"מאז ומקדם" מאת ג�ואן פיטרס למערכת החינוך

פורסם בתאריך: 13/12/2009

יש להכניס למערכת החינוך את הספר "מאז ומקדם" מאת ג´ואן פיטרס על מנת שנוכל להאיר את עיני ילדנו ולהכיר את ההיסטוריה שלנו ולקחיה מנקודת מבט אובייקטיבית יותר ולא פוסט ציונית כפי שקורה כעת.

כל זאת על מנת שנוכל לשמור על המשך קיומנו כמדינה יהודית, ציונית ודמוקרטית, במקרה זה אנחנו יכולים ללמוד מהפלסטינים על חינוך (הסתה אצל הפלסטינים) ערכים ומורשת נרכשים בגיל צעיר.

על הספר :מאז ומקדם | ג'ואן פיטרסמאז ומקדם : הוא ספר שנכתב על ידי ג'ואן פיטרס, עיתונאית אמריקאית, ויצא לאור בשנת 1984.המחברת, ג'ואן פיטרס, התעניינה בבעיית הפליטים הפלסטינים, ותוך כך התברר לה שההגדרה באו"ם ל"פליט" ("מי שנאלץ לעזוב את ביתו הקבוע עקב מלחמה וכו'") שונה מכל וכל מההגדרה "פליט פלסטיני" ("מי שחי בארץ ישראל ב-1946 ונאלץ לצאת ממנה ב-1948"). השוני החריף בהגדרות וכמו כן ההגדרה המשונה של הפליטים הפלסטינים עוררו את סקרנותה, והיא החלה מהלך של מחקר הנושא לאורך כ-7 שנים.

התזה העיקרית בספר היא שמספר הפליטים שעזבו את ארץ ישראל עם הקמת המדינה ב-1948 אינו יכול להיות גדול מכ-430,000, וכן שמספר דומה של יהודים ברחו מסבלם במדינות ערב לישראל, כך שאין כאן כל "בעיית פליטים" אלא חילופי אוכלוסין. בנוסף, טוען הספר שחלק ניכר מהפליטים אינם פלסטינים, אלא מהגרים, שהיגרו לארץ ישראל בעקבות השגשוג הכלכלי שנוצר עם פיתוח הארץ הציוני. כשליש מ-400 עמודי הספר הינם מראי מקומות וציטוטים של מסמכים ומקורות היסטוריים.

"הספר הוא מאורע היסטורי בפני עצמו, בחשפו עובדות שעד כה נדחקו לאפלה, עד אשר ג'ואן פיטרס גלתה אותן" - בדברי ברברה טוכמן. אלי ויזל אומר: "'מאז ומקדם הוא ספר מרשים, מלמד ומרתק. כל מי שמתעניין בשאלות ישראל - ערב יפיק תועלת מיכולת האבחנה ומהניתוח של ג'ואן פיטרס." הספר מבקש להביא עובדות ונתונים. אשר למסקנות, עניינן במישור הערכי - - רעיוני ומעשי - מדיני." המחברת של הספר ג'ואן פיטרס, השתתפה במאבק לזכויות האזרח באמריקה ונחשבת כפעילה א-פוליטית ובעלת יושרה מיקצועית נדירה, ערכית ואמיצה.