קידום המחקר בנוגע לרטרווירוס XMRV ובדיקת דם בחינם

קידום המחקר בנוגע לרטרווירוס XMRV ובדיקת דם בחינם

מספר חתימות

עד כה נאספו: 856 חתימות.

העצומה הינה עצומה למען המודעות לרטרווירוס החדש XMRV,  אשר נקשר לתסמונת התשישות הכרונית למגוון מחלות נוספות, למען מחקר בנוגע למחלות להן הוא גורם, לדרכי העברתו ולמציאת תרופות וחיסונים כנגדו, ולמען בדיקת דם המכוסה על-ידי ביטוחי הבריאות הממלכתיים ברחבי העולם.

נכבדינו ראש הממשלה ושר הבריאות,

אנו כותבים שורות אלו על-מנת ליידע אתכם בנוגע למה שעשוי להיות הגילוי הרפואי החשוב ביותר בעשור האחרון. ב-8 באוקטובר 2009 פרסם כתב העת המדעי "Science" כתבה ובה נכתב על קשר בין רטרווירוס הנקרא XMRV לבין תסמונת התשישות הכרונית (ME/CFS). זמן קצר קודם לכן נקשר הרטרווירוס הנ"ל גם למקרים של סרטן הערמונית.

מדענים ממכון וויטמור-פיטרסון (WPI) שבנבדה, ארה"ב, ממרפאת קליבלנד וממכון הסרטן הלאומי של ארה"ב, גילו DNA של הרטרווירוס XMRV בתאי הדם של 68 חולי תסמונת התשישות הכרונית מתוך 101 חולים בתסמונת שנבדקו (כלומר, 67% מהנבדקים). זאת, בהשוואה ל-8 אנשים שבדמם נמצא הרטרווירוס הנ"ל מבין 218 חברי קבוצת הביקורת הבריאה (כלומר, 3.7% מהנבדקים). במחקר ראשוני זה, חיפשו החוקרים DNA של הרטרווירוס רק בגרעין התא, אך במבדקים עוקבים, כאשר בדקו החוקרים גם את הפלסמה, אחוז הנבדקים בהם נמצא קשר לזיהום ב-XMRV גדל ל-98% מבין הנבדקים חולי תסמונת התשישות הכרונית, בעוד שהאחוז בקרב קבוצת הביקורת לא השתנה. הדבר מוכיח כי XMRV קיים ברוב חולי תסמונת התשישות הכרונית.

העובדה שרטרווירוס זה נוכח כמעט בכל חולי תסמונת התשישות הכרונית רומזת לכך שתפקידו במחלה מאוד חשוב ואף מכריע. מחקרים הבאים יצטרכו לקבוע, בין היתר, האם ה-XMRV גורם לבעיה חיסונית שגורמת לתסמונת התשישות הכרונית, או שמא הרטרווירוס הנ"ל מנצל בעיה חיסונית שכבר קיימת בחולים בתסמונת התשישות הכרונית כדי לתקוף. מדענים עובדים על-מנת שתתאפשר בקרה מדוייקת יותר בנוגע לרטרווירוס ועל-מנת ליצור בדיקה פשוטה בה ניתן יהיה לבחון האם בגופו של אדם קיים רטרווירוס XMRV פעיל או שלא. המדענים מאמינים שהם יצליחו ליצור בדיקה זו בקרוב.

ה-XMRV הוא רטרווירוס. משמעות הדבר היא שיש לו יכולת להסתיר את הקוד הגנטי שלו באמצעות מיזוגו בתאים אותם הוא מדביק. אחד המאפיינים של הרטרווירוס הנ"ל, מאפיין אשר משך תשומת לב אל עבר המדענים, הוא שהרטרווירוסים מסוג XMRV שנמצאו בחולי תסמונת התשישות הכרונית הינם זהים גנטית, אפילו כאשר החולים מגיעים מאזורים המרוחקים גיאוגרפית אחד מן האחר. הדבר מרמז על כך שהרטרווירוס הנ"ל הוא חדש יחסית (במונחים ביולוגיים), פרימיטיבי ולא מפותח, וניתן לקוות שיכולת השכפול של הרטרווירוס הינה נמוכה באופן יחסי. בכל פעם שרטרווירוס משכפל את עצמו, הוא מייצר מחדש את הגנום שלו, ועל כן שינויים קטנים או אי-סדירות גנטית הינה נפוצה מאוד. העובדה שהרטרווירוסים הנ"ל כה דומים, מהווה בפני עצמה עובדה מוזרה.

