התנגשות צה\"ל עם חירות המצפון

אין תמונה

מספר חתימות

2
 
1,002  
פורסם בתאריך: 12/09/2013
 

עצומה-

כחלק ממטלת הביצוע באזרחות, אנו 5 תלמידות כיתה י"ב בבית הספר כדורי בחרנו לעסוק בהתנגשות הזכות לחירות המצפון עם השירות בצה"ל. לכל אדם הזכות לפעול ע"פ הערכים המוסריים-האישיים שלו וזכותו לסרב לעשות מעשים הנוגדים את צו מצפונו. זכות זו מוגבלת במקומות שאינם דמוקרטיים כגון צה"ל. בצבא הדרישה מהחיילים לא תמיד תואמת את מצפונו של החייל אך, החייל חייב למלא אחר הנדרש ממנו גם אם זה נוגד את צו מצפונו. למרות שאסור לכפות על אדם לפעול בניגוד למצפונו- צה"ל פועל כך כדי להגן על אזרחי המדינה. לאחר שהעמקנו בנושא הבנו שאי אפשר לקיים את חופש המצפון במלאו בצה"ל ולכן צריך למצוא פשרה בין חירות המצפון לבין הצורך במילוי אחר פקודות לשם הגנה על מדינת ישראל ואזרחיה.

אנו רוצות להביא את הנושא לידיעת כלל הציבור ולפעול למען פשרה בנושא. הצעתנו היא: מתן אפשרות בחירה בין שירות צבאי רגיל שלא מאפשר את קיום זכויות האדם במלואן ,ובין שירות אזרחי שבו מתאפשרת זכות הבחירה.

שירות לאומי או שירות אזרחי משמש לרוב כשירות תחליפי לשירות צבאי נעשה לרוב במסגרות חינוכיות, רפואיות או בפעילויות רווחה. על פי החוק בישראל, כל מי שקיבל פטור משירות צבאי יכול להתנדב לשירות לאומי. אוכלוסיית המתנדבים כוללת נשים וגברים, ביניהם יהודים, ערבים, חרדים, ופטורי גיוס מסיבות שונות, כגון מסיבות רפואיות או דתיות. מרבית מתנדבי השירות הלאומי בישראל הן בנות דתיות לאומיות ששוחררו מחובת השירות בצה"ל מטעמי דת. (מתוך וויקיפדיה) כיום, אין אפשרות בחירה לבני הנוער שמגיעים לגיל גיוס, אלא מטעמים של בריאות או דת. בעצומה זו אנחנו מציעות שתינתן בחירה חופשית בין שירות צבאי לבין שירות אזרחי, שבו הנער יכול להביא לשינוי ופועל בקהילה. בצורה כזו , נוער אשר צו מצפונו אינו מאפשר לו להשתתף בפעילות צבאית יוכל לשרת את המדינה באופן שונה שאינו פוגע בחופש המצפון שלו.

זכויות האדם והאזרח הם ערך עליון במדינה דמוקרטית וחובתו של כל אדם ואזרח לדרוש את זכויות אלו.

החתומים מטה מסכימים שיש לאפשר את חופש הבחירה בין השירות בצה"ל לבין שירות לאומי/אזרחי לפני הגיוס. 

הוסיפו את חתימתכם

שולח חתימה, אנא המתינו