התנגדות "להציל את אלנבי" למתאר ת"א-יפו
מספר חתימות
37 |
|
400 | |
פורסם בתאריך: 24/02/2014
לתושבי אזור אלנבי ולב תל-אביב שלום,קבוצת התושבים "להציל את אלנבי" מגישה התנגדות נגד תכנית המתאר תא 5000 של תל אביב. שינוי ושיפור תכנית המתאר בהתאם לצרכים של תושבי אלנבי ולב תל-אביב תשפיע על האזור לדורות. תושבי האזור והעיר בכלל מוזמנים לחתום על תמיכה בהגשת ההתנגדות. להלן נוסח התמיכה בהתנגדות:אנו החתומים מטה תומכים בהתנגדות קבוצת התושבים בשם "להציל את אלנבי" המוגשת נגד תוכנית המתאר של תל -אביב -יפו בשם : תא 5000 . התנגדות קבוצת התושבים "להציל את אלנבי" בה אנו תומכים מוגשת לועדה המחיזת לתכנון ובנייה של משרד הפנים עם העתקים לועדה המקומית של העיר תל-אביב -יפו ביום 1-3-2014 בהתאם לחוק ולפרסומים שנמסרו בתקשורת.על החתום (יש לצרף פרטים): (לנוחיות מצורף תקציר ההתנגדות . לצפיה בנוסח ההתנגדות המלא יש להכנס לדף הפיסבוק שלנו "להציל את אלנבי-נאבקים למען הרחוב והבית")להלן התקציר
גילה אורון-יו"ר
הוועדה לתכנון ובנייה תל אביב
משרד הפנים
תקציר טיוטה להתנגדות התושבים – "להציל את אלנבי"
הנדון: התנגדות לתוכנית תא 5000 – תכנית המיתאר לתל-אביב- יפו
- אנו הח"מ, ________________ [להלן: "הקבוצה"], מגישה בזה התנגדות לתוכנית תא 5000 [ להלן "התוכנית" ], לפי חוק התכנון והבניה תשכ"ה [להלן "החוק"]. הקבוצה המייצגת תושבים, שומרת על זכותה להוסיף ולהרחיב בנימוקי ההתנגדות במסגרת הדיון בהתנגדויות, לרבות הצגת מסמכים והבאת מומחים מקצועיים ככל שיידרש להוכחת טענותינו.
- הקבוצה פועלת בשמם של תושבים, המודאגים מהיעדר חזון של "עיר הליכה" (walkable city) מתכנית המתאר.
- הנושא העיקרי אליו מתייחסת התנגדות זו הנו היעדר ראייה מקיימת של המרכז ההיסטורי של העיר בכלל ושל סביבת רחוב אלנבי בפרט.
- בהקשר של רחוב אלנבי היישום של עיר הליכה מתייחס למספר תתי נושאים: תחבורה מקיימת, עירוב שימושים מושכל, קיום מוקדים ציבוריים לאורך הציר, והתחדשות עירונית (כולל עיבוי, שימור והחייאת מבנים היסטוריים)
- תחבורה: חסרה בתקנון הגדרה והתייחסות מפורטת לגבי משמעות הקביעה כ"אזור העדפת הולכי רגל", (פרט להתייחסות לחניונים ציבוריים שאליהם נתייחס בהמשך).
- ללא נספח תחבורה בשל ומוסכם, תוקפה של תכנית המתאר מוטל בספק. יש להחזיר את התכנית אל שולחן הדיונים, לשכלל את מנגנוני שיתוף הציבור, ולקיים שיתוף פעולה בין הרשות המקומית ובין משרדי הממשלה הרלוונטיים, במטרה להפיק נספח תחבורה מוסכם ומחייב.
- תא 5000 מעודדת חניונים ציבוריים באזורי העדפה להולכי רגל. אלא שחניונים ציבוריים אינם מתעדפים את הולכי רגל, אלא דווקא את הרכב הפרטי, המגדיל את זיהום האוויר והרעש, מייצר עומס על הכבישים ועל הרחובות, מקטין כלכליות של תח"ץ, ומצמצם את מרחב המדרכות.
