זעקת שביל ישראל - אל תגעו בשביל הקיים

זעקת שביל ישראל

ממשלת ישראל - הסירו את ידיכם מ"שביל ישראל"! אל תהרסו את יצירת הפאר הזו!

אנו קוראים לציבור לקרוא, לחתום, להפיץ ולהתגייס לשינוי החלטת הממשלה

במדינה השסועה כמעט בכל תחום: פוליטקה, כלכלה, דת, תרבות, הוקם לפני 22 שנה שביל ישראל, שהפך להיות אחד הסמלים המתאים לכולם ומקובל על כולם. השביל נוצר ע"י ועדה ציבורית, והועמד לרשות הציבור. ללא רישום, ללא תשלום, ללא צורך במורה-דרך. אורי דביר ז"ל, שעמד בראש צוות התכנון והסימון של השביל, ראה מול עיניו שביל חופשי ופתוח לקהל הרחב, לישראלים ולתיירים, ללא צורך בניסיון וידע מוקדמים.. שיקוליו נבעו מידיעת הארץ ומהכרת המטיילים. השביל לא מנוהל ע"י רשות ממשלתית, ורינג'רים לא מפקחים על ההולכים. הוא פתוח לכולם, כל אחד כרצונו, מי ברצף ומי בקטעים בסופי שבוע, למשל.

הציבור אהב את הרעיון והחל לצעוד. צעירים ויתרו על נסיעה לדרום אמריקה והעדיפו טרק ישראלי.

גם תיירים החלו להגיע כדי לצעוד בשביל ישראל. השביל נבחר כאחד מ-20 השבילים המומלצים בעולם. הצועדים פוגשים את נופי הארץ, ולא פחות מרתק - את תושבי הארץ. רבים פתחו את בתיהם לארח שבילנים לליל מנוחה נוחה. אלה "מלאכי השביל" המארחים בהתנדבות מלאה, ללא מטרת רווח, הכל מתוך דאגה לצועדים וכדי לסייע להם במהלך דרכם הארוכה.

מה רוצה הממשלה?

נראה ששר התיירות רוצה להשתלט על השביל, ולמעשה "להלאים" את השביל הציבורי שנעשה ע"י הציבור למען הציבור. הכוונה ליצור שביל חדש, המנוהל ע"י הממשלה.

השינוי הוא גיאוגרפי - שינוי התוואי לשטחי יהודה ושומרון, הנתונים להוראות צה"ל ומחייבים תיאום, אישור, נשיאת נשק וכפיפות להוראות הצבא.

שינוי באופיו הבטחוני. השביל יעבור ביהודה ושומרון, כפוף למצב ביטחוני משתנה, הצועד יהיה חייב להצטייד בנשק! מה שנדרש מטיול באוטובוס, יידרש גם מצועד בודד רגלי. ואיך יצעדו בו אלפי הבודדים, הנערים לפני גיוס, התיירים, הצועדות לבד או עם חברה - מה יהיה על בטחונם?

השינוי הוא במטרת השביל. הממשלה מדברת על שביל בתשלום: "גיוון מקורות הכנסה... מנוע צמיחה ופוטנציאל כלכלי". המטרה לא תהיה דאגה לצועד, אלא הגדלת ההכנסות מהשביל.

שינוי בהתנהלות הצועדים. לא עוד שביל פשוט, סימונים על הסלע, חינם וחופשי מכל ניהול. הגדרת הממשלה: "תשלומים מקוונים, אישורים ותעודות". כוונתם להציב קופות ושערים, לחייב בתיאום, אישור, שעות הליכה (ואולי סגור בשבתות?).

הכנסת מטרות חדשות לשביל. השביל יכלול שילוט עם "מידע תיירותי מקצועי. השילוט יהיה בסטנדרטים בין לאומיים". היום השביל הוא רק שביל, בלי שלטים שאיש לא קורא ובלי הסברה.

הפיכת השביל לעסק תיירותי. "היבט שיווקי, עם סוכנים ייעודיים לצורך מיתוג ושיווק". השביל היום הוא חינמי, פשוט, נוח ואהוב. הוא לא מייצר הכנסות ולא זקוק לסוכני שיווק.

