לשיפור דרמטי ומהיר בטיפול בהפרעות אכילה במדינת ישראל, לאורך שלבי הטיפול השונים.

דרישות הפורום:

1. להעניק מיידית תמיכה כלכלית נרחבת למשפחות הנאלצות לשאת בעול העצום של הטיפול בילדיהן החולים. עשרות אלפי משפחות במדינת ישראל מוצאות עצמן נדרשות להכריע בין הענקת טיפול לילדיהן לבין קריסה כלכלית.
  2. להקים באופן מיידי מסגרות טיפול בקהילה, לשלבי המחלה השונים. כיום מרבית המסגרות בישראל הינן של אשפוז מלא ו/או פוסט אשפוז. ישנו צורך דחוף במסגרות אשר יעניקו טיפול ראשוני ומהיר, עד האשפוז, וייתכן אף ימנעו אותו לחלוטין. מסגרות אלו אינן מצויות כיום באף אחת מקופות החולים.

16/05/2022
15/05/2022