חותם

פתרון הוגן למצוקות הערבים הבדואים בנגב

אין תמונה

עד כה נאספו: 3,300 חתימות.

פורסם בתאריך: 30/07/2010

English Follows

לכבוד

ראש ממשלת ישראל

מר בנימין נתניהו

ביום שלישי לפנות בוקר התעוררו תושבי הכפר הבדואי אלערקיב, השוכן דרומית לרהט, וגילו לתדהמתם כי הם מוקפים במאות שוטרים לבושי שחורים ועוטי קסדות,  חלקם רכובים על סוסים, בולדוזרים החלו להחריב את בתיהם, מסוק ריחף באוויר ומשאיות הגיעו להעמיס את תכולת בתיהם.

לא עבר זמן רב ולא נותר זכר ל – 32 בתי הכפר, למטעי הזיתים, לעצי הפרי ולחייהם של התושבים במקום. 200 מילדי הכפר ומשפחותיהם נותרו ללא קורת גג, ללא מיטלטליהם והתקבצו בסככה בבית הקברות של הישוב.

מדינת ישראל שנת 2010, 15 ק"מ צפונית לבאר שבע, אנשים מגורשים מאדמתם ההיסטורית, ללא תהליך משפטי הוגן וזאת בתואנה של נטיעת יער על ידי קק"ל – "יער השגרירים", אליו מוזמנים מדי פעם שגרירים של מדינות זרות בישראל על מנת "להפריח את אדמת הנגב".

תהיה דעתך אשר תהיה לגבי הפתרון למצבם של האזרחים הערבים-הבדואים בישראל, אי אפשר לקבל בשוויון נפש מעשה נורא שכזה.

אפילו ועדת גולדברג, שהוקמה על ידי הממשלה, המליצה להפסיק את הנישול של האזרחים הערבים-בדואים מאדמתם ובמקום זאת להתחיל ולפתור את הבעיה בדרך של משא ומתן הוגן יותר, תוך הצעת פתרונות ישוב חלופיים. מדוע מתעלמים מהמלצות אלה ובוחרים בדרך של כוח, דרך אשר נכשלת שנה אחר שנה?

אנו שואלים:

לאן ילכו תושבי הכפר – אזרחי מדינת ישראל?

מה הפתרון שמציעה המדינה לאזרחים אלה?

מה מרוויחה המדינה  בטווח הארוך מאזרחים מיואשים וילדים חסרי בית?

מר נתניהו, יש לך הזדמנות אמיתית לפתור את מצוקתם של הכפרים הלא מוכרים בנגב בדרך של משא ומתן הוגן.

הצדק, היושר, ההיגיון וטובת החברה הישראלית כולה גורסים בבחירה בדרך המשא ומתן ההוגן.

Mr. Benjamin Netanyahu

Prime Minister of Israel

Tuesday morning. As the sun rose over the Negev Desert, the residents of the Bedouin village of Alarkib, located just south of the Bedouin city of Rahat, awoke to mayhem. Surrounded by hundreds of armed police, on foot and on horseback with a helicopter hovering overhead, the village men, women and children witnessed in horror as bulldozers destroyed their homes and trucks hauled off their earthly belongings.

A short time later, with the exception of scattered olive and fruit trees, no trace of the 32 village houses remained. The 200 children of Alarkib and their families, left without a roof over their heads and with no possessions, gathered in a makeshift tent in the village's small cemetery.

Israel 2010. 15 kilometers north of Beer Sheva, hundreds of people, all Israeli citizens, were expelled from their historic lands – without due process of law.

Why?

The Jewish National Fund (JNF) planted the "Diplomat's Forest" on the village lands. Since 2005, foreign diplomats have been invited to plant trees in this grove to help the State of Israel "make the desert bloom".

Even the government-created Goldberg Committee recommended that the ongoing dispossession of the Arab Bedouin citizens should come to an end. The committee advocated a solution based on a more just negotiation process, involving offers of alternative lands. Why has the government ignored these recommendations and instead chosen brute force, a path that has continually failed year after year?

We ask:

Where will these villagers - dispossessed citizens of Israel - go?

What does the State of Israel propose for these dispossessed citizens?

What is the State's long term gain from embittered citizens and homeless children?

Mr Netanyahu, you have a real opportunity to relieve the distress of the residents of the unrecognized villages of the Negev through a process of fair negotiation.

One would think that justice, reason and fairness all call for even-handed negotiations. Is this not in Israel’s best interest?

Please fill in your details  according to the hebrew instructions

Name:

I.D Number (optional):

City:

And click on the red Box

פייסבוק טוויטר
שיתוף במייל