- יש לציין כי "באזורי העדפת הולכי רגל יש לבצע הפעולות הבאות: 1) להימנע מבניה של חניונים ציבוריים בתוך המתחם, אלא בשוליו בלבד 2) לספק תח"ץ מקיים, כלומר יעיל, שקט ונקי 3) להגביל את מהירות התנועה הרכבית 4) לקבוע אגרות גודש כלומר אגרות כניסה לעיר עם רכב פרטי/משאית למי שאיננו תושב 5) להרחיב מדרכות עד למכסימום 6) לטעת עצים ליצירת רצועת צל רציפה 7) לאפשר עירוב שימושים מושכל, עם דגש על מגורים מעל לקומת הקרקע 8) להבטיח תאורה נאותה, 9) לעודד שימושי דופן ידידותיים 10) לתמרץ שימור והחייאה של מבנים היסטוריים 11) לספק שירותים, מבנים ושטחים ציבוריים. 12) לקבוע מדיניות חניות, כולל תשלום עבור חניה למי שאיננו תושב. 13) להפעיל אסטרטגיות לצמצום זיהום אוויר ורעש מתחבורה ציבורית ופרטית (ראו מסמך מנחה של המשרד להגנת הסביבה) 14) להפחית את חניות הרחוב.
- התלות במימוש הרכבת הקלה לקידום תחבורה מקיימת מהווה מכשול לפיתוח העיר ולרווחת הנושמים בה. התכנית מציינת כחלק ממטרותיה קביעת כללים אשר יאפשרו מערכת תחבורה רב אמצעית. יש להוסיף הגדרה ל"מערכת תחבורה רב אמצעית". בהגדרה יש לציין כי "יש להעדיף הולכי רגל ותח"ץ. יש לממש תח"ץ מקיים (=יעיל, שקט ונקי) באופן רב-שלבי, כאשר השלב הראשון ימומש ברכבים היברידיים או חשמליים, ואילו השלב השני ימומש ע"י נת"צים למיניהם, וזאת כדי להימנע מתלות במימוש הרק"ל.
- יש להתייחס לאופניים כאל כלי תחבורה וככזה אסור שיתחרה בהולכי הרגל. יש לבצע הפרדה פיזית בין שבילי אופניים ומדרכות. את נתיבי האופניים יש להקצות מרוחב המיסעה ולא על חשבון רוחב המדרכות. יש להגביר אכיפה כנגד נסיעת אופניים על המדרכות. יש להטמיע את תכנית החומש לשבילי אופניים בנספח התחבורתי, וזאת לאחר קיום דיון ציבורי פומבי לגביו.
- יש להוסיף הגדרה לרחוב עירוני, מקומי ושכונתי, וזאת בהתייחס לזכות הדרך ולכל פרמטר נוסף רלוונטי. כמו כן יש לציין ש"הרוחב המינימאלי הנדרש עבור מדרכות מתייחס לכל מדרכה לחוד". לא ייתכן שברחוב עירוני, באזור המעניק עדיפות להולכי רגל (למשל אלנבי), סכום רוחבי כל המדרכות יצומצם ל 8 מ' בלבד.
- תחבורה מקיימת איננה חזון ערטילאי אלא צורך ממשי. זכותם של תושבי מרכז תל-אביב לנשום אוויר נקי הינה זכות יסוד חוקתית, הנובעת אף מחוק יסוד כבוד האדם וחירותו. טיפול נאות בתשתיות תחבורה הנו חובה שלטונית.