ה-XMRV הינו גמא-רטרווירוס הקשור ללוקמיה בחולדות. הוא זוהה בבני אדם לראשונה ב-2007 על-ידי ד"ר רוברט סילברמן מהמחלקה לביולוגיית הסרטן במרפאת קליבלנד שבארה"ב, תוך כדי מחקר על רקמות של חולי סרטן הערמונית.

ה-XMRV יהיה גורם הרטרווירוס הפתוגני (גורם למחלה) השלישי שהתגלה בבני אדם. ידוע רק על שני רטרווירוסים נוספים בבני אדם: לוקמיית תאי טי (HTLV) ו-HIV (הרטרווירוס הגורם לאיידס). רטרווירוסים מקושרים לליקויים בתפקוד מערכת החיסון, למחלות דלקתיות, למחלות נוירולוגיות ולסרטן.

בנוסף, נמצא שה-XMRV נוכח גם בדגימות דם של חולים במחלות נוירו-אימוניות רבות נוספות, דוגמת פיברומיאלגיה ואוטיזם. תסמונת התשישות הכרונית (ME/CFS) הינה מחלה מחלישה שהגורם לה אינו ידוע. מוערך כי המחלה פוגעת ב-17 מיליון אנשים בעולם, כולל במדינות מפותחות. המחלה מסווגת על-ידי ארגון הבריאות העולמי עם מספר G93.3 ב-ICD-10.

המחלה הינה מחלה אורגנית, כמו גם מחלה המשלבת מספר רב של מערכות בגוף. המחלה משפיעה בהדרגתיות על המערכת החיסונית, על המערכת הנוירולוגית, על המערכת הקרדיו-וסקולרית ועל המערכת האנדוקרינית. המחלה מאופיינת, בין היתר, בתשישות קשה, פגיעה משמעותית בריכוז ובזיכרון, אי-התמצאות מרחבית, שינה גרועה, אי-סבילות לאור, לקול ולשינוי בטמפרטורות, חוסר סבילות לעקה (סטרס) רגשית, חוסר סבילות לפעילות גופנית, כאבי שרירים ומפרקים, רגישות לכימיקלים ותחושה של מצב תמידי של שפעת. בנוסף, התקיימו מקרים של שיבושים חמורים בפעולתם של תאי NK, בלחץ הדם ובאיזון האורתוסטטי, ירידה משמעותית בזרימת הדם למוח וירידה ביכולת צריכת החמצן של התאים. באותו זמן בו מתרחשים תהליכים אלה בגופו של החולה, מראהו החיצוני אינו משקף את חוליו: מראהו נורמלי.

על אף ההכרה בתסמונת התשישות הכרונית כמחלה אורגנית על-ידי מומחים ואף על-ידי ארגון הבריאות העולמי ועל אף מחקרים המעידים על ליקוי במערכת החיסון בין תאי NK לבין תת-מערכות לימפוציטיות, היחס בין th1 ל-th2, רופאים אשר לא מתמחים במחלה (שהינם הרוב המוחץ), הגדירו אותה כמחלה נפשית או לא קיימת.

לאנשים שלקו בתסמונת התשישות הכרונית יוחסו מצבי חולי נפשי, כאשר נחשבו לשקרנים, זייפנים או פשוט מדוכאים. הדבר נאמר לגבי חולים אשר חוי במשך שנים ללא אבחנה רפואית נכונה וראו כיצד יכולותיהם הגופניות והאינטלקטואליות מתדלדלות מבלי שאיש מסביר להם אפילו שאלה הסימפטומים של מחלתם. גישה רפואית זו השפיעה על החברה, על גופי המנהל וגם על משפחת החולה. הדבר הוביל לבידוד חברתי ואף להתרחקות בני המשפחה מהחולה.

