מפרץ חיפה נקי מתעשיה פטרוכימית

אנו, תושבי מטרופולין חיפה, נציגי ארגוני סביבה וחברה ביישובי וערי האזור, נציגי ציבור ונבחרי ציבור, קוראים לממשלת ישראל ולראשי הרשויות המקומיות והארגונים הכלכליים לאמץ מדיניות חדשה איכותית ושונה לעתיד מפרץ חיפה עבור מאות אלפי התושבים החיים מסביב.

האוכלוסייה הגדלה והמתקרבת למתחם התעשייה הפטרוכימית במפרץ לא יכולה לדור יותר בכפיפה אחת בקרבת מפעלים ומתקנים מזהמים ומסוכנים כל כך, שקיומם מביא הן לסיכון בלתי נסבל לחיי ובטיחות בני אדם והן לתחלואה חריגה ותמותה גבוהה כתוצאה מזיהום מתמשך ובלתי נשלט.

בשנים האחרונות נחשפנו לאירועי חירום ותקלות חמורות חוזרות ונשנות במפעלי המפרץ, ניסיונות הסתרה ופרסום מידע שגוי לציבור אודות הפגיעה האמיתית בסביבה ותוצאותיה. אם לא די בכך, גם הוגשו תוכניות חדשות להרחבת המפעלים המזהמים, הוספת מתקנים מאיימים והוספת ריכוזי חומרים מסוכנים חדשים, וזאת בד בבד עם הגדלת שטחי המסחר, הבילוי והמגורים בקרבת מתחמי התעשייה, הנמל ושטחי העורף המצויים במפרץ. מגמה זו חייבת להפסק ולשנות כיוון כאן ועכשיו!

לפיכך אנו דורשים כי הממשלה וראשי הרשויות המקומיות יגבשו ויפרסמו עוד השנה תוכנית חירום לאומית חדשה הנובעת ממדיניות בת קיימא שונה לגמרי לעתיד מפרץ חיפה - לקראת העשור הבא, אשר תובא לשיתוף הציבור ותעוגן בתוכניות המתאר החלות על האזור, שישונו לחלוטין ובהתאם למדיניות החדשה, תוך מתן דגש מרכזי על העקרונות החשובים הבאים:

1. מפרץ חיפה יהיה מפרץ נקי כמעט לחלוטין, תוך שנים מעטות, ללא מתקני ייצור מזהמים, איחסון ושינוע של חומרים מסוכנים ופליטות גזים רעילים לאוויר וללא מתקנים המזהמים את הקרקע, האוויר ומקורות המים באזור.

2. כלכלת מפרץ חיפה תתבסס תוך עשור על תעשייה נקייה שלא פוגעת באדם ובסביבה, מקומות למסחר ובילוי ופארקים מטרופוליניים ועירוניים כגון פארק מורד נחל קישון שיהווה ריאה ירוקה מרכזית במפרץ.

3. את תעשיית הזיקוק ושינוע הדלקים ואת התעשייה הפטרוכימית יחליפו בתוכנית זו תעשיות מגוונות וענפי כלכלה שיאפשרו תעסוקה חליפית מכניסה, אטרקטיבית ובריאה לעובדים שיפלטו לשוק התעסוקה מאותם מפעלים שיסגרו.

4. יושם דגש על מעבר לתחבורה נקייה, נגישה וזמינה תוך קידום התחבורה הציבורית, שבילי אופניים ושבילי הליכה, שיאפשרו נגישות גבוהה ותחליף לתחבורה המזהמת.

5. יושקע מאמץ מיוחד בשקיפות מלאה לטיפול בנזקי התעשייה המזהמת, הן בקרקעות האזור והן במקורות המים, החוף והים ולצורך שיקומם המלא. הסביבה החופית תִשמר כסביבה נגישה לציבור לכל אורכה. כמו כן יושם דגש על טיפול אינטנסיבי ביותר בחולים הרבים שנחשפו לזיהום הכבד ורב השנים וחלו עקב כך במספר סוגי מחלות קשות.

אנו מתחייבים כי נפעל במלוא המרץ עד לשינוי פני המפרץ ברוח המדיניות החדשה שחיוני ליישמה ללא דיחוי. אנו נעמוד על המשמר עד ליישומה המלא בשנים הקרובות!

30/03/2017
24/03/2017