ההליכה תהיה בקטעים קבועים - הכוונה להקים מרכזי לינה, עם חשמל ומים, משם תצא מדי בוקר שיירה של צועדים, תחת אבטחה צבאית, עד למרכז לינה הבא. אין ספונטיות, אין הליכה בקצב שלך, אין הליכה לבד ל'ניקוי ראש' , או גיבוש של קבוצת חברים.

אנחנו קוראים לממשלת ישראל ולשר התיירות - אל תגעו בשביל ישראל, הקיים, הפופולרי, החינמי והספונטני. זכותכם להקים שביל כלכלי ומסחרי בכל מקום, אבל תנו לו שם אחר, ואל תנצלו את השם הטוב של שביל ישראל למטרתכם.

'שביל ישראל' ימשיך להיות שביל שאפשר לטייל  בו כל יום, בכל קצב, בשקט ובבטחה, ללא תיאומים וללא הוראות.

אבל השביל לא יכול לחצות את בית לחם כדי להראות לתייר את כנסית המולד., ואף צועד לא יפסיד שעת אור כדי לסייר בתל שילה או לעלות להרודיון.

שביל ישראל לא נועד לחינוך לאהבת הארץ, הוא בנוי על זה! אין בו מדריכים והסברה, ותיירים לא באים לקרוא בו שלטים על הציונות. הצועדים רוצים לצעוד עם אוהל ושק שינה, ומחשבים את דרכם בק"מ ובשעות הליכה, לא בעלויות ובהזמנת אישורי-הליכה.

באו בטענה שהשביל לא כולל אטרקציות כמו שילה וחברון וקבר רחל - נכון, השביל לא יכול להגיע לכל מקום. השביל גם לא עובר בגליל המערבי, לא מבקר במצדה ומדבר יהודה, לא מגיע לנגב המערבי.

באו בטענה שהשביל לא נכנס לירושלים בירתנו - נכון, אף אחד מהטרקים בעולם לא עובר בוושינגטון או בלונדון, בפאריס או ברומא. השביל לא נועד לביקור בערים, המטויילות במסגרות רבות. הצועדים לא מחפשים מלון, מסעדה או ביקור במוזיאון. הארכת השביל למבואות ירושלים היתה טעות ונבעה משיקולים זרים.

הממשלה רוצה שביל העובר בשטחים, אבל במקומות אלו יש חובה להצטייד בנשק! מה שנדרש מטיול באוטובוס, יידרש גם מצועד בודד רגלי. ואיך יצעדו בו אלפי הבודדים, הנערים לפני גיוס, התיירים, הצועדות לבד או עם חברה - מה יהיה על בטחונם?

הממשלה רוצה להביא את אלפי הצועדים ב'שביל ישראל' לעבור ביהודה ושומרון, אך תוואי השביל המוצע יגרום לרבים לוותר על הכוונה, ולהמנע מלצאת לדרך.

הממשלה רוצה לסמן שביל במקומות אלו - אין כל מניעה, אין לנו ויכוח עם יצירת שביל חדש ביהודה ושומרון. מי שאוהב לטייל בשומרון יוכל לטייל בו. אבל אל תגעו במותג 'שביל ישראל'. יש כבר שבילים המשמשים השלמה או תוספת ל'שביל ישראל' הראשי - שביל הגולן, שביל הבשורה, אבל הם לא נקראים "שביל ישראל". השביל אינו של הממשלה, ומעמדו נקבע ע"י העם והצועדים בו. השם והמעמד של "שביל ישראל" התקבל והתקבע בארץ ובעולם. גם 'מלאכי שביל' שהופיעו לאורכו הם יצירה עממית ראויה לכל שבח. לא ניתן להרוס את כל אלו למטרה פוליטית.

אנו קוראים לממשלה, לשר התיירות, לחברה להגנת הטבע (שקולה נדם משום-מה) ולציבור הרחב:

אל תהפכו את "שביל ישראל" לשביל בלתי-ניתן לצעידה, לעסק כלכלי, אל תחלקו את הצועדים לפי מצביעי ימין או תומכי שמאל. השביל אינו אלמנט פוליטי. יש רק "שביל ישראל" אחד. השאירו אותו כפי שהוא עכשיו.

אבי נבון

("מלאך שביל" מזה 14 שנה)

אבי נבון

קיבוץ להב

[email protected]  כן, עברנו ל-gmail

.

22/02/2018
העצומה השיגה 10,000 חתימות!
11/12/2017
העצומה השיגה 2,500 חתימות!
08/12/2017
07/12/2017