כעת נמצא רטרווירוס אשר עשוי להסביר את התסמינים של מחלה כה מורכבת כמו תסמונת התשישות הכרונית. בכל אופן, בין אם הרטרווירוס הנ"ל הינו הגורם הישיר למחלה ובין אם אינו גורם ישירות למחלה – סמיותו משאירה את בריאותם של חולי תסמונת התשישות הכרונית במצב רע מאוד: כשלים במערכת החיסון, בעיות נוירולוגיות, בעיות אנדוקריניות ועוד. למחקר בנוגע לרטרווירוס XMRV היתה השפעה עולמית, כאשר מדינות, וביניהן ארה"ב, יפן, בריטניה, בלגיה וקובה, חוקרות את העניין באופן מתאים על-מנת לנקוט בצעדים הנחוצים.

בינתיים, 75 מהמדענים הטובים ביותר בארה"ב, החוקרים את ה-XMRV, נפגשו בקליבלנד על-מנת לקבוע מהו המנגנון הפתוגני להדבקה ברטרווירוס, כמו גם על-מנת לבחון טיפולים כנגד הרטרווירוס וחיסונים כנגדו:

http://www.cleveland.com/healthfit/index.ssf/2009/11/top_scientists_to_meet_at_clev.html

נבקש ממשרד הבריאות שיכין פרוטוקול לטיפול בחולים בסיכון גבוה לנשאות של הרטרווירוס (כאשר כרגע ידוע במיוחד על חולי תסמונת התשישות הכרונית ובמידה מסויימת גם על חולים בסרטן הערמונית, בפיברומיאלגיה, באוטיזם ובטרשת נפוצה לא טיפוסית כעל בעלי סיכוי גבוה לנשאות של הרטרווירוס). בלתי מתקבל על הדעת שבארץ לא יתקיים עיסוק נרחב ברטרווירוס שכזה, אשר גורם למחלות הללו, וודאי שלא מתקבל על הדעת שלא יתקיים כלל עיסוק ברטרווירוס זה. אנו מתחננים: חקרו את הנושא, ובאם הרטרווירוס גורם לאחת או יותר מהמחלות הללו (או למחלות נוספות), נסו למצוא את הדרך לגרום לנו להבריא. ואנא מכם – עשו זאת במהרה. כל יום שעובר הוא עוד יום קשה, מתיש וכואב עבורנו.

בנוסף, יש לזכור כי בהתסמך על המחקר הראשוני, 3.7% מהאוכלוסייה הבריאה הינה נשאית של רטרווירוס אשר ייתכן שגורם למחלות. אנו עדיין לא יודעים את דרכי העברתו של הרטרווירוס, ולכן קיים סיכון בנוגע לתרומות הדם.

הממשלה ומשרד הבריאות הם האחראים על פעולות של יידוע ומניעה על-מנת למנוע זיהום ב-XMRV של תרומות הדם. בנוסף, זוהי אחריותו של משרד הבריאות ליידע את הקהילייה הרפואית בדבר הקשר בין הרטרווירוס XMRV לבין תסמונת התשישות הכרונית, סרטן הערמונית, פיברומיאלגיה, אוטיזם וטרשת נפוצה לא טיפוסית.

על ביטוח הבריאות הממלכתי לאפשר, בחינם, בדיקות דם ל-XMRV עבור כל החולים, וכן יש לבצע בדיקות על-מנת לשמור על בטיחות תרומות הדם, אם וכאשר מחקר יאשר שה-XMRV גורם לסכנה בקבלת תרומה שכזו.

בנוסף, יהיה בלתי מתקבל על הדעת כי לאחר המחקר הנוכחי ימשיכו להתייחס לחולי תסמונת התשישות הכרונית כחולים במחלה פסיכיאטרית.

אנו מקווים שהדברים יעשו במהירות האפשרית – הן עבור החולים שכל-כך רוצים למצוא מרפא למחלתם, והןן עבור אלו שאינם חולים ועשויים לחלות בעתיד אם לא יתבצעו המחקרים המתאימים ואם לא תנקטנה הפעולות המתאימות.

הוסיפו את חתימתכם

שולח חתימה, אנא המתינו

ציר הזמן של העצומה

12/02/2010
העצומה השיגה 500 חתימות!
19/12/2009
העצומה השיגה 100 חתימות!
15/12/2009
העצומה נפתחה