דרישה להקמת מערכת ביוב מרכזית ביישובי אלונה.

דרישה להקמת מערכת ביוב מרכזית ביישובי אלונה.

מספר חתימות

עד כה נאספו: 20 חתימות.
פורסם בתאריך: 07/07/2022
 

לכבוד: אריה שרון, ראש המועצה האזורית אלונה

 הנדון: הקמת מערכת ביוב מרכזית ביישובי אלונה

אנו, תושבי המועצה האזורית אלונה, הוותיקים והחדשים מתרפקים על העבר של המושבים ומביטים אל העתיד. כתושבים בשנת 2022 אנו מצפים לקבל שירותים מקומיים נאותים בתחומים שונים, כולל בכל הקשור בתברואה. מדינת ישראל נפרדה כבר לפני כ-30 שנה מהפתרון של בור סופג כחלופה ראויה לביוב, זאת בשל רמת השירות הנמוכה שנותן פתרון זה לתושבים ובשל הנזק שנגרם לסביבה בעקבות חלחול השפכים לתת-הקרקע. למרות זאת, ביישובי המועצה עדיין אין מערכת ביוב מרכזית!

על פי המשרד להגנת הסביבה, שפכים המסולקים לבורות ספיגה ביתיים עלולים לגרום למפגעים סביבתיים ותברואיים שונים, וביניהם:

  • זיהום סביבתי – דרך הפעולה של הבור הסופג, חלחול שפכים גולמיים לקרקע, גורמת לזיהום חמור של תת-הקרקע ומי התהום.
  • סתימות – לאחר מספר שנים של פעולה נוטה בור הספיגה להיסתם ויש צורך בריקונו ע"י ביובית
  • ריקון – תכולת הבור מסולקת לעתים קרובות על ידי מפעיל הביובית לשדה או ואדי סמוך תוך גרימת מטרדים אסתטים ותברואיים וזיהום מי-התהום
  • מניעת השבה – צורת סילוק זו אינה מאפשרת השבת המים לניצול חוזר בהשקיה חקלאית.

לאור כל אלה המשרד להגנת הסביבה הוציא בשנת 1992 את תקנות המים (מניעת זיהום מים)(בורות ספיגה ובורות רקב) התשנ"ב – 1992. תקנות אלה אוסרות על הקמת בורות ספיגה כפתרון ביוב לבניה חדשה. למרות זאת, נבנו ההרחבות של יישובי אלונה ללא מערכת ביוב מרכזית, כנראה תוך הבטחה שהמערכות יושלמו תוך מספר שנים. חלפו עברו להן כמעט 20 שנים, וטרם הושלם חיבור היישובים למע' ביוב בהתאם לרוח המחוקק של חוק זה ושל החוקים המצויינים מטה.

חוק הרשויות המקומיות (ביוב), תשכ"ב 1962

חוק תאגידי מים וביוב, התשס״א–2001

חוק התכנון והבניה (תכן הבניה)(תברואה) התש"ף – 2019

מעבר לחובה החוקית של המועצה לספק לנו שירותים אלה בסל השירותים המוניציפליים, השימוש בבורות הסופגים הוא בעל עלות כספית גבוהה ומתמשכת לתושבים. עם הבניה מקים כל בית-אב בור סופג בעלות של כ-10,000 ש"ח . לאחר כ 8-10 שנים הבורות מפסיקים לספוג והולך ועולה הצורך בשאיבות תכופות. עלות כל שאיבה כ-400 ש"ח וישנם בתי-אב הנאלצים לשאוב מספר פעמים בשנה. לאחר שנים ספורות נוספות, לעיתים נדרש לבנות בור סופג נוסף בעלות נוספת של כ-10,000 ש"ח, וזאת, בלי לקחת בחשבון נזקים והרס הנגרמים לחצר כתוצאה מפינוי שטח נוסף לטובת הבור החליפי. בנוסף לכך, אנו סובלים ממטרדים של ריחות ויתושים שהם תוצאה ישירה של אופן טיפול זה בביוב.

חשוב להזכיר שתושבי ההרחבות של המושבים, בעת רכישת המגרשים לבניה, שלמו כחלק מהיטל הפיתוח עלות מערכת ביוב מושבית. מערכת זו נבנתה בתחומי ההרחבה והיא מונחת תחת הקרקע ללא כל שימוש כ-20 שנה.

ידוע לנו שמקודמות תכניות בנושא זה. עם זאת, לאחר 20 שנה ולאור העלויות ההולכות ומצטברות לתושבים והנזק לסביבה, קצה סבלנותנו. הטיפול בנושא זה התאפיין עד כה בגרירת רגליים וברשלנות. אנו דורשים טיפול מהיר ויעיל בפתרון הבעיה תוך התחייבות ללוח זמנים לסיום הפרויקט. 

אנו אוהבים לגור במושבים ונהנים מהקהילה, מהשקט ומהנוף. עם זאת, איננו מוכנים להשלים עם תשתיות ברמה ירודה וללא אופק של שינוי נראה לעין.

אי לכך, אנו , החתומים על עצומה זו, מבקשים ממך ראש המועצה, ליידע אותנו בנוגע לסטטוס הפרויקט, לוחות זמנים, עלות הפרויקט, מקורות מימון ועלויות צפויות לתושבים. אנו מצפים לקבל מידע זה עד לתאריך 15.08.2022. 

*העתק ממכתב בנוסח דומה יישלח באופן אישי לראש המועצה מר אריה שרון.

הוסיפו את חתימתכם

שולח חתימה, אנא המתינו