אזרחים ותיקים דורשים זכויות!

עצומה זו נכתבה ביוזמת המרחב ליזמות 60+- ופעיליו, במסגרת השקת קמפיין אקטיב-אייג'ינג.

העצומה מבוססת על מניפסט זכויות בני הגיל השלישי של דב קולר.

תקופת הקורונה חידדה את החשיבות בביצוע "טיפול שורש" יסודי בשינוי היחס, הערך, הקצאת המשאבים וכו' כלפי אוכלוסיית הוותיקים.

לפיכך הוצאנו וניסחנו את הסעיפים הבאים אותם אנו תובעים

(המניפסט המלא עליו מבוסס מסמך זה יצורף כנספח).

-----------------------------------------------------------------

אנחנו פועלים כדי להביא לשינוי חברתי-מדיני שייתן ביטוי לחיים פעילים וחדורי מוטיבציה עד גיל מופלג.

אנחנו פועלים כדי לשנות את השיח הגילני ולשבור את הסטראוטיפים.

אנחנו פועלים כדי לאפשר למבוגרי החברה לחיות וליהנות מפרי עמלם, לצד ילדיהם ונכדיהם, ולא בשולי החברה.

הכרה בזכויות האזרח הוותיק ומימושן תיצור כאן חברה סולידרית, פרודוקטיבית, שמחה, בריאה וחזקה ובעיקר קהילה בריאה.

---------------------------------------------------------------

אנו מצפים שמסמך זה יביא לחקיקה מותאמת, להקצאת משאבים נדרשים, להחדרת הערכים הללו במערכת החינוך, הבריאות ועוד. בדגש על הזדקנות פעילה / Active aging

העצומה

הזכויות אותן אנו כאזרחיה הוותיקים של מדינת ישראל דורשים:

1. הזכות לחיות, וליהנות מבריאות ואיכות חיים

בני הגיל השלישי זכאים לקבל כל טיפול מציל חיים ללא קשר לגילם, מצב בריאותם או סיכויי החלמתם. אסור לרופא לתעדף חולה על בסיס הגיל הכרונולוגי.

2. הזכות לעבוד

- תאריך היציאה לפנסיה יהיה וולונטרי, ואין לכפות אותו על העובד.

- האזרח הוותיק יקבל מגיל הפנסיה את קצבת הזקנה גם אם ממשיך לעבוד.

- תיאסר אפליה בקבלה לעבודה על בסיס גיל.

- פטור ממיסים למי שממשיך לעבוד (בט"ל ומס הכנסה).

- תמריצים והקלות למעסיקי ותיקים.

- הענקת תמיכה והטבות ייעודיות לאזרחים ותיקים מעל גיל 60 שיבחרו להיות עצמאים.

3. הזכות להשתלבות דיגיטלית

- תינתן הדרכה דיגיטלית מקיפה מונגשת ומסובסדת לוותיקים, וכל כלי הדרוש להשתלב בחיים הטכנולוגיים המודרניים.

- יינתנו שירותי אינטרנט וטלוויזיה מסובסדים.

4. הזכות לניידות ולנגישות

- הנגשת תחבורה ציבורית חינמית (כולל כלי רכב ייעודיים להסעה מדלת לדלת), מעלונים, ידיות אחיזה וכלי עזר אחרים.

- הורדת מיסוי רכב לבני גיל שלישי.

- חנייה חינם והקצאת מקומות חניה מסומנים לוותיקים ליד מוסדות ציבור עירוני ממשלתי.

5. הזכות לפנסיה ולמיצוי זכויות

- קבלת מידע, יעוץ והדרכה בנוגע לזכויות, תכנון פיננסי ופנסיה ע"י מומחים בלתי תלויים.

- מיצוי זכויות פנסיוניות (כספי פנסיה וקרנות השתלמות ללא הגבלת סכום).

- הקריטריונים לקבלת זכויות חייבים להתפרסם בלשון ידידותית ובהירה ולא בשפה משפטית. הממשלה תנגיש לכול את רשימת הזכויות באופן רב לשוני.

- כל המידע הארצי, המוניציפלי והייחודי שנוגע לחיי האזרחים הוותיקים וזכויותיהם יהיה מרוכז בערוץ מדיה אחד, ייעודי, ידידותי ונגיש לכל.