(המשך ההתנגדות הסעיפים משתנים אך התוכן הוא המשכי)
- עירוב שימושים: באזור העדפת הולכי רגל, בשימושים מסחריים ואחרים בקומת הקרקע, אין לאפשר דופן אטומה לרחוב, כמו למשל מועדונים ובנקים. בנקים: להוריד למרתפים או להעלות מעל הקרקע. על אלנבי יש לאפשר מסחר 2 (=מסחר קמעונאי, מועדוני ריקודים, אולמות אירועים וכד') רק במרתפים, אם בכלל.
- יש לתגבר את המגורים בצפון אלנבי ובסביבתו. מגורים מעל לקומת הקרקע מספקים את הביטחון החסר היום באזור, ומאפשרים בניה של חיי קהילה. ואין למנות אכסון מלונאי מיוחד כחלק מן השימושים למגורים. יש למנוע אכסון מלונאי מיוחד בעיקר באזורים הזקוקים לתגבור מגורים כגון צפון אלנבי וסביבתו. באזור אלנבי וסביבתו אין להתיר "שימושים נוספים" במסגרת ייעוד קרקע למגורים
- לעירוב שימושים יש חשיבות רבה ליצירת דופן פעילה לטובת הולכי הרגל ולהקטנת היוממות, אך הוא חייב להיעשות בצורה מושכלת, להבטחת איכות חיי התושבים. יש לבטל את החזית המסחרית ברחובות גאולה ויונה הנביא: הרחובות הללו הם רחובות מגורים, המדרכות צרות ולכן אינם יכולים לשאת מסחר אינטנסיבי.
- מוקדים ציבוריים לאורך ציר אלנבי: בתשריט אזורי הייעוד מסומנות כיכרות לאורך הציר, רובן ממומשות. גם כיכר מוגרבי מסומנת, אך התכנית אינה מעניקה כלים לחילוץ הכיכר משיממונה. מיקומה האיסטרטגי על "ברך" הרחוב מחייב התייחסות מיוחדת. מוצע לסמן את כיכר מוגרבי כ"אזור מיוחד לתכנון" או כ"בניה נקודתית חריגה לסביבתה". וזאת בתמורה לשירות לציבור אשר ייקבע על פי העדפות ציבוריות: כיכר ממשית, פונקציות ציבוריות (לא חניון...) תוספת מגורים ו/או שימור אחד המבנים בצפון אלנבי.
- התחדשות עירונית: ברחוב אלנבי קיים הרצף הגדול והמגוון ביותר בעיר של מבנים לשימור. יש להגדיל את הכדאיות הכלכלית של שימור המבנים לאורך הרחוב. יש לציין בתכנית המתאר סל כלים מורחב, שבאמצעותו ניתן להשיג התחדשות עירונית, כגון עיבוי מבנים קיימים ושיפוצם ללא צורך בפינוי. יש לסמן את רחוב אלנבי כ"מתחם להתחדשות עירונית" בדגש על שימור.
- קיים חשש כי הגדלה מופרזת של זכויות הבניה תגרום לאיבוד אופיה של העיר ההיסטורית, לפגיעה מסיבית בזכויות שמש, בחתך הרחוב, במקצב הבינוי ולאובדן הכרזת אונסק"ו. יש למתן את תוספות הבניה על מנת שלא לפגוע במעמדה הבינלאומי של העיר.
- יש לשמר היררכיה במרקם הרחובות. יש להגדיר במדויק את הגובה המכסימלי של המבנים ברחובות הסובבים. יש להגביל את מס' הקומות ללא קשר לגודל המגרש, וזאת על מנת לשמור על קו רקיע, על חתך הרחוב , ועל מרקם רחובות היררכי.
- סיכום: תל אביב מהווה דגם ונקודת ייחוס לשאר ערי ישראל. עירוניות לקויה בתל אביב תשפיע ישירות על תרבות התכנון העירוני בארץ. לאור האמור לעיל, אנו טוענים כי בהבאת התוכנית להפקדה בתנאים הקיימים במסמכי התוכנית כיום, חורצת הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה את גורלה של העירוניות בישראל ל 20 השנים הבאות.
מייל שלנו: [email protected]