6. הזכות להשכלה ולהכשרה מקצועית, עיסוק ביזמות וביצירה וניהול חיי חברה

- שילוב מסובסד במרכזי הכשרה ויצירה אומנותית לאזרחים ותיקים מעל גיל 60 ללימוד מגוון רחב של הכשרות (כמו: גננות, פיסול, ציור, צילום, קולנוע, שירה, כתיבה וסיפורי חיים וכו') כל אזרח ותיק שמעוניין, יוכל לקבל מהמדינה השכלת יסוד בתחומי השפה ובנושאי הליבה, ללא עלות.

- כל האוניברסיטאות והמכללות יאפשרו לאזרחים ותיקים ללמוד חינם לתואר או כמאזינים חופשיים, ללא תשלום או חסמים בירוקרטיים.

- משרד הרווחה יאמץ מיזמים חברתיים ודיגיטליים המאפשרים לאזרח הוותיק לקיים קשרים אישיים-חברתיים משמעותיים, בכל מסגרות החיים, עד יומו האחרון.

- עיצוב מרחבים מעודדי קשרים חברתיים, אשר באמצעות מתקנים ופעילויות יעודדו מגעים חברתיים בשכונה.

- המדינה תאמץ תוכניות לפיתוח יזמות חברתית כלכלית בגיל השלישי.

לסיכום כל זאת, ועוד, מתגבש לכדי הרעיון המרכזי שלנו, שהוא: הזכות להנכחת הגיל השלישי בשיח הציבורי. לצורך כך אנו מייחסים חשיבות ליישום העקרונות והקניית דוגמה במישור התקשורתי והמדיני, לדוגמה:

- חוק רשות השידור וחברת החדשות יתוקן ויחייב הכללת מגיש או מגישה שהינם אזרחים ותיקים, בתוכניות החדשות והתרבות שיש בהן פאנל משתתפים.

- כל משרדי הממשלה ימנו נציבי זכויות שיהיו אזרחים ותיקים בכל מחלקה העוסקת בהחלטות או בתקצוב נושאים הקשורים גם לקהילת האזרחים הוותיקים.

- "נציב האזרחים הוותיקים" בכל מועצה, רשות מקומית או עירייה יהיה אזרח ותיק המועסק בשכר. תפקידו יהיה מוגדר: פיקוח על היחס לאזרחים ותיקים במוסדות, במחלקת הרווחה, בסניפי הביטוח הלאומי וברשות התעסוקה.

מסמך זה חובר ונערך בשיתוף עם המרחב ליזמות 60+- בחיפה, בו אנו פעילים.

הכרה בזכויות האזרח הוותיק ומימושן תיצור כאן חברה סולידרית, פרודוקטיבית, שמחה, בריאה וחזקה.

מסמך זה נכתב גם מתוך דאגה לדור העתיד, צעירי ישראל שבבוא העת יגיעו לגיל 60. אנו מזמינים אותם להצטרף למהלך ולהכין יחד איתנו את הקרקע, על מנת שיוכלו לזכות בחיים בוגרים מיטיבים, בריאים ומלאי משמעות.

אודות:

המרחב ליזמות 60 הוא מרחב יזמות עסקי-חברתי חדשני לאזרחים ותיקים, שנולד בשנת 2016 בשותפות של חברת מגדל, ציונות 2000 ועיריית חיפה .המרחב מהווה חממת הזנק לפיתוח מיזמים כלכלים, טכנולוגיים וחברתיים ומשמש כזרז לרעיונות ויוזמות של תושבי העיר חיפה בני ה +60 וכפלטפורמה המובילה לשינוי תודעתי ומינוף ההון האנושי הטמון בקבוצת גיל זו .

---

[1] תכנית מדריד (The Madrid International Plan of Action on Ageing) וההצהרה שנלוותה לה אומצו על ידי העצרת השנייה של האו"ם בנושא הזדקנות, והן מספקות מסגרת גלובלית שמטרתה להדריך את המדינות בצעדיהן בתגובה להזדקנות האוכלוסייה.  ישראל השתתפה אף היא בעצרת זו.

18/10/2020
15/